Reklama
Reklama

Szefowie kuchni rzadko zdradzają ten patent. Kurczak ma super chrupiąca skórkę i soczyste mięso

Chrupiący kurczak z piekarnika w całości to danie, które idealnie sprawdzi się, gdy chcesz przygotować uroczysty, rodzinny obiad na specjalną okazję. Mięso powinno być dobrze doprawione, soczyste, a jednocześnie mieć złocistą, dobrze zarumienioną skórkę. Podpowiemy ci, w czym zamarynować mięso, ile je piec, oraz z czym podawać pieczonego kurczaka.

Co zrobić, żeby skórka kurczaka była chrupiąca, a mięso soczyste? Przygotowanie tego dania może wydawać się skomplikowane, jednak bez obaw. Wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach, aby zaskoczyć rodzinę przepysznym obiadem. Wcale nie potrzebujesz do tego wybitnych umiejętności kulinarnych.  

Jak przygotować kurczaka do pieczenia w piekarniku? 

Podstawą jest oczywiście wybór dobrej jakości mięsa. Jeśli masz możliwość, postaw na kurczaka ekologicznego, lub kup go w dobrym sklepie mięsnym. Świeże mięso nie powinno mieć wyraźnego zapachu. Warto zwrócić również uwagę na kolor skóry, powinna być kremowa, lub bladoróżowa, natomiast mięso różowe, a tłuszcz biały. Szarawe i żółtawe odcienie oznaczają, że kurczak jest zepsuty lub stary. Co ciekawe, śnieżnobiała skórka kurczaka również powinna wzbudzić nasze podejrzenia. Poleca się wybranie kurczaka, który będzie miał ok. 1,7 do 2 kg wagi.  

Reklama

Ważne jest również, aby wyciąć kuper, dokładnie oczyścić mięso z piór i dokładnie umyć mięso. Niektóre gospodynie zalecają również moczenie kurczaka w wodzie przez godzinę.  

Teraz czas na przyprawy, najlepiej zamarynować kurczaka i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc. Najważniejsze są zioła, które sprawią, że mięso będzie bardzo aromatyczne, dobrze sprawdzi się: rozmaryn, tymianek, majeranek, suszona natka pietruszki, a także bazylia i oregano. Przyda się spora ilość czosnku przeciśniętego przez praskę. Niektórzy kucharze dodają również słodką i ostrą paprykę. Oczywiście nie można zapomnieć o soli i pieprzu. Ciekawym dodatkiem może być także starta skórka z cytryny lub pomarańczy. Nacierając kurczaka, warto pamiętać, aby zrobić to także od środka, należy go również dobrze posolić. W niektórych przepisach do środka kurczaka poleca się włożyć nieco masła lub smalcu. Niektórzy wkładają je także pod skórę w okolicy piersi. Ostatnim etapem będzie również związanie nóg kurczaka sznurkiem. Te triki mają sprawić, że mięso nie wyschnie i będzie równo upieczone.  

Kurczaka można piec bezpośrednio na blasze, w naczyniu żaroodpornym, lub na kratce, wówczas pod mięso należy podstawić naczynie, do którego będzie skapywał tłuszcz.  

Jaką temperaturę wybrać do pieczenia kurczaka w całości? Przeważnie jest to 180-190 stopni. Należy obracać mięso co jakiś czas i podlewać je wytapianym tłuszczem. Zazwyczaj kurczak będzie piekł się od półtorej do dwóch godzin, w zależności od wielkości. Można znaleźć informacje, że na jeden kilogram kurczaka powinna przypadać godzina pieczenia. 

Sprawdź także: Mało popularna, ale turbo zdrowa ryba z Lidla lub Biedronki. Ma dużo białka i żadnych zanieczyszczeń

Co zrobić, żeby skórka kurczaka była chrupiąca, a mięso soczyste? 

Trikiem stosowanym przez szefów kuchni, który pozwala uzyskać idealnie chrupiącą i złocistą skórkę w pieczonym kurczaku, jest posmarowanie jej oliwą lub olejem z dodatkiem słodkiej papryki. Najlepiej użyć do tego pędzelka, pozwoli równomiernie pokryć całą powierzchnię kurczaka. Warto zrobić to na ok. 10 minut przed końcem pieczenia. 

Chrupiący kurczak z piekarnika w całości - przepis 

Składniki: 

  • kurczaka w całości ok. 1,7-2 kg, 
  • 1 łyżeczkę tymianku,  
  • 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki,  
  • 1 łyżeczkę rozmarynu,  
  • 3-4 ząbki czosnku,  
  • 1-2 łyżki startej skórki z cytryny,  
  • sól i pieprz,  
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 łyżkę oliwy,  
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki. 

Przygotowanie: 

  1. Kurczaka dokładnie umyj, sprawdź, czy w środku jest czysty. Następnie go osusz. Oprósz solą i pieprzem.  
  2. W miseczce połącz czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę z cytryny, tymianek, rozmaryn i natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj i natrzyj kurczaka, także w środku.  
  3. Przełóż mięso do miski, zakryj folią i odstaw na noc do lodówki.  
  4. Następnego dnia do środka dodaj masło. Zwiąż sznurkiem nogi kurczaka. 
  5. Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego. Piecz go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut z termoobiegiem.  
  6. Wyłącz termoobieg, przykryj naczynie drugą częścią i piecz przez godzinę.  
  7. Po tym czasie zdejmij górę naczynia i co jakiś czas podlewaj kurczaka wytopionym tłuszczem. Zajmie to około 40-50 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zwiększ temperaturę do 190-200 stopni, posmaruj skórkę mieszanką oliwy ze słodką papryką, zapewni to złocisty kolor.  

Z czym podawać kurczaka pieczonego w całości? Możesz przygotować do niego ziemniaczki z piekarnika z rozmarynem, lub przyrządzić kremowe purée. Świetnie pasować będzie tu lekka sałatka ze świeżych warzyw, ulubiona surówka, lub domowy ogórek kiszony, czy też małosolny.  

Źródła: terazgotuje.pl, sita.sk, dietamojapasja.com 

Zobacz też:

Kremowy sernik pachnący jesienią, na ciasteczkowym spodzie. Zrobię na Wszystkich Świętych

Gdy rodzina się zjedzie, poczęstuję tą sałatką. Najlepszy przepis na Wszystkich Świętych

Złocista i chrupiąca babka ziemniaczana. Tak smakuje przysmak z Podlasia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | danie główne