Reklama
Reklama

Gdy pierwszy raz zrobiłam zarangollo, rodzina była zachwycona. Przepis na hiszpańską sałatkę z cukinii

Chociaż kuchnia polska i hiszpańska w teorii mają niewiele wspólnego, w praktyce okazuje się, że niektóre składniki są bardzo popularne w obu z nich. Jeśli masz w lodówce jajka, a w spiżarni cukinię i cebulę, możesz wyczarować pyszne danie. Gdy raz zrobisz zarangollo, bo właśnie o tej hiszpańskiej potrawie mowa, z pewnością będziesz robić je już regularnie.

Zarangollo to danie pochodzące z Murcji, miasta leżącego w południowo-wschodniej Hiszpanii. Kuchnia tego regionu opiera się na dobrej jakości mięsie - od jagnięciny, wieprzowiny, po drób i mięso królicze, nie brakuje tu również dużej ilości świeżych warzyw. Miasto położone jest nad Morzem Śródziemnym, dlatego w menu mieszkańców bardzo często goszczą ryby i owoce morza. Co ciekawe, rejon ten słynie również z produkcji ryżu. Jednym z najpopularniejszych dań jadanych w murcyjskich domach jest zarangollo, znane także jako "revoltillo murciano", które pochodzi prawdopodobnie z kuchni żydowskiej. Potrawa ta świetnie sprawdzi się na lunch, lekki obiad lub kolacje. Jak je zrobić? Przepis znajdziesz w poniższym artykule.

Sprawdź także: Najlepsza sałatka ziemniaczana jaką jadłam. Dwa chrupiące dodatki to jej sekret

Zarangollo - najpierw jajecznica, potem sałatka

Jeżeli chcesz przygotować dla siebie i swojej rodziny pożywne i zdrowe danie, zarangollo sprawdzi się idealnie. Bazą potrawy jest cukinia, która jest niezwykle zdrowym warzywem. Dzięki zawartości błonnika wspiera prawidłową pracę układu trawiennego, zapewnia sytość i podkręca metabolizm. Błonnik pomaga także stabilizować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzenie cukinii świetnie wpływa na zdrowie oczu, odporność, pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu, a także działa alkalizująco - dzięki czemu pomaga odkwasić organizm.

Innym ważnym składnikiem dania jest cebula, ma właściwości zwalczające infekcje, ma działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, wspiera zdrowie serca, a także pomaga zadbać o prawidłowy poziom cukru.

Nie można nie wspomnieć również o jajkach, niezbędnym elemencie zarangollo. Jaja kurze to źródło pełnowartościowego białka, a także witaminowa bomba. Obecna jest w nim witamina A, która chroni oczy przed chorobami; witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i krwionośny; witamina D, wzmacniająca kości, oraz witamina E, która działa przeciwuteniająco, a także wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawarty w jajach  potas, pomaga regulować ciśnienie krwi; wapń i fosfor, chronią zęby przed próchnicą, a kości przed osteoporozą, natomiast selen, wspiera układ odpornościowy oraz hormonalny. Jajka wspierają także pracę serca, oraz pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi.

Zarangollo - hiszpańska sałatka z cukinii 

Do przygotowania czterech porcji zarangollo, będziesz potrzebować:

  • 2 duże cukinie,
  • 2 większe cebule,
  • 8 jajek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ szklanki wody,
  • sól i pieprz,
  • natkę pietruszki.

Cukinię pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Do garnka wlej wodę, dodaj oliwę i całość podgrzej na małym ogniu. Kiedy woda odparuje, wrzuć pokrojoną cukinię i cebulę. Warzywa podsmaż aż zmiękną, następnie przełóż je na talerz. Jajka wbij do miski i roztrzep. Wlej je na patelnię, dodaj cukinię i mieszaj do momentu, aż się zetną. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec całość posyp posiekaną natką pietruszki.


Źródła: ihdemu.com, spain.info, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe