Gdy masz więcej czasu o poranku, zrób Smażeńce Hrabiowskie. Idealne śniadanie na weekend
Lubisz śniadania na słodko? Jeśli tak, zrób delikatne placuszki z twarogu śmietankowego, jajek i mąki. Smażeńce Hrabiowskie, bo właśnie taką oryginalną nazwą cieszy się to danie, wychodzą miękkie w środku, oraz przyjemnie chrupiące z zewnątrz. Z pewnością przypadną do gustu, każdemu łasuchowi, zrób je na sobotnie lub niedzielne śniadanie.
Smażeńce Hrabiowskie smakują wybornie. Z powodzeniem mogą stanowić propozycję śniadaniową w menu pięciogwiazdkowego hotelu. To jednak, wbrew wykwintnej nazwie, niezwykle proste, szybkie danie wywodzące się z tradycyjnej kuchni chłopskiej. Nie pierwszy raz okazuje się, że potrawa, jaką niegdyś z konieczności żywili się ludzie ubodzy, po drobnych modyfikacjach trafiła na salony.
Sprawdź także: Drożdżowe ciasto na Boże Narodzenia. Przepis na puszysty wieniec czekoladowy
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 2 jajka,
- 400 g twarogu śmietankowego,
- 6 łyżek mąki (+ do panierowania),
- 1½ łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- masło klarowane (do smażenia).
Gotowe placuszki podaj z dodatkiem jogurtu naturalnego i ulubionych owoców, świetnie pasować będą tu truskawki, borówki, czy plastry bananów. Świetnie smakować będą także z podgrzanymi malinami. Możesz także oprószyć je cukrem pudrem.
Roztrzep jajka. Dodaj do nich twaróg i rozgnieć go widelcem. Dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki - do uzyskania jednolitej masy.
Uformuj z masy twarogowej kulki wielkości mandarynki. Obtocz każdą w mące i rozpłaszcz na niewielki placuszek.
Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki masła klarowanego (dokładaj trochę w trakcie smażenia kolejnych partii). Obsmaż na nim partiami placuszki - 1-2 minuty po każdej ze stron.
Gotowe smażeńce odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Orzeźwiająca sałatka z halloumi i granatem. Idealna, gdy masz gości
Dawniej zakwas na barszcz robiono zupełnie inaczej. Oto receptura z 1884 roku
Marynowane śledzie wigilijne. Delikatna przekąska lub baza do sałatek