Fasolka w tym wydaniu jest wybitna. Lepsza od naszej po bretońsku
Fasola to doskonały składnik będący motywem przewodnim wielu rozmaitych potraw. Jedną z nich jest fasolka po toskańsku. Są osoby, które wcześniej nie słyszały o tym daniu. Okazuje się, że według niektórych smakoszy jest ono lepsze od znanej wszystkim fasolki po bretońsku. Jak zrobić fasolkę w tym oryginalnym wydaniu i czy przed gotowaniem trzeba moczyć fasolę?
Fasola to warzywo wykorzystywane między innymi w kuchni polskiej, meksykańskiej oraz włoskiej. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika. Zawiera cenne związki takie jak witamina C, żelazo czy magnez. Z tego względu warto włączyć ją do swojej diety. Co ciekawe, weganie i wegetarianie często używają fasoli jako zamiennika mięsa. Czy wiesz, jak przygotować ją do gotowania?
Sprawdź także: Ziemniaczane Pyrowce idealne na obiad. W środku skrywają pyszny farsz
Wiele osób może obawiać się spożywania fasoli ze względu na jej właściwości wzdymające. Z tego powodu, należy pamiętać o jej namoczeniu przed gotowaniem. Taki zabieg sprawi, że pozbędziemy się substancji odpowiedzialnych za wzdymanie. Fasolę trzeba moczyć około 10-12 godzin. Nie należy przekraczać tego czasu, ponieważ wówczas istnieje ryzyko, że ziarna zaczną ulegać fermentacji.
Do tego zabiegu najlepiej jest użyć wody w temperaturze pokojowej. Na jedną szklankę fasoli należy wykorzystać 4 szklanki wody. Po upływie 10-12 godzin, fasolę warto przecedzić i przepłukać. Potem należy ją gotować pod przykryciem przez około 60-90 minut, do momentu, aż zmięknie.
Fasolka po toskańsku to świetne danie, które może zasmakować bardziej, niż klasyczna fasolka po bretońsku. Z pewnością dość duży wpływ na smak mają tutaj suszone pomidory. W co się trzeba zaopatrzyć, by przygotować fasolkę po toskańsku? Oto lista składników:
- 500 g fasoli Jaś;
- 1 duża cebula;
- 120 g suszonych pomidorów;
- 1 puszka pomidorów krojonych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 liść laurowy;
- 2 kulki ziela angielskiego;
- 1 łyżeczka bazylii;
- 1 łyżeczka oregano;
- 1 łyżeczka tymianku;
- Sól i pieprz;
- 20 g oliwy,
- opcjonalnie: tarty parmezan, pieczywo.
Sposób przygotowania:
- Fasolę należy wymoczyć (tak jak zostało wcześniej wspomniane – przez przynajmniej 10-12 godzin) a następnie przecedzić i gotować w posolonej wodzie przez około 60-90 minut. Do gotującej się fasoli trzeba dorzucić jeszcze liść laurowy i ziele angielskie.
- Gdy fasola będzie prawie gotowa, należy pokroić cebulę w kostkę a następnie zeszklić na oliwie, korzystając przy tym z głębokiej patelni zaopatrzonej w pokrywkę. Do cebulki dodajemy również poszatkowane suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Pod około 2 minutach dodajemy pomidory z puszki i przyprawiamy całość oregano, bazylią i tymiankiem. Po kolejnych dwóch mintuach, przerzucamy wszystko do garnka z fasolą.
- Gotujemy naszą fasolkę z pozostałymi składnikami przez około 5 minut. Po tym czasie należy wyłowić liść laurowy i ziele angielskie. Żeby całość była nieco gęstsza, trzeba wykorzystać pewien trik. Mianowicie – wyławiamy jedną chochlę fasoli (powinno być jej być około 1 szklanki), a potem blendujemy ją i wlewamy z powrotem do potrawy. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie fasolka po toskańsku jest gotowa. Możesz podawać ją z tartym parmezanem.
Z czym można jeść fasolkę po toskańsku? Danie wyśmienicie smakuje w połączeniu z włoską bruchettą. Możemy również nieco spolszczyć potrawę i podać ją z pajdą wiejskiego chleba lub bułką kajzerką.
Źródło: zdrowie.interia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej