Drożdżowe ciasto na Boże Narodzenia. Przepis na puszysty wieniec czekoladowy
Wśród twoich wypieków na święta Bożego Narodzenia zawsze musi znaleźć się ciasto drożdżowe? Jeśli tak, w tym roku koniecznie upiecz wieniec czekoladowy. Miękkie ciasto, przełożone nadzieniem z gorzkiej czekolady, zawinięte w fantazyjny wzór będzie doskonale prezentować się na świątecznym stole. Domownicy z pewnością sięgną po dodatkowy kawałek.
Wieniec czekoladowy to ciasto, które zrobisz z prostych składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w kuchennej szafce, czy lodówce. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jednak w planie przedświątecznych przygotowań, warto uwzględnić fakt, że powinno wyrastać przez godzinę. Nie będziesz potrzebować tu także żadnej specjalnej formy, ciasto wystarczy zawinąć w odpowiedni sposób, uformować w wieniec i upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wieniec wychodzi mięciutkie i pyszne.
Sprawdź także: Nie napoleonka a Napoleon. Idealne ciasto na rodzinne przyjęcie
W tym przepisie na drożdżowy wieniec wykorzystano nadzienie z gorzkiej czekolady, kakao i masła. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ciasto przełożyć masą makową lub cukrem wymieszanym z cynamonem i masłem. Również będzie smakować świetnie.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typu 500,
- 2 łyżeczki suchych drożdży,
- 100 g cukru,
- 3 jajka duże,
- 120 g masła miękkiego,
- 50 ml mleka,
- skórka starta z cytryny,
- odrobina soli.
Nadzienie:
- 60 g masła,
- 60 czekolady gorzkiej,
- 20 g kakao,
- 20 g cukru.
Dodatkowo:
- cukier puder,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka.
Zacznij od przygotowania ciasta. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wsyp do niego sypkie drożdże, 2 łyżki cukru i odstaw na 5-10 minut. Do dużej miski wsyp mąkę, pozostały cukier, wbij jajka, a także dodaj odrobinę soli i startą skórkę z cytryny. Wlej przygotowany wcześniej zaczyn. Zacznij wyrabiać, a na koniec dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę i wyrabiaj tak długo aż ciasto wchłonie tłuszcz. Konsystencja powinna być dość luźna, ale gładka. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie zrób nadzienie czekoladowe. Posiekaj drobno czekoladę. Do rondelka dodaj masło, wsyp czekoladę, kakao, a także cukier. Całość podgrzewaj tak długo aż masa stanie się błyszcząca i jednolita. Odstaw na bok.
Teraz złóż wieniec czekoladowy. Najpierw podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt, dość długi, aby można było go zawinąć w okrąg. Każdy z nich posmaruj masą czekoladową, a następnie zwiń w rulon i przetnij wzdłuż. Nadzienie może wypływać na zewnątrz. W następnym kroku spleć delikatnie ciasto jak na warkocz i ułóż je w okręgu, zlepiając brzegi.
Posmaruj wierzch rozkłóconym jajkiem połączonym z mlekiem, przełóż wieniec na papier do pieczenia wyłożony na blaszce i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W trakcie rozgrzewania piekarnika, ciasto powinno być przykryte i jeszcze powiększyć odrobinę swoją objętość. Włóż blachę do piekarnika i piecz ciasto przez około 40 minut. Przed podaniem, posyp wieniec czekoladowy cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szybkie ciasto pomarańczowe. Deser last minute na święta
Orzeźwiająca sałatka z halloumi i granatem. Idealna, gdy masz gości
Dawniej zakwas na barszcz robiono zupełnie inaczej. Oto receptura z 1884 roku