Dodaj do owsianki zamiast zwykłego mleka. Zmniejszy apetyt, obniży poziom cukru i doda energii
Napoje roślinne to świetny wybór szczególnie w przypadku osób, które cierpią na nietolerancje pokarmowe. Warto się do nich przekonać, nawet jeśli bez obaw możemy pić mleko krowie. Okazuje się, że napoje roślinne mają mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, które wzmocnią organizm oraz pomogą w procesie odchudzania. Dowiedz się, które mleko roślinne najlepiej sprawdzi się do owsianki.
Różne rodzaje napojów roślinnych mają swoje własne unikatowe właściwości, dzięki którym w różny sposób wpływają na nasz organizm. Dziś sprawdzimy, jakie właściwości ma mleko kokosowe. Przekonaj się, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.
Sprawdź także: Koleżanka poczęstowała mnie kawą z nietypowym mlekiem. Była wyśmienita
Mleko kokosowe charakteryzuje się gęstą i bogatą konsystencją, a także delikatnym, słodkim smakiem. Jest dość kaloryczne, bo w 100 g znajdziemy aż 230 kcal. W jego składzie znajdziemy jednak mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak antyoksydanty, witamina E, potas, fosfor, magnez, żelazo czy kwasy tłuszczowe.
Dzięki zawartości antyoksydantów oraz witaminy E mleczko kokosowe ma pozytywny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie — działa regenerująco i nawilżająco. Spowalnia także proces starzenia się organizmu.
W mleku kokosowym znajdziemy kwas laurynowy, który wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki temu skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Ta cecha sprawia, że mleko kokosowe warto dodawać do rozgrzewających zup czy napojów, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Pomoże nam uniknąć infekcji.
Mleko kokosowe zawiera w sobie sporą dawkę zdrowych tłuszczy, które są przydatne szczególnie podczas procesu odchudzania. Dzięki nim możemy obniżyć poziom cukru we krwi, a tym samym zmniejszyć apetyt i zaradzić nagłym napadom głodu. Mleczko kokosowe ma w sobie również sporo błonnika pokarmowego, który wspiera prace układu pokarmowego i przyspiesza przemianę materii.
Mleko kokosowe i mleko krowie nie mają wiele wspólnego. Z tego powodu w swojej diecie warto łączyć te dwa produkty oraz ich działanie. Mleko kokosowe może przydać się do zup czy owsianek. Jest o wiele gęstsze i zawiera w sobie więcej kalorii. Na pewno nie będzie mogło stanowić idealnego zamiennika dla mleka krowiego. Warto wziąć to pod uwagę i stosować je, aby polepszyć smak i właściwości potraw. Tam, gdzie się nie sprawdzi, warto w dalszym ciągu wybierać mleko krowie. Jego konsystencja jest całkowicie inna, przez co w dalszym ciągu będzie potrzebne w kuchni.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 1 szklanka wody,
- 1 banan,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- dodatkowo: mrożone owoce, orzechy, pestki.
Do garnka wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mleczko kokosowe, wodę, pokrojonego na plasterki banana, siemię lniane i cynamon. Wszystko gotujemy razem na małym ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta, dolewamy trochę wody. Na końcu dodajemy aromat waniliowy i wszystko razem mieszamy.
Nakładamy do miseczek i posypujemy ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się świeże i mrożone owoce, orzechy włoskie, migdały, pestki dyni czy słonecznika. Jeśli lubimy mocno słodkie smaki, możemy polać owsiankę odrobiną miodu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia