Reklama
Reklama

Fasolka szparagowa po francusku to jest przysmak. Zapomnij o masełku i bułce tartej

Masło oraz bułka tarta to składniki, które najczęściej towarzyszą fasolce szparagowej na naszych stołach. Warto się jednak z nimi pożegnać, nie tylko ze względu na kaloryczność, ale również smak. Okazuje się, że jest to jeden z nudniejszych sposobów na podanie szparagów. Z tego powodu, jeśli masz już dość klasyki, podajemy przepis, który sprawi, że spróbujesz fasolki w całkiem nowej odsłonie.

Na ryneczkach oraz w sklepach coraz częściej zaczyna się pojawiać fasolka szparagowa. Niektórzy już oficjalnie zaczęli sezon i jedzą ją regularnie. Dlaczego warto ją kupić?

Sezon na fasolkę szparagową rozpoczęty. Włącz ją do swojej diety

Sezon na fasolkę szparagową trwa od czerwca praktycznie do końca września. Warto go wykorzystać i cieszyć się właściwościami tej rośliny.

Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych. Przez to ma korzystny wpływ dla naszego organizmu. Jedną z jej największych zalet jest wysoka zawartość błonnika. Dzięki niemu sprzyja regulacji pracy naszego układu pokarmowego, usprawnia i przyspiesza pracę jelit oraz pozytywnie wpływa na skład flory bakteryjnej jelit.

Roślina ta zawiera również mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak m.in.: wapń, żelazo, kwas foliowy, potas, sód, magnez, fosfor, cynk, witaminy A, C oraz K.

Ze względu na zawartość substancji oraz witamin o działaniu antyoksydacyjnym, fasolka szparagowa może pomóc w opóźnieniu procesu starzenia się organizmu, zatrzymaniu szkodliwego działania wolnych rodników oraz zmniejszeniu ryzyka wystąpienia w przyszłości nowotworów.

Fasolka szparagowa jest polecana kobietom w ciąży. Wynika to z zawartości cennego kwasu foliowego, który jest niezbędny dla zdrowia mam. Fasolka ma w sobie także sporo żelaza, przez co powinny ją jeść osoby, które cierpią na jego niedobór. Może pomóc z nawracającymi bólami głowy, zmęczeniem oraz wypadaniem włosów.

Jest niskokalorycznym warzywem, a w 100 g znajdziemy jedynie 31 kcal. Ma również niski indeks glikemiczny. Z tego powodu polecana jest osobom odchudzającym się i dbającym o linię.

Zobacz także: Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Fasolka szparagowa po francusku. Przepis

Składniki:

  • 500 g świeżej fasolki szparagowej,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pól pęczka natki pietruszki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól.

Wykonanie:

Fasolkę myjemy, obieramy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękka, ale nadal jędrna. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę do momentu, aż się zarumieni. Następnie dorzucamy do niej ugotowaną fasolkę, posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, sok z cytryny oaz sól. Podsmażamy na patelni do momentu, aż składniki się połączą, a fasolka nabierze złotego koloru. Tak przygotowana będzie stanowić pyszny dodatek do obiadu lub danie samo w sobie. Możemy zjeść ją na lekki podwieczorek lub kolację. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Klemens robi furorę za każdym razem. Nie zgadniesz, z czego dokładnie jest zrobione

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki