Reklama
Reklama

Genialne ciasto cytrynowe. Główny składnik zdziwi każdego

Mistrzowskie ciasto cytrynowe z dodatkiem cukinii to prawdziwa niespodzianka dla podniebienia. Wychodzi wilgotne, aromatyczne i delikatnie słodkie. Do tego zachwyca smakiem cytryny, a cukinia sprawia, że pozostaje miękkie. Jest deserem idealnym do popołudniowej herbaty czy przy niezapowiedzianych gościach.

Cytrynowe ciasto z cukinii zaskakuje prostotą i tym, z czego tak naprawdę zostało przygotowane. Na pierwszy rzut oka trudno uwierzyć, że w środku kryje się warzywo, które dodaje deserowi lekkości. Każdy kęs smakuje bardziej cytrusowo z nutką słodyczy, której dodaje mu lukier. To wypiek, który warto podać nawet bez okazji.

Przeczytaj też: Koreanki piją zamiast kawy. Napój piękna na idealną cerę i płaski brzuch

Reklama

Nietypowe ciasto z cukinii

Ciasto z dodatkiem cukinii to prawdziwa kulinarna niespodzianka. Dzięki zielonemu warzywu wypiek jest niezwykle wilgotny, delikatny i miękki. Cukinia w cieście nie dominuje, a smak cytryny pięknie się z nią łączy. Zadaniem warzywa jest nadanie struktury i soczystości, dzięki czemu ciasto nie wysycha i na dłużej pozostaje świeże.

Dodawanie warzyw do wypieków to sprytny sposób, żeby zwiększyć wartość odżywczą deseru, a przy tym zachować pełnię słodszego smaku. Cytrynowe ciasto jest proste w przygotowaniu, szybkie, a efekt zawsze robi wrażenie. Szczególnie gdy powiesz zaproszonym gościom, z czego zostało przyrządzone. 

Cytrynowe ciasto z cukinii - przepis

Cytrynowe ciasto z cukinii, które bardzo prosto zrobić, wychodzi wilgotne i mocno aromatyczne. W kilka chwil stworzysz deser, który zaskoczy wszystkich smakiem i lekkością. Jeśli przepadasz za słodszymi ciastami, udekoruj go jeszcze lukrem cytrynowym. 

Składniki:

  • 320 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej tortowej,
  • pół łyżeczki soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 jajka (w rozmiarze L),
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 150 g cukru, erytrolu lub ksylitolu,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • skórka otarta z jednej sparzonej cytryny,
  • sok z połowy cytryny,
  • 200 g cukinii startej na dużych oczkach tarki (ok. szklanki).

Lukier:

  • 60 g cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • niepełna łyżka mleka.

Sposób wykonania:

Do miski przesiej wszystkie suche składniki, tzn. mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj do połączenia.

Przygotuj drugą, większą miskę i wbij do niej jajka, wsyp cukier i dodaj jogurt. Wymieszaj składniki trzepaczką - tak, aby powstała gładka masa. Wlej olej i sok z cytryny, dodaj skórkę cytrynową, a następnie ponownie wymieszaj. Dołóż jeszcze startą cukinię i wymieszaj wszystko łyżką.

Dodaj wcześniej połączone suche składniki z drugiej miski i wymieszaj łyżką całość na jednolitą masę. 

Keksówkę o wymiarach ok. 30 x 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Piecz ok. 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odłóż do wystudzenia.

Gdy cytrynowe ciasto z cukinii będzie już chłodne, przygotuj lukier. Do miski wsyp cukier puder, wlej sok z cytryny i mleko. Wymieszaj do połączenia w gładki lukier. Oblej nim wierzch przestudzonego deseru. Odstaw ciasto na kilka godzin, aby lukier zastygł. Możesz też wypiek oprószyć cukrem pudrem, jeśli nie chcesz przygotowywać lukru.

Źródło: terazgotuje.pl, hajduczeknaturalnie.pl

Zobacz też:

Na wakacjach w Gruzji spróbowałam tych naleśników. Są genialne, nie mogłam wyjechać bez przepisu

Kształt śliwki, smak podobny wiśni, a powidła wychodzą boskie. Niektórzy mają w ogrodach i zostawiają ptakom

Gotuję kaszę, kroję ulubione warzywa, polewam dressingiem. Lepszego lunchu do pracy nie ma

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | cukinia | śniadania