Reklama
Reklama

Genialne ciasto Truskawkowy Ogród. Nawet teściowa będzie dopytywać o przepis

Ciasto truskawkowy ogród to niezwykle prosty i niezwykle truskawkowy deser w sam raz dla wszystkich fanów tych sezonowych owoców. Jest ono potrójnie truskawkowe, gdyż znajdziesz w nim dżem, galaretkę i świeże owoce. Ciasto świetnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, na spotkaniu z przyjaciółmi czy po prostu codziennie - kiedy masz ochotę na coś słodkiego i truskawkowego.

Sezon na truskawki przyszedł w tym roku nieco wcześniej niż zwykle, należy więc jak najlepiej go wykorzystać. Co oczywiste, warto zapełnić spiżarnię różnego rodzaju dżemami, kompotami i konfiturami. To jednak tylko część truskawkowych przepisów, które warto przetestować. Wszyscy wielbiciele deserów bez wątpienia przez cały rok wyczekują pierwszych polskich owoców, aby móc przygotować najlepsze, sezonowe ciasta. Jeśli i wy znajdujecie się w tej grupie, koniecznie zaplanujcie w tym roku przygotowanie ciasta "Truskawkowy ogród" i lepiej od razu zróbcie większą blaszkę, gdyż liczne prośby o dokładki są więcej niż pewne.

Przepis na ciasto Truskawkowy Ogród

Ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej 
  • 200 ml mleka 
  • 250 g cukru 
  • 120 g masła 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL 
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • ½ łyżeczki soli 

Galaretka:

  • 500 g świeżych truskawek 
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej 
  • 400 ml wrzącej wody 

Dodatkowo: 

  • 100 g dżemu truskawkowego 

Sposób wykonania ciasta

  1. Do miski wsyp: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. 
  2. W osobnej misce utrzyj ze sobą masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym, a na koniec dołóż ekstrakt waniliowy. 
  3. Cały czas miksując na niskich obrotach do masy maślano-jajecznej dodawaj na przemian: suche składniki i mleko. Całość powinna mieć jednolitą konsystencję. 
  4. Dwie blachy do pieczenia o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do nich po połowie masy i wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz spody przez ok. 20-25 minut lub do suchego patyczka. 
  5. Wyjmij i ostudź na kratce.
  6. Przygotuj galaretkę. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Pokrój je na ćwiartki lub ósemki i odłóż na bok. 
  7. Galaretkę wymieszaj z gorącą wodą do rozpuszczenia. Odstaw na bok do całkowitego ostygnięcia, a następnie dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj. 
  8. Złóż ciasto. Jeden z blatów ciasta włóż ponownie do foremki i bardzo cienko posmaruj dżemem truskawkowym. Połóż na nim drugi blat ciasta. 
  9. Na całość wylej zastygającą już lekko galaretkę truskawkową. Wyrównaj.
  10. Ciasto Truskawkowy Ogród wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | truskawki