Goście będą zdziwieni, z czego są te zapiekanki. Smaczny przepis krok po kroku
Kaszanka kojarzy ci się wyłącznie w wersji podsmażonej na patelni albo upieczonej na ruszcie grillowym? Mamy coś ciekawszego. To zapiekanki z kaszanką, które możesz podać jako smaczną przekąskę na rodzinne spotkanie lub domówkę w gronie znajomych. Danie zawiera proste i łatwo dostępne składniki, a do tego smakuje świetnie, dlatego warto odtworzyć ten przepis.
Wiele osób nie przepada za klasyczną kaszankę, jednak ta w wersji chrupiących zapiekanek może odczarować jej smak. Przygotuj dobrej jakości kaszankę, wędzony boczek, cebulę, oraz bagietkę, nie musi być świeża, równie dobrze sprawdzi się lekko czerstwa. Chrupiące zapiekanki z kaszanki idealnie komponują się ze śmietanowo-serowym sosem, jego smak podkręci nutka chrzanu i tymianku. Potrawę robi się bardzo szybko, a goście zawsze się nią zajadają. Prawdopodobnie będą zdziwieni, że kaszanka może tak dobrze smakować.
Sprawdź także: Mój ulubiony pomysł na sycący obiad. Dzieci wciąż pytają, kiedy zrobię tę zapiekankę
Do przygotowania zapiekanki, będziesz potrzebować:
- 350 g kaszanki,
- 1 długa bagietka,
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego surowego,
- sól i pieprz.
Składniki na sos:
- 100 g śmietany słodkiej,
- 40 g sera żółtego o wyraźnym smaku tartego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki chrzanu,
- odrobina tymianku,
- sól i pieprz.
Bagietkę podziel na mniejsze kromki. Na razie odstaw. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni aż się zrumieni. Dodaj cebulę i smaż razem do zeszklenia.
Kaszankę obierz z osłonek, pokrój w plasterki lub pokrusz i dodaj na patelnię. Smaż całość kilka minut aż wszystko się połączy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W misce wymieszaj śmietanę z jajkiem, tartym serem, chrzanem, tymiankiem, solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym na spodzie rozsmaruj odrobinę sosu. Teraz poukładaj bagietki. Rozsmaruj na nich sos. Następnie ułóż farsz z kaszanki, boczku i cebuli. Powtórz czynność jeszcze raz, układając kolejne warstwy bagietek, sosu i farszu.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez ok. 35-40 minut aż wierzch lekko się zrumieni, a sos się zetnie.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrób ją raz, a często będziesz do niej wracał. Sycąca i chrupiąca sałatka makaronowa
Najlepsza zupa na upalne dni. Robię według tradycyjnego przepisu z Andaluzji