Reklama
Reklama

Genialne ciasto cytrynowe. Główny składnik zdziwi każdego

Mistrzowskie ciasto cytrynowe z dodatkiem cukinii to prawdziwa niespodzianka dla podniebienia. Wychodzi wilgotne, aromatyczne i delikatnie słodkie. Do tego zachwyca smakiem cytryny, a cukinia sprawia, że pozostaje miękkie. Jest deserem idealnym do popołudniowej herbaty czy przy niezapowiedzianych gościach.

Cytrynowe ciasto z cukinii zaskakuje prostotą i tym, z czego tak naprawdę zostało przygotowane. Na pierwszy rzut oka trudno uwierzyć, że w środku kryje się warzywo, które dodaje deserowi lekkości. Każdy kęs smakuje bardziej cytrusowo z nutką słodyczy, której dodaje mu lukier. To wypiek, który warto podać nawet bez okazji.

Przeczytaj też: Koreanki piją zamiast kawy. Napój piękna na idealną cerę i płaski brzuch

Reklama

Nietypowe ciasto z cukinii

Ciasto z dodatkiem cukinii to prawdziwa kulinarna niespodzianka. Dzięki zielonemu warzywu wypiek jest niezwykle wilgotny, delikatny i miękki. Cukinia w cieście nie dominuje, a smak cytryny pięknie się z nią łączy. Zadaniem warzywa jest nadanie struktury i soczystości, dzięki czemu ciasto nie wysycha i na dłużej pozostaje świeże.

Dodawanie warzyw do wypieków to sprytny sposób, żeby zwiększyć wartość odżywczą deseru, a przy tym zachować pełnię słodszego smaku. Cytrynowe ciasto jest proste w przygotowaniu, szybkie, a efekt zawsze robi wrażenie. Szczególnie gdy powiesz zaproszonym gościom, z czego zostało przyrządzone. 

Cytrynowe ciasto z cukinii - przepis

Cytrynowe ciasto z cukinii, które bardzo prosto zrobić, wychodzi wilgotne i mocno aromatyczne. W kilka chwil stworzysz deser, który zaskoczy wszystkich smakiem i lekkością. Jeśli przepadasz za słodszymi ciastami, udekoruj go jeszcze lukrem cytrynowym. 

Składniki:

  • 320 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej tortowej,
  • pół łyżeczki soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 jajka (w rozmiarze L),
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 150 g cukru, erytrolu lub ksylitolu,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • skórka otarta z jednej sparzonej cytryny,
  • sok z połowy cytryny,
  • 200 g cukinii startej na dużych oczkach tarki (ok. szklanki).

Lukier:

  • 60 g cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • niepełna łyżka mleka.

Sposób wykonania:

Do miski przesiej wszystkie suche składniki, tzn. mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj do połączenia.

Przygotuj drugą, większą miskę i wbij do niej jajka, wsyp cukier i dodaj jogurt. Wymieszaj składniki trzepaczką - tak, aby powstała gładka masa. Wlej olej i sok z cytryny, dodaj skórkę cytrynową, a następnie ponownie wymieszaj. Dołóż jeszcze startą cukinię i wymieszaj wszystko łyżką.

Dodaj wcześniej połączone suche składniki z drugiej miski i wymieszaj łyżką całość na jednolitą masę. 

Keksówkę o wymiarach ok. 30 x 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Piecz ok. 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odłóż do wystudzenia.

Gdy cytrynowe ciasto z cukinii będzie już chłodne, przygotuj lukier. Do miski wsyp cukier puder, wlej sok z cytryny i mleko. Wymieszaj do połączenia w gładki lukier. Oblej nim wierzch przestudzonego deseru. Odstaw ciasto na kilka godzin, aby lukier zastygł. Możesz też wypiek oprószyć cukrem pudrem, jeśli nie chcesz przygotowywać lukru.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na zdrowsze, warzywne ciasta, musisz sprawdzić przepis na piernik marchewkowy. W jego smaku w ogóle nie czuć dodatku marchwi, a dzięki niej jest wyjątkowo wilgotny i delikatny. Wypróbuj na chłodny jesienny weekend czy nawet przygotuj go na Boże Narodzenie. Goście będą w szoku.

Źródło: terazgotuje.pl, hajduczeknaturalnie.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | cukinia | śniadania