Reklama
Reklama

Placki ziemniaczane z tym dodatkiem zawsze robią furorę. Danie smakuje jak w restauracji

Domowe placki ziemniaczane to przepyszne danie, które można jeść na wiele sposobów. Jedni posypują je cukrem, inni podają z kwaśną śmietaną, są również miłośnicy sycących, mięsnych potraw, którzy serwują je z gulaszem. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną, które świetnie sprawdzą się jako specjalne danie dla gości.

Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną to wyjątkowa przystawka czy przekąska imprezowa, która sprawdzi się nawet na bardziej uroczyste okazje. Gorące i chrupiące placuszki idealnie komponują się z chłodną, kremową śmietaną i słonym, wędzonym łososiem. Każdy zakocha się w tym połączeniu smaków i tekstur. Nie można też pominąć faktu, że jest to danie, które przyrządzisz niezwykle szybko, a z pomocą robota kuchennego do tarcia ziemniaków - jeszcze szybciej.

Sprawdź także: Smażysz mielone i cała kuchenka jest opryskana olejem? Stosuję patent, o którym mało kto wie

Reklama

Przepis na placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 1 cebula,
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia, 
  • 120 g łososia wędzonego w plastrach,
  • 100 g gęstej śmietany 18 proc.,
  • czarny pieprz do posypania, 
  • tymianek do posypania.

Jak zrobić placki ziemniaczane z łososiem? 

Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij masę dłońmi, by usunąć nadmiar płynu. Możesz odstawić ją na sitku na kilka minut, a następnie przenieś ją do miski. 

Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. 

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj placki za pomocą łyżki i lekko je rozpłaszcz. Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, do ładnego zezłocenia. Odkładaj gotowe placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. 

Odsączone placki kładź na talerzu. Na wierzchu połóż kleks śmietany, a na samym szczycie kładź plaster wędzonego łososia. Całość posyp czarnym pieprzem i tymiankiem. 

Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Nie pozostawiaj resztek na później, bo placuszki stracą swoją chrupkość, a śmietana się rozpłynie i je rozwodni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obłędne drożdżowe bułeczki z czekoladą. Od razu zrób więcej, każdy domownik będzie chciał dokładkę

Dla smakoszy to prawdziwy rarytas. Delikatne w smaku, skarbnica żelaza i kolagenu

Proste ciasto na 11 listopada. Wystarczy wszystkie składniki ugnieść w misce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki