Faszerowane ziemniaki po zbójnicku. Idealne danie na chłodniejsze dni
Z ziemniaków można wyczarować prawdziwe kulinarne perełki, które z każdym kęsem smakują świetnie. Opcji jest wiele, placki, frytki, kopytka, a także te w wersji faszerowanej. Jeśli masz ochotę na pieczone ziemniaczki z wkładką, wypróbuj nasz przepis na ziemniaki po zbójnicku. To proste, a równocześnie niezwykle smaczne danie. Możesz zrobić je na kolację, lub podać jako imprezową przekąskę.
Ziemniaki po zbójnicku to pożywne i pyszne danie składające się z upieczonych ziemniaczków z aromatycznym farszem. Oprócz dużych ziemniaków przygotuj także mięso mielone, najlepsza będzie wołowina, ale możesz użyć także wieprzowiny, czerwoną paprykę, żółty ser, oraz kilka dodatków, które sprawią, że potrawa będzie bombą smaku. Danie jest proste i efektowne, na pewno wszyscy będą się zajadać.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 5 dużych ziemniaków,
- 150 g mięsa wołowego,
- ½ cebuli,
- 1 czerwona papryka,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 łyżka tartego sera żółtego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki papryki wędzonej,
- ½ łyżeczki tymianku,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Mięso wołowe pokrój w drobną kostkę, tak samo jak cebulę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj mięso. Smaż je przez kilkanaście minut, aż ładnie zbrązowieje i stanie się miękka. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i drobno posiekaną paprykę. Kontynuuj smażenie, aż warzywo stanie się szkliste.
Ziemniaki w mundurkach bardzo dobrze wyszoruj i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Natrzyj je oliwą i solą z każdej strony. Wstaw bulwy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 50-70 minut, do miękkości.
Upieczone ziemniaki ostrożnie wyjmij i przekrój na pół. Delikatnie wydrąż środek łyżeczką, pozostawiając grubą ściankę. Miąższ przełóż do miski.
Do miski z wnętrzem ziemniaków dodaj mięso razem z warzywami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz przyprawy. Całość wymieszaj.
Przygotowanym farszem wypełnij łódeczki ziemniaków i połóż je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp wierzch tartym żółtym serem i wstaw całość do pieca rozgrzanego do 200 st. Celsjusza, lub z funkcją grilla, na ok. 10-15 minut.
Ziemniaki po zbójnicku podawaj na gorąco. Najlepiej smakują z dodatkiem kleksa kwaśnej śmietany i posypane siekanym szczypiorkiem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Klasyka z twistem, w której się zakochasz. Nawet teściowa zaniemówi
Ciasto na Wszystkich Świętych. To połączenie smaków pasuje niemal wszystkim