Reklama
Reklama

Najlepsza sałatka ziemniaczana jaką jadłam. Dwa chrupiące dodatki to jej sekret

Sałatka ziemniaczana jest przez wszystkich uwielbiana i chętnie zajadana. Sprawdza się jako drugie śniadanie w pracy, przekąska na imprezie czy dodatek do grilla. Ostatnio przygotowałam ją w nowej odsłonie i to najlepsza sałatka ziemniaczana, jaką jadłam. Jej sekretem są dwa chrupiące dodatki.

Jakie ziemniaki na sałatkę ziemniaczaną?

Z ziemniaków może przygotować naprawdę wiele. Przerabiając bulwy, trzeba wiedzieć, że nie każde nadadzą się do wszystkiego. Innych ziemniaków użyjemy do zrobienia placków, innych do zrobienia frytek, a innych do sałatki.

Na sałatkę ziemniaczaną najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu A. Są to więc takie odmiany jak m.in. Agata, Cecile, Dali, Denar, Impala, Oberon. Charakteryzuje je zwarta struktura, przez co one się nie rozgotowują. Dzięki temu są idealne do krojenia, nie będą się przy nim rozpadać. Wykorzystamy je również do zapiekanek lub zup.

Najlepsza sałatka ziemniaczana – przepis

Z tego przepisu wychodzi najlepsza sałatka ziemniaczana, jaką jadłam w swoim życiu. Całą robotę robi dodatek dwóch chrupiących składników: podsmażonego boczku i selera naciowego. Połączenie smaków i tekstur jest idealnie dobrane. Zjesz raz i już nigdy o niej nie zapomnisz.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 duży świeży ogórek,
  • 1 cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 100 g boczku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • sól i pieprz.

Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie tak, aby były miękkie, ale nie rozgotowane. W czasie gotowania przygotuj sosy. Do pierwszego z nich połącz w miseczce: oliwę z oliwek, musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz do smaku. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt naturalny, majonez, chrzan oraz sól i pieprz.

Gorące ziemniaki odcedź, a następnie zalej je marynatą z oliwy z oliwek. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą silikonowej szpatułki. Ziemniaki odstaw na co najmniej 2 godziny. Przez ten czas ostygną i wchłoną sos.

Ogórka, selera naciowego i cebulę posiekaj w kostkę. Boczek również posiekaj w kostkę. Patelnię rozgrzej, a następnie wrzuć na nią pokrojone mięso. Boczek smaż do momentu, aż zamieni się w chrupiące skwarki.

W misce połącz odstane ziemniaki, boczek, ogórka, selera, cebulę i sos majonezowo-jogurtowy. Dopraw je jeszcze solą oraz pieprzem i wymieszaj. Gotową sałatkę ziemniaczaną podawaj zaraz po przygotowaniu.

Taką sałatkę ziemniaczaną warto podać jako dodatek do mięsa z grilla. Świetnie się sprawdzi jako dopełnienie kanapek na kolację, przekąska na imprezie czy lekki obiad w ciepły dzień.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To danie przekona cię do tofu. Syczuański sos jest prawdziwą bombą smaku

Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | warzywa | ziemniaki