Reklama
Reklama

Gdy masz więcej czasu o poranku, zrób Smażeńce Hrabiowskie. Idealne śniadanie na weekend

Lubisz śniadania na słodko? Jeśli tak, zrób delikatne placuszki z twarogu śmietankowego, jajek i mąki. Smażeńce Hrabiowskie, bo właśnie taką oryginalną nazwą cieszy się to danie, wychodzą miękkie w środku, oraz przyjemnie chrupiące z zewnątrz. Z pewnością przypadną do gustu, każdemu łasuchowi, zrób je na sobotnie lub niedzielne śniadanie.

Smażeńce Hrabiowskie smakują wybornie. Z powodzeniem mogą stanowić propozycję śniadaniową w menu pięciogwiazdkowego hotelu. To jednak, wbrew wykwintnej nazwie, niezwykle proste, szybkie danie wywodzące się z tradycyjnej kuchni chłopskiej. Nie pierwszy raz okazuje się, że potrawa, jaką niegdyś z konieczności żywili się ludzie ubodzy, po drobnych modyfikacjach trafiła na salony. 

Sprawdź także: Drożdżowe ciasto na Boże Narodzenia. Przepis na puszysty wieniec czekoladowy

Przepis na Smażeńce Hrabiowskie 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 2 jajka,  
  • 400 g twarogu śmietankowego, 
  • 6 łyżek mąki (+ do panierowania), 
  • 1½ łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • szczypta soli, 
  • masło klarowane (do smażenia).

Gotowe placuszki podaj z dodatkiem jogurtu naturalnego i ulubionych owoców, świetnie pasować będą tu truskawki, borówki, czy plastry bananów. Świetnie smakować będą także z podgrzanymi malinami. Możesz także oprószyć je cukrem pudrem. 

Jak zrobić Smażeńce Hrabiowskie? 

Roztrzep jajka. Dodaj do nich twaróg i rozgnieć go widelcem. Dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki - do uzyskania jednolitej masy. 

Uformuj z masy twarogowej kulki wielkości mandarynki. Obtocz każdą w mące i rozpłaszcz na niewielki placuszek. 

Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki masła klarowanego (dokładaj trochę w trakcie smażenia kolejnych partii). Obsmaż na nim partiami placuszki - 1-2 minuty po każdej ze stron.  

Gotowe smażeńce odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Orzeźwiająca sałatka z halloumi i granatem. Idealna, gdy masz gości

Dawniej zakwas na barszcz robiono zupełnie inaczej. Oto receptura z 1884 roku

Marynowane śledzie wigilijne. Delikatna przekąska lub baza do sałatek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki