Gdy masz ochotę na sushi, ale nie chce ci się zwijać. Ten przepis jest genialny
W mediach społecznościowych szczyty popularności osiąga nowy kulinarny trend. Sushi bake to kreatywna i ciekawa wersja tradycyjnego sushi, która stanowi idealny comfort food na zimowe wieczory. Jest to ryżowa zapiekanka, która zachwyca nie tylko smakiem, ale również prostotą wykonania. Poznaj przepis inspirowany azjatyckimi smakami.
Zapiekanki są nam dobrze znane w różnych formach. Ryż nie jest jednak składnikiem, który pojawia się w nich zbyt często. Warto to zmienić, na co dowodem jest sushi bake. Ta prosta potrawa przemyci do twojej kuchni azjatyckie smaki i sprawi, że obiad czy kolacja nie będą nudne.
Sushi bake to potrawa, która nawiązuje do tradycyjnego sushi, ale jedynie smakiem. Ma całkowicie inną formę niż japoński przysmak. Ugotowany i przyprawiony ryż układa się w foremce, a następnie przykrywa go kremowym farszem, który złożony jest z ryby i delikatnego serka. Jest to prosta potrawa, której przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Świetnie sprawdzi się również, kiedy w naszej lodówce zalegają resztki. Można wykorzystać do niej ryż z poprzedniego dnia, a także ulubione warzywa, jak ogórek czy awokado.
Do przygotowania potrawy będziemy potrzebowali składników z kuchni azjatyckiej. Do przyprawienia ryżu używamy octu ryżowego i cukru, a do nadzienia sosu sriracha, oleju sezamowego oraz sosu sojowego. Oprócz tego przepis wykorzystuje składniki doskonale nam znane, takie jak ryż, łosoś czy kremowy serek. Dzięki takiemu połączeniu możemy przygotować potrawę inspirowaną azjatyckimi smakami, która nie będzie wymagała od nas specyficznych umiejętności czy dużego doświadczenia.
Sushi bake jest bardzo prostym daniem, które składa się tylko z dwóch warstw. To, co dodaje mu charakteru to forma podania. Zapiekankę serwujemy gorącą z ulubionymi dodatkami. Warto podawać ją z pociętymi na mniejsze kawałki wodorostami nori. W ten sposób będziemy mogli owijać każdy kęs smakowitymi algami i jeść ją za pomocą rąk.
Zobacz także: To nie jest zwykła zapiekanka ziemniaczana. Pyszne dodatki wynoszą jej smak na inny poziom
Składniki:
- 200 g ryżu do sushi,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 200 g łososia,
- 150 g paluszków krabowych,
- 80 g serka kremowego philadelfia,
- 2 łyżki sosu sriracha,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- dodatkowo: posiekany szczypiorek, sezam oraz arkusze wodorostów nori.
Zaczynamy od przygotowania łososia. Gotujemy go na parze albo pieczemy w piekarniku, aby mięso się ścięło i nie było surowe. Ryż gotujemy w garnku do miękkości. Przekładamy do miski, a następnie przyprawiamy podobnie, jak do sushi. W małej miseczce łączymy ocet ryżowy i cukier i mieszamy, do połączenia składników. Następnie dodajemy mieszankę do ryżu i mieszamy. Tak przygotowany ryż przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociskamy.
Przechodzimy do przygotowania nadzienia. Do dużej miski dodajemy rozdrobnione w palcach paluszki krabowe oraz łososia, którego następnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, sos sriracha oraz serek philadelfia. Mieszamy do połączenia składników. Następnie wykładamy na przygotowany wcześniej ryż, wyrównujemy łyżką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut.
Wyciągamy zapiekankę z piekarnika i ozdabiamy ją za pomocą majonezu i sosu sriracha. Posypujemy szczypiorkiem oraz nasionami sezamu, a podajemy w towarzystwie arkuszy nori, które można pokroić na mniejsze kwadraty, aby wygodnie się jadło. Zapiekankę możemy również zaserwować z ogórkiem albo awokado, których świeży smak doskonale będzie się komponował z ryżem i kremowym rybnym nadzieniem.
Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @pierogizkimchi
Zobacz też:
Bije na głowę wędliny ze sklepu. Przepis na pieczony schab na kanapki
Gdy postawisz na stole, każdy będzie chciał spróbować. Sałatka z szynką robi furorę na imprezach
Co zamiast pączków na tłusty czwartek? Przygotuj puszyste profiterolki