Gdy przychodzi sezon, robię zapasy. Mają dużo potasu, chronią serce
Sezon na nie wykorzystuję maksymalnie i nie tracę czasu. Zawsze przygotowuję zapasy, które później starczą mi aż do następnego lata. To naturalna bomba witaminowa, pełna potasu i przeciwutleniaczy. Gotowy przysmak możemy kupić w sklepie, jednak w domowej wersji jest o wiele tańszy i zdrowszy. Koniecznie zrób, bo potrafi podkręcić każde danie.
Soczyste, słodkie i pełne smaku pomidory już się pojawiły. Zajadanie ich na surowo to sama przyjemność, jednak, póki są w niskich cenach, wykorzystuje to w zupełnie inny sposób. Suszonych pomidorów nie kupuję już w sklepie, tylko przyrządzam je w domu. Są o wiele zdrowsze, smaczniejsze i tańsze.
Po suszone pomidory warto sięgać nie tylko ze względu na wyjątkowy smak. To doskonały sposób na przemycenie do diety cennych składników. Między innymi dostarczą witamin takich jak witamina A, E, K, witamina B6. Wśród minerałów znajduje się wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód.
To nadal nie wszystko, bo suszone pyszności to zarazem dawka kwasu foliowego, niacyny, ryboflawiny, likopenu. Oliwa z oliwek, w której są zatopione to dodatkowo jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-9 (kwas oleinowy), omega-6 oraz omega-3.
Skutkuje to faktem, że jest to pełnia cennych właściwości dla organizmu. Suszone pomidory warto jeść, przez działanie takie jak:
- ochrona serca i całego układu krążenia;
- regulacja procesów krzepnięcia krwi;
- złagodzenie objawów wysokiego stresu;
- poprawa pamięci i pracy mózgu;
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia stanów depresyjnych i lękowych;
- zwiększenie odporności organizmu;
- wsparcie dla oczu i wzroku.
Zrobienie suszonych pomidorów potrzebuje nieco czasu, ale efekt jest tego wart. W tej propozycji zatapiamy je w pysznej oliwie z oliwek, ale można je również po wysuszeniu umieścić w pojemniku bez zalewy. Są o wiele bardziej aromatyczne i zdrowsze niż te, które można kupić w sklepie. Są pozbawione dużych ilości soli, zbędnych konserwantów. Przyrządzisz i będziesz dodawać, do czego tylko się da.
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- sól kamienna,
- 700 ml oliwy,
- 8 ząbków czosnku,
- oregano,
- tymianek,
- bazylia.
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz je ze skórki. Następnie pokrój je na dosyć cienkie plastry i wyłóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Oprósz je solą.
- Piekarnik rozgrzej do 60 st. Celsjusza. Blachę z pomidorami wstaw do piekarnika i pozostaw na 5 godzin.
- Słoiki umyj, wyparz i pozostaw do wyschnięcia. Do środka dodaj po kilka wysuszonych i przestygniętych pomidorów. Do każdego słoiczka dodaj po ząbku obranego czosnku, oregano, tymianek i bazylię do smaku. Całość zalej oliwą.
- Słoiki zakręć i odstaw w chłodne miejsce. Już następnego dnia pomidory są gotowe do jedzenia. Im dłużej będą stać w oleju, będą nabierać jeszcze więcej aromatu przypraw i oliwy.
Suszone pomidory wykorzystasz na przeróżne sposoby w kuchni. Głównie to doskonały dodatek do różnych sałatek. Dobrze skomponują się z rukolą, makaronem, kurczakiem i oliwkami. Można je połączyć również z jajkami. W takiej kombinacji smakują doskonale.
Do tego suszone pomidory dodasz do dań na ciepło. Sprawdzą się w obiadowych makaronach z sosem i warzywami, tartach, zapiekankach, zarówno te ziemniaczane, makaronowe, jak i ten z bagietki.
Suszonymi pomidorami udoskonalisz farsz do naleśników na słono. W takiej wersji połącz je ze szpinakiem, twarogiem i czosnkiem.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na szybki, letni obiad niezastąpiona. Zrób od razu więcej, bo zabraknie
Tarkuję marchewkę, siekam czosnek i cebulę. Takie kotleciki wrzucam do burgerów
Zamiast naleśników użyj liści kapusty. Krokiety w wersji dietetycznej