Szefowie kuchni rzadko zdradzają ten patent. Kurczak ma super chrupiąca skórkę i soczyste mięso
Chrupiący kurczak z piekarnika w całości to danie, które idealnie sprawdzi się, gdy chcesz przygotować uroczysty, rodzinny obiad na specjalną okazję. Mięso powinno być dobrze doprawione, soczyste, a jednocześnie mieć złocistą, dobrze zarumienioną skórkę. Podpowiemy ci, w czym zamarynować mięso, ile je piec, oraz z czym podawać pieczonego kurczaka.
Co zrobić, żeby skórka kurczaka była chrupiąca, a mięso soczyste? Przygotowanie tego dania może wydawać się skomplikowane, jednak bez obaw. Wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach, aby zaskoczyć rodzinę przepysznym obiadem. Wcale nie potrzebujesz do tego wybitnych umiejętności kulinarnych.
Podstawą jest oczywiście wybór dobrej jakości mięsa. Jeśli masz możliwość, postaw na kurczaka ekologicznego, lub kup go w dobrym sklepie mięsnym. Świeże mięso nie powinno mieć wyraźnego zapachu. Warto zwrócić również uwagę na kolor skóry, powinna być kremowa, lub bladoróżowa, natomiast mięso różowe, a tłuszcz biały. Szarawe i żółtawe odcienie oznaczają, że kurczak jest zepsuty lub stary. Co ciekawe, śnieżnobiała skórka kurczaka również powinna wzbudzić nasze podejrzenia. Poleca się wybranie kurczaka, który będzie miał ok. 1,7 do 2 kg wagi.
Ważne jest również, aby wyciąć kuper, dokładnie oczyścić mięso z piór i dokładnie umyć mięso. Niektóre gospodynie zalecają również moczenie kurczaka w wodzie przez godzinę.
Teraz czas na przyprawy, najlepiej zamarynować kurczaka i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc. Najważniejsze są zioła, które sprawią, że mięso będzie bardzo aromatyczne, dobrze sprawdzi się: rozmaryn, tymianek, majeranek, suszona natka pietruszki, a także bazylia i oregano. Przyda się spora ilość czosnku przeciśniętego przez praskę. Niektórzy kucharze dodają również słodką i ostrą paprykę. Oczywiście nie można zapomnieć o soli i pieprzu. Ciekawym dodatkiem może być także starta skórka z cytryny lub pomarańczy. Nacierając kurczaka, warto pamiętać, aby zrobić to także od środka, należy go również dobrze posolić. W niektórych przepisach do środka kurczaka poleca się włożyć nieco masła lub smalcu. Niektórzy wkładają je także pod skórę w okolicy piersi. Ostatnim etapem będzie również związanie nóg kurczaka sznurkiem. Te triki mają sprawić, że mięso nie wyschnie i będzie równo upieczone.
Kurczaka można piec bezpośrednio na blasze, w naczyniu żaroodpornym, lub na kratce, wówczas pod mięso należy podstawić naczynie, do którego będzie skapywał tłuszcz.
Jaką temperaturę wybrać do pieczenia kurczaka w całości? Przeważnie jest to 180-190 stopni. Należy obracać mięso co jakiś czas i podlewać je wytapianym tłuszczem. Zazwyczaj kurczak będzie piekł się od półtorej do dwóch godzin, w zależności od wielkości. Można znaleźć informacje, że na jeden kilogram kurczaka powinna przypadać godzina pieczenia.
Trikiem stosowanym przez szefów kuchni, który pozwala uzyskać idealnie chrupiącą i złocistą skórkę w pieczonym kurczaku, jest posmarowanie jej oliwą lub olejem z dodatkiem słodkiej papryki. Najlepiej użyć do tego pędzelka, pozwoli równomiernie pokryć całą powierzchnię kurczaka. Warto zrobić to na ok. 10 minut przed końcem pieczenia.
Składniki:
- kurczaka w całości ok. 1,7-2 kg,
- 1 łyżeczkę tymianku,
- 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki,
- 1 łyżeczkę rozmarynu,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki startej skórki z cytryny,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżkę oliwy,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki.
Przygotowanie:
- Kurczaka dokładnie umyj, sprawdź, czy w środku jest czysty. Następnie go osusz. Oprósz solą i pieprzem.
- W miseczce połącz czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę z cytryny, tymianek, rozmaryn i natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj i natrzyj kurczaka, także w środku.
- Przełóż mięso do miski, zakryj folią i odstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia do środka dodaj masło. Zwiąż sznurkiem nogi kurczaka.
- Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego. Piecz go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut z termoobiegiem.
- Wyłącz termoobieg, przykryj naczynie drugą częścią i piecz przez godzinę.
- Po tym czasie zdejmij górę naczynia i co jakiś czas podlewaj kurczaka wytopionym tłuszczem. Zajmie to około 40-50 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zwiększ temperaturę do 190-200 stopni, posmaruj skórkę mieszanką oliwy ze słodką papryką, zapewni to złocisty kolor.
Z czym podawać kurczaka pieczonego w całości? Możesz przygotować do niego ziemniaczki z piekarnika z rozmarynem, lub przyrządzić kremowe purée. Świetnie pasować będzie tu lekka sałatka ze świeżych warzyw, ulubiona surówka, lub domowy ogórek kiszony, czy też małosolny.
Źródła: terazgotuje.pl, sita.sk, dietamojapasja.com
Zobacz też:
Kremowy sernik pachnący jesienią, na ciasteczkowym spodzie. Zrobię na Wszystkich Świętych
Gdy rodzina się zjedzie, poczęstuję tą sałatką. Najlepszy przepis na Wszystkich Świętych
Złocista i chrupiąca babka ziemniaczana. Tak smakuje przysmak z Podlasia