Placki ziemniaczane z tym dodatkiem zawsze robią furorę. Danie smakuje jak w restauracji
Domowe placki ziemniaczane to przepyszne danie, które można jeść na wiele sposobów. Jedni posypują je cukrem, inni podają z kwaśną śmietaną, są również miłośnicy sycących, mięsnych potraw, którzy serwują je z gulaszem. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną, które świetnie sprawdzą się jako specjalne danie dla gości.
Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną to wyjątkowa przystawka czy przekąska imprezowa, która sprawdzi się nawet na bardziej uroczyste okazje. Gorące i chrupiące placuszki idealnie komponują się z chłodną, kremową śmietaną i słonym, wędzonym łososiem. Każdy zakocha się w tym połączeniu smaków i tekstur. Nie można też pominąć faktu, że jest to danie, które przyrządzisz niezwykle szybko, a z pomocą robota kuchennego do tarcia ziemniaków - jeszcze szybciej.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- 120 g łososia wędzonego w plastrach,
- 100 g gęstej śmietany 18 proc.,
- czarny pieprz do posypania,
- tymianek do posypania.
Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij masę dłońmi, by usunąć nadmiar płynu. Możesz odstawić ją na sitku na kilka minut, a następnie przenieś ją do miski.
Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj placki za pomocą łyżki i lekko je rozpłaszcz. Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, do ładnego zezłocenia. Odkładaj gotowe placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Odsączone placki kładź na talerzu. Na wierzchu połóż kleks śmietany, a na samym szczycie kładź plaster wędzonego łososia. Całość posyp czarnym pieprzem i tymiankiem.
Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Nie pozostawiaj resztek na później, bo placuszki stracą swoją chrupkość, a śmietana się rozpłynie i je rozwodni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obłędne drożdżowe bułeczki z czekoladą. Od razu zrób więcej, każdy domownik będzie chciał dokładkę
Dla smakoszy to prawdziwy rarytas. Delikatne w smaku, skarbnica żelaza i kolagenu
Proste ciasto na 11 listopada. Wystarczy wszystkie składniki ugnieść w misce