Reklama
Reklama

Mercedes wśród chlebów, dla jelit i przy odchudzaniu niezastąpiony. Obniża cukier i zły cholesterol

Wiele osób uważa, że to właśnie ten chleb nie ma sobie równych. Chrupiąca skórka, lekko kwaskowaty smak - chleb razowy rzeczywiście uznawany jest przez wiele osób za najzdrowsze pieczywo. Jaka jest jego wartość odżywcza? Jak przygotować go w domu? Dowiesz się z tego artykułu.

Chleb razowy w polskiej kuchni obecny jest na co dzień i, choć większość osób wie, że to zdrowy wybór, nie zdajemy sobie sprawy, jak wielkim może być on sprzymierzeńcem dla naszego organizmu. Niektórzy nazywają go wręcz mercedesem wśród chlebów i trzeba przyznać, że w tym zdaniu jest sporo racji. Co możesz zyskać, jedząc regularnie chleb razowy? 

Z czego zrobiony jest chleb razowy?

Na początku odpowiedzmy sobie na pytanie, z czego zrobiony jest chleb razowy? To chleb, który jest wytwarzany z mąki razowej, to znaczy takiej, w której wykorzystuje się całe ziarno zboża - wraz z okrywą. Dzięki takiemu procesowi zachowuje on najwięcej błonnika oraz witamin i składników mineralnych. 

Reklama

Najczęściej wypiekany jest z mąki żytniej lub pszennej razowej typu 2000, a swój charakterystyczny smak zawdzięcza zakwasowi. Często wzbogacany jest składnikami takimi jak m.in. ziarna słonecznika, płatki owsiane czy siemię lniane. Dzięki temu wypiek jest jeszcze bardziej wartościowy.

Czy chleb razowy jest zdrowszy od białego?

Wiele osób zastanawia się, czy chleb razowy jest zdrowszy od białego? Zdecydowanie tak jest - i tu znów należy wrócić do procesu wytwarzania. Białe pieczywo robione jest z oczyszczonej mąki, przez co traci też na witaminach i minerałach. Chleb razowy ma niższy indeks glikemiczny niż jego biały odpowiednik, nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi.

Chleb razowy - dzięki dużej zawartości błonnika - jest bardziej sycący niż chleb biały. Dzięki temu świetnie sprawdzi się w procesie redukcji. Warto regularnie jeść chleb razowy również po to, aby wspierać prawidłowe trawienie i zapobiegać zaparciom. 

Ten rodzaj pieczywa to bogactwo witamin i minerałów takich jak m.in.:

  • Witaminy z grupy B, 
  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • magnez, 
  • potas,
  • fosfor.

Dzięki temu, spożywając chleb razowy, wspierasz swój układ nerwowy i wspomagasz koncentrację. Na włączeniu tego produktu do codziennej diety zyska także serce, nie tylko przez wspierający obniżanie złego cholesterolu błonnik, ale także ze względu na magnez i potas, które mogą regulować ciśnienie krwi i przeciwdziałać nadciśnieniu.

Chleb razowy - przepis

Chcesz przygotować chleb razowy w domu? To proste. Sprawdź ten przepis.

Lista składników:

  • 250 g mąki pszennej razowej,
  • 250 g mąki żytniej razowej (typu 2000),
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego,
  • półtorej łyżeczki soli,
  • 380 ml letniej wody,
  • olej do posmarowania formy,
  • łyżka płatków owsianych,
  • łyżka ziaren słonecznika. 

Przygotuj głęboką miskę - wsyp do niej mąki pszenną i razową. Pomieszaj łyżką, dodaj zakwas i sól.

Następnie wlej wodę i połącz wszystkie składniki, wyrabiaj ręcznie aż ciasto będzie elastyczne.

Formę keksówkę wysmaruj olejem, posyp także odrobiną mąki razowej. Ciasto przełóż, wyrównaj wierzch. Posyp płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika. Keksówkę przykryj kuchenną szmatką i odstaw na 4-5 godzin w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzej do 22 stopni Celsjusza (tryb góra-dół). W tej temperaturze piecz chleb razowy przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze przez 25 minut.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste ciasto na 11 listopada. Wystarczy wszystkie składniki ugnieść w misce

Pij regularnie zamiast kawy. Serce i jelita będą zaopiekowane, stresu i kilogramów ubędzie

Zapomniana zupa o wyjątkowym aromacie. Wygląda na bogato, a jest prościutka i sycąca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb