Reklama
Reklama

Drożdżowe ciasto na Boże Narodzenia. Przepis na puszysty wieniec czekoladowy

Wśród twoich wypieków na święta Bożego Narodzenia zawsze musi znaleźć się ciasto drożdżowe? Jeśli tak, w tym roku koniecznie upiecz wieniec czekoladowy. Miękkie ciasto, przełożone nadzieniem z gorzkiej czekolady, zawinięte w fantazyjny wzór będzie doskonale prezentować się na świątecznym stole. Domownicy z pewnością sięgną po dodatkowy kawałek.

Wieniec czekoladowy to ciasto, które zrobisz z prostych składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w kuchennej szafce, czy lodówce. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jednak w planie przedświątecznych przygotowań, warto uwzględnić fakt, że powinno wyrastać przez godzinę. Nie będziesz potrzebować tu także żadnej specjalnej formy, ciasto wystarczy zawinąć w odpowiedni sposób, uformować w wieniec i upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wieniec wychodzi mięciutkie i pyszne. 

Sprawdź także: Nie napoleonka a Napoleon. Idealne ciasto na rodzinne przyjęcie

Przepis na wieniec czekoladowy 

W tym przepisie na drożdżowy wieniec wykorzystano nadzienie z gorzkiej czekolady, kakao i masła. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ciasto przełożyć masą makową lub cukrem wymieszanym z cynamonem i masłem. Również będzie smakować świetnie. 

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej typu 500, 
  • 2 łyżeczki suchych drożdży, 
  • 100 g cukru, 
  • 3 jajka duże, 
  • 120 g masła miękkiego,
  • 50 ml mleka, 
  • skórka starta z cytryny, 
  • odrobina soli. 

Nadzienie: 

  • 60 g masła, 
  • 60 czekolady gorzkiej, 
  • 20 g kakao,
  • 20 g cukru. 

Dodatkowo:  

  • cukier puder, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki mleka.

Jak zrobić wieniec czekoladowy?  

Zacznij od przygotowania ciasta. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wsyp do niego sypkie drożdże, 2 łyżki cukru i odstaw na 5-10 minut. Do dużej miski wsyp mąkę, pozostały cukier, wbij jajka, a także dodaj odrobinę soli i startą skórkę z cytryny. Wlej przygotowany wcześniej zaczyn. Zacznij wyrabiać, a na koniec dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę i wyrabiaj tak długo aż ciasto wchłonie tłuszcz. Konsystencja powinna być dość luźna, ale gładka. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę aż podwoi swoją objętość. 

W tym czasie zrób nadzienie czekoladowe. Posiekaj drobno czekoladę. Do rondelka dodaj masło, wsyp czekoladę, kakao, a także cukier. Całość podgrzewaj tak długo aż masa stanie się błyszcząca i jednolita. Odstaw na bok. 

Teraz złóż wieniec czekoladowy. Najpierw podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt, dość długi, aby można było go zawinąć w okrąg. Każdy z nich posmaruj masą czekoladową, a następnie zwiń w rulon i przetnij wzdłuż. Nadzienie może wypływać na zewnątrz. W następnym kroku spleć delikatnie ciasto jak na warkocz i ułóż je w okręgu, zlepiając brzegi. 

Posmaruj wierzch rozkłóconym jajkiem połączonym z mlekiem, przełóż wieniec na papier do pieczenia wyłożony na blaszce i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W trakcie rozgrzewania piekarnika, ciasto powinno być przykryte i jeszcze powiększyć odrobinę swoją objętość. Włóż blachę do piekarnika i piecz ciasto przez około 40 minut. Przed podaniem, posyp wieniec czekoladowy cukrem pudrem.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Szybkie ciasto pomarańczowe. Deser last minute na święta

Orzeźwiająca sałatka z halloumi i granatem. Idealna, gdy masz gości

Dawniej zakwas na barszcz robiono zupełnie inaczej. Oto receptura z 1884 roku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta