Genialne ciasto cytrynowe. Główny składnik zdziwi każdego
Mistrzowskie ciasto cytrynowe z dodatkiem cukinii to prawdziwa niespodzianka dla podniebienia. Wychodzi wilgotne, aromatyczne i delikatnie słodkie. Do tego zachwyca smakiem cytryny, a cukinia sprawia, że pozostaje miękkie. Jest deserem idealnym do popołudniowej herbaty czy przy niezapowiedzianych gościach.
Cytrynowe ciasto z cukinii zaskakuje prostotą i tym, z czego tak naprawdę zostało przygotowane. Na pierwszy rzut oka trudno uwierzyć, że w środku kryje się warzywo, które dodaje deserowi lekkości. Każdy kęs smakuje bardziej cytrusowo z nutką słodyczy, której dodaje mu lukier. To wypiek, który warto podać nawet bez okazji.
Przeczytaj też: Koreanki piją zamiast kawy. Napój piękna na idealną cerę i płaski brzuch
Ciasto z dodatkiem cukinii to prawdziwa kulinarna niespodzianka. Dzięki zielonemu warzywu wypiek jest niezwykle wilgotny, delikatny i miękki. Cukinia w cieście nie dominuje, a smak cytryny pięknie się z nią łączy. Zadaniem warzywa jest nadanie struktury i soczystości, dzięki czemu ciasto nie wysycha i na dłużej pozostaje świeże.
Dodawanie warzyw do wypieków to sprytny sposób, żeby zwiększyć wartość odżywczą deseru, a przy tym zachować pełnię słodszego smaku. Cytrynowe ciasto jest proste w przygotowaniu, szybkie, a efekt zawsze robi wrażenie. Szczególnie gdy powiesz zaproszonym gościom, z czego zostało przyrządzone.
Cytrynowe ciasto z cukinii, które bardzo prosto zrobić, wychodzi wilgotne i mocno aromatyczne. W kilka chwil stworzysz deser, który zaskoczy wszystkich smakiem i lekkością. Jeśli przepadasz za słodszymi ciastami, udekoruj go jeszcze lukrem cytrynowym.
Składniki:
- 320 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej tortowej,
- pół łyżeczki soli,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 jajka (w rozmiarze L),
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 150 g cukru, erytrolu lub ksylitolu,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- skórka otarta z jednej sparzonej cytryny,
- sok z połowy cytryny,
- 200 g cukinii startej na dużych oczkach tarki (ok. szklanki).
Lukier:
- 60 g cukru pudru,
- łyżka soku z cytryny,
- niepełna łyżka mleka.
Sposób wykonania:
Do miski przesiej wszystkie suche składniki, tzn. mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj do połączenia.
Przygotuj drugą, większą miskę i wbij do niej jajka, wsyp cukier i dodaj jogurt. Wymieszaj składniki trzepaczką - tak, aby powstała gładka masa. Wlej olej i sok z cytryny, dodaj skórkę cytrynową, a następnie ponownie wymieszaj. Dołóż jeszcze startą cukinię i wymieszaj wszystko łyżką.
Dodaj wcześniej połączone suche składniki z drugiej miski i wymieszaj łyżką całość na jednolitą masę.
Keksówkę o wymiarach ok. 30 x 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Piecz ok. 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odłóż do wystudzenia.
Gdy cytrynowe ciasto z cukinii będzie już chłodne, przygotuj lukier. Do miski wsyp cukier puder, wlej sok z cytryny i mleko. Wymieszaj do połączenia w gładki lukier. Oblej nim wierzch przestudzonego deseru. Odstaw ciasto na kilka godzin, aby lukier zastygł. Możesz też wypiek oprószyć cukrem pudrem, jeśli nie chcesz przygotowywać lukru.
Źródło: terazgotuje.pl, hajduczeknaturalnie.pl
Zobacz też:
Na wakacjach w Gruzji spróbowałam tych naleśników. Są genialne, nie mogłam wyjechać bez przepisu
Gotuję kaszę, kroję ulubione warzywa, polewam dressingiem. Lepszego lunchu do pracy nie ma