Reklama
Reklama

Filet z kurczaka, ciasto francuskie i kilka dodatków. To danie możesz podać nawet na eleganckie przyjęcie

Nie masz pomysłu na obiad? Znudziły ci się tradycyjne dania? Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę czymś nowym, to koniecznie przygotuj soczystego kurczaka w chrupiącym cieście francuskim z warzywami i lekko słonym serem. Brzmi dobrze? Uwierz, że całość smakuje nieziemsko i wygląda pięknie na stole.


Co zrobić na obiad? To pytanie pojawia się codziennie w głowie każdej gospodyni. Często sięgają one po książki kucharskie, które pękają w szwach od przepisów na różne dania obiadowe. Tym razem zaskocz najbliższych kurczakiem w cieście francuskim. Jesteśmy pewni, że poproszą o dokładkę.

Kurczak w cieście francuskim - danie również na elegancki obiad

Kurczak w cieście francuskim to danie łączące elegancję z prostotą przygotowania. Taka potrawa jest idealna, gdy chcemy podać wykwintny obiad, jednak nie mamy czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni. Poza tym do jej przygotowania nie trzeba potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych. 

Miękkie mięso z kurczaka idealnie komponuje się z chrupiącym ciastem francuskim, natomiast warzywa i ser dopełniają całość. Polecamy podawać to danie z puree ziemniaczanym i lekką sałatką, dzięki czemu zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. 

Przepis na kurczaka w cieście francuskim

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka;
  • 370 g ciasta francuskiego;
  • 200 g szpinaku;
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju;
  • 80 g sera feta;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • przyprawy: sól, pieprz - według uznania, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta słodkiej papryki;
  • do posmarowania ciasta: 2 żółtka.

Przygotowanie:

Robienie kurczaka w cieście francuskim zacznij od umycia i osuszenia filetów. Potem oczyść je z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dopraw mięso solą, pieprzem i oregano. 

Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż na niej kawałki mięsa, czosnek i szpinak. Następnie dodaj suszone pomidory, a także ser feta. Całość dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

W kolejnym kroku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrój ciasto francuskie na pół i boki każdego płata natnij w paski tak, aby można było zwinąć je do środka. Potem połóż farsz na ciasto i zacznij zawijanie w warkocz. 

Na koniec posmaruj kurczaka w cieście francuskim roztrzepanymi żółtkami i piecz danie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do momentu uzyskania złotego koloru. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe