Reklama
Reklama

Drożdżowe ciasto na Boże Narodzenia. Przepis na puszysty wieniec czekoladowy

Wśród twoich wypieków na święta Bożego Narodzenia zawsze musi znaleźć się ciasto drożdżowe? Jeśli tak, w tym roku koniecznie upiecz wieniec czekoladowy. Miękkie ciasto, przełożone nadzieniem z gorzkiej czekolady, zawinięte w fantazyjny wzór będzie doskonale prezentować się na świątecznym stole. Domownicy z pewnością sięgną po dodatkowy kawałek.

Wieniec czekoladowy to ciasto, które zrobisz z prostych składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w kuchennej szafce, czy lodówce. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jednak w planie przedświątecznych przygotowań, warto uwzględnić fakt, że powinno wyrastać przez godzinę. Nie będziesz potrzebować tu także żadnej specjalnej formy, ciasto wystarczy zawinąć w odpowiedni sposób, uformować w wieniec i upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wieniec wychodzi mięciutkie i pyszne. 

Sprawdź także: Nie napoleonka a Napoleon. Idealne ciasto na rodzinne przyjęcie

Reklama

Przepis na wieniec czekoladowy 

W tym przepisie na drożdżowy wieniec wykorzystano nadzienie z gorzkiej czekolady, kakao i masła. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ciasto przełożyć masą makową lub cukrem wymieszanym z cynamonem i masłem. Również będzie smakować świetnie. 

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej typu 500, 
  • 2 łyżeczki suchych drożdży, 
  • 100 g cukru, 
  • 3 jajka duże, 
  • 120 g masła miękkiego,
  • 50 ml mleka, 
  • skórka starta z cytryny, 
  • odrobina soli. 

Nadzienie: 

  • 60 g masła, 
  • 60 czekolady gorzkiej, 
  • 20 g kakao,
  • 20 g cukru. 

Dodatkowo:  

  • cukier puder, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki mleka.

Jak zrobić wieniec czekoladowy?  

Zacznij od przygotowania ciasta. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wsyp do niego sypkie drożdże, 2 łyżki cukru i odstaw na 5-10 minut. Do dużej miski wsyp mąkę, pozostały cukier, wbij jajka, a także dodaj odrobinę soli i startą skórkę z cytryny. Wlej przygotowany wcześniej zaczyn. Zacznij wyrabiać, a na koniec dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę i wyrabiaj tak długo aż ciasto wchłonie tłuszcz. Konsystencja powinna być dość luźna, ale gładka. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę aż podwoi swoją objętość. 

W tym czasie zrób nadzienie czekoladowe. Posiekaj drobno czekoladę. Do rondelka dodaj masło, wsyp czekoladę, kakao, a także cukier. Całość podgrzewaj tak długo aż masa stanie się błyszcząca i jednolita. Odstaw na bok. 

Teraz złóż wieniec czekoladowy. Najpierw podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt, dość długi, aby można było go zawinąć w okrąg. Każdy z nich posmaruj masą czekoladową, a następnie zwiń w rulon i przetnij wzdłuż. Nadzienie może wypływać na zewnątrz. W następnym kroku spleć delikatnie ciasto jak na warkocz i ułóż je w okręgu, zlepiając brzegi. 

Posmaruj wierzch rozkłóconym jajkiem połączonym z mlekiem, przełóż wieniec na papier do pieczenia wyłożony na blaszce i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W trakcie rozgrzewania piekarnika, ciasto powinno być przykryte i jeszcze powiększyć odrobinę swoją objętość. Włóż blachę do piekarnika i piecz ciasto przez około 40 minut. Przed podaniem, posyp wieniec czekoladowy cukrem pudrem.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chrupiąca grzanka z warzywami i kremowym serkiem. Robię zawsze, gdy nie mam pomysłu na kolację

Pij codziennie, szybko zobaczysz zmianę. Brzuch nie będzie wzdęty, łatwiej będzie wstać, wygląd skóry się poprawi

Wyborna przekąska na Wszystkich Świętych. Przygotuj dwa dni wcześniej, będzie jeszcze lepsza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta