W garnku mieszam fasolę, cukinię i paprykę. Mąż mówi, że to danie jest lepsze niż leczo
Fasolka na ostro to pożywne i aromatyczne danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na kolację w chłodniejsze dni. Swoją konsystencją przypomina leczo. Połączenie papryk, cukinii i pomidorów z dodatkiem dwóch rodzajów fasoli sprawia, że potrawa jest sycąca i pełna wartości odżywczych. Delikatna słodycz warzyw idealnie komponuje się z ostrzejszą nutą chili i przypraw.
Jeżeli lubisz leczo, ten przepis także powinien przypaść ci do gustu - fasolka na ostro jest przepyszna, niezwykle sycąca i aromatyczna. Dodatek warzyw takich jak cebula, czosnek, cukinia czy pomidory sprawia, że to także witaminowa bomba.
Takie dania sprawdzają się szczególnie podczas jesieni, ponieważ są bardzo rozgrzewające. Ogromną zaletą jest oczywiście też łatwość przygotowania.
- 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej,
- 1 puszka fasoli białej konserwowej,
- 1 mała cukinia,
- 2 papryki czerwone,
- 1 papryka żółta,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 pomidor,
- 500 g passaty pomidorowej,
- mała papryczka chili,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej,
- pół łyżeczki natki pietruszki suszonej,
- odrobina kuminu,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Cebule obierz i posiekaj w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię pokrój w półplasterki, a potem jeszcze na pół, nie musisz jej obierać. Chili i świeżego pomidora drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i podsmaż na złoto. Dodaj czosnek i chili, smaż jeszcze chwilę aż uwolnią aromat.
Dorzuć papryki i cukinię, smaż kilka minut na średnim ogniu aż zmiękną.
Dodaj pokrojonego świeżego pomidora, puszkę pomidorów i passatę. Wsyp paprykę wędzoną, ostrą, kumin oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
Fasolę z puszek odsącz i przepłucz pod zimną wodą. Dodaj do garnka, wymieszaj i duś kolejne 10 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puszyste racuchy zrobisz w kilka minut. Nie potrzeba już drożdży i mleka
Brokuły, ser i pyszny białkowy dodatek. Szybka i sycąca zapiekanka na obiad lub pożywne śniadanie
Krem mascarpone, kolorowa galaretka i brzoskwinie. Przepis na ciasto Rusałka