Gdy pierwszy raz zrobiłam zarangollo, rodzina była zachwycona. Przepis na hiszpańską sałatkę z cukinii
Chociaż kuchnia polska i hiszpańska w teorii mają niewiele wspólnego, w praktyce okazuje się, że niektóre składniki są bardzo popularne w obu z nich. Jeśli masz w lodówce jajka, a w spiżarni cukinię i cebulę, możesz wyczarować pyszne danie. Gdy raz zrobisz zarangollo, bo właśnie o tej hiszpańskiej potrawie mowa, z pewnością będziesz robić je już regularnie.
Zarangollo to danie pochodzące z Murcji, miasta leżącego w południowo-wschodniej Hiszpanii. Kuchnia tego regionu opiera się na dobrej jakości mięsie - od jagnięciny, wieprzowiny, po drób i mięso królicze, nie brakuje tu również dużej ilości świeżych warzyw. Miasto położone jest nad Morzem Śródziemnym, dlatego w menu mieszkańców bardzo często goszczą ryby i owoce morza. Co ciekawe, rejon ten słynie również z produkcji ryżu. Jednym z najpopularniejszych dań jadanych w murcyjskich domach jest zarangollo, znane także jako "revoltillo murciano", które pochodzi prawdopodobnie z kuchni żydowskiej. Potrawa ta świetnie sprawdzi się na lunch, lekki obiad lub kolacje. Jak je zrobić? Przepis znajdziesz w poniższym artykule.
Sprawdź także: Najlepsza sałatka ziemniaczana jaką jadłam. Dwa chrupiące dodatki to jej sekret
Jeżeli chcesz przygotować dla siebie i swojej rodziny pożywne i zdrowe danie, zarangollo sprawdzi się idealnie. Bazą potrawy jest cukinia, która jest niezwykle zdrowym warzywem. Dzięki zawartości błonnika wspiera prawidłową pracę układu trawiennego, zapewnia sytość i podkręca metabolizm. Błonnik pomaga także stabilizować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzenie cukinii świetnie wpływa na zdrowie oczu, odporność, pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu, a także działa alkalizująco - dzięki czemu pomaga odkwasić organizm.
Innym ważnym składnikiem dania jest cebula, ma właściwości zwalczające infekcje, ma działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, wspiera zdrowie serca, a także pomaga zadbać o prawidłowy poziom cukru.
Nie można nie wspomnieć również o jajkach, niezbędnym elemencie zarangollo. Jaja kurze to źródło pełnowartościowego białka, a także witaminowa bomba. Obecna jest w nim witamina A, która chroni oczy przed chorobami; witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i krwionośny; witamina D, wzmacniająca kości, oraz witamina E, która działa przeciwuteniająco, a także wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawarty w jajach potas, pomaga regulować ciśnienie krwi; wapń i fosfor, chronią zęby przed próchnicą, a kości przed osteoporozą, natomiast selen, wspiera układ odpornościowy oraz hormonalny. Jajka wspierają także pracę serca, oraz pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi.
Do przygotowania czterech porcji zarangollo, będziesz potrzebować:
- 2 duże cukinie,
- 2 większe cebule,
- 8 jajek,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ szklanki wody,
- sól i pieprz,
- natkę pietruszki.
Cukinię pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Do garnka wlej wodę, dodaj oliwę i całość podgrzej na małym ogniu. Kiedy woda odparuje, wrzuć pokrojoną cukinię i cebulę. Warzywa podsmaż aż zmiękną, następnie przełóż je na talerz. Jajka wbij do miski i roztrzep. Wlej je na patelnię, dodaj cukinię i mieszaj do momentu, aż się zetną. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródła: ihdemu.com, spain.info, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie