Gołąbki poszły w odstawkę. Teraz robię zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego
Gołąbki to klasyk na polskich stołach, a teraz, gdy zaczyna się sezon na młodą kapustę, aż żal odmówić sobie tej przyjemności. Jednakże dużym minusem jest ilość pracy, którą musimy włożyć w zrobienie tego dania. A da się o wiele prościej, bez zawijania. Z tym przepisem smakiem gołąbków będziesz się cieszyć ekspresowo.
Sezon na młodą kapustę zaczyna się w maju. Warto więc skorzystać z tego, że jej cena jest niższa, ale także z tego, że w tym czasie smakuje najlepiej. Przerobisz ją na pyszną surówkę, kapuśniak, bigos czy gołąbki. Świetnie sprawdzi się również jako jeden ze składników wiosennej zapiekanki.
Gołąbki są pyszne, ale do zrobienia ich znacząco zniechęca cały proces tworzenia. Zawijanie mięsa w liście młodej kapusty zajmuje naprawdę dużo czasu. Danie nie nadaje się więc do zrobienia w tygodniu, a jedynie, gdy mamy czas wolny, czyli w weekendy.
Co natomiast w sytuacji, gdy ochota na gołąbki jest nagła, a nie mamy siły ani czasu na zawijanie mięsa? Tutaj z odpowiedzią przychodzi gołąbkowa zapiekanka. Tak samo używam do niej młodej kapusty i mięsa mielonego.
Jej smak jest obłędny, do złudzenia przypominający gołąbki, gdyż różni się tylko forma podania. A co więcej, jest o wiele łatwiejsza w przygotowaniu, no i możesz zaoszczędzić dużo czasu. Wyglądem może kojarzyć się z lasagną, ale nie daj się zwieść.
Odkąd można już kupić młodą kapustę na targu, ta zapiekanka pojawia się na talerzach mojej rodziny co tydzień. Chętnie zajadają ją nawet dzieciaki, które zwykle nie przepadają za gołąbkami.
Do zapiekanki à la gołąbki użyjesz:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule białe
- 3 ząbki czosnku
- 500 g passaty pomidorowej
- słodkiej papryki
- suszonego majeranku
- suszonego tymianku
- soli i pieprzu.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie poszatkuj w drobną kostkę. Na dużą patelnię lub do rondelka wlej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojone przed chwilą warzywa. Gdy cebula zeszkli się, wrzuć mięso i dodaj przyprawy takie jak sól, pieprz oraz słodka papryka.
Po chwili do mięsa dolej passatę pomidorową. Sos dopraw majerankiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Całość gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Główkę kapusty obierz z zewnętrznych liści i wytnij z niej głąb. W garnku zagotuj wodę, do której wrzucisz przygotowaną kapustę. Warzywo wyjmij po około 5-7 minutach. Teraz główkę obierz z liści.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na spodzie ułóż liście kapusty tak, aby pokryły podstawę naczynia. Teraz na to nałóż pomidorowy sos z mięsem. Takie warstwy układaj na przemian, aż skończą ci się składniki. Góra zapiekanki powinna być pokryta sosem.
Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 35 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz kolejne 10 minut. Zapiekankę a’la gołąbki podawaj na ciepło.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut