Genialne ciasto Truskawkowy Ogród. Nawet teściowa będzie dopytywać o przepis
Ciasto truskawkowy ogród to niezwykle prosty i niezwykle truskawkowy deser w sam raz dla wszystkich fanów tych sezonowych owoców. Jest ono potrójnie truskawkowe, gdyż znajdziesz w nim dżem, galaretkę i świeże owoce. Ciasto świetnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, na spotkaniu z przyjaciółmi czy po prostu codziennie - kiedy masz ochotę na coś słodkiego i truskawkowego.
Sezon na truskawki przyszedł w tym roku nieco wcześniej niż zwykle, należy więc jak najlepiej go wykorzystać. Co oczywiste, warto zapełnić spiżarnię różnego rodzaju dżemami, kompotami i konfiturami. To jednak tylko część truskawkowych przepisów, które warto przetestować. Wszyscy wielbiciele deserów bez wątpienia przez cały rok wyczekują pierwszych polskich owoców, aby móc przygotować najlepsze, sezonowe ciasta. Jeśli i wy znajdujecie się w tej grupie, koniecznie zaplanujcie w tym roku przygotowanie ciasta "Truskawkowy ogród" i lepiej od razu zróbcie większą blaszkę, gdyż liczne prośby o dokładki są więcej niż pewne.
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 250 g cukru
- 120 g masła
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
Galaretka:
- 500 g świeżych truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 400 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
- 100 g dżemu truskawkowego
- Do miski wsyp: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
- W osobnej misce utrzyj ze sobą masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym, a na koniec dołóż ekstrakt waniliowy.
- Cały czas miksując na niskich obrotach do masy maślano-jajecznej dodawaj na przemian: suche składniki i mleko. Całość powinna mieć jednolitą konsystencję.
- Dwie blachy do pieczenia o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do nich po połowie masy i wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz spody przez ok. 20-25 minut lub do suchego patyczka.
- Wyjmij i ostudź na kratce.
- Przygotuj galaretkę. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Pokrój je na ćwiartki lub ósemki i odłóż na bok.
- Galaretkę wymieszaj z gorącą wodą do rozpuszczenia. Odstaw na bok do całkowitego ostygnięcia, a następnie dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj.
- Złóż ciasto. Jeden z blatów ciasta włóż ponownie do foremki i bardzo cienko posmaruj dżemem truskawkowym. Połóż na nim drugi blat ciasta.
- Na całość wylej zastygającą już lekko galaretkę truskawkową. Wyrównaj.
- Ciasto Truskawkowy Ogród wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut