Goście zadzwonili, że będą za godzinę. Ten przepis na szybki placek z wiśniami uratował sytuację
Placek z wiśniami to pyszny sposób na wykorzystanie owoców sezonowych – jest idealnie wilgotny, aromatyczny i rozpływający się w ustach. Ciasto przyrządzisz szybko i prosto, z podstawowych składników, które masz w lodówce. W niecałą godzinę wyczarujesz przepyszny deser czy podwieczorek. Ten placek uratuje cię też wtedy, kiedy nagle dowiadujesz się o niespodziewanych gościach pukających do twoich drzwi. Sprawdź, jak idealnie słodkie ciasto łączy się z kwaskowatymi wiśniami.
Uwielbiam sezonowe wypieki, a ten naprawdę nie ma sobie równych. W kilka chwil możesz wyczarować przepyszny deser dla swoich domowników czy gości - to dobra opcja, kiedy niespodziewanie ma cię ktoś odwiedzić.
- 300 g cukru,
- 300 g wiśni,
- 260 g mąki pszennej,
- 180 ml jogurtu naturalnego,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 50 g płatków owsianych,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 szczypta soli.
Wiśnie umyj i przedziel na połowy. Usuń pestki.
Płatki owsiane zmiksuj na pył i wymieszaj je delikatnie z wiśniami. Odstaw.
W misce utrzyj jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Miksuj całość przez 3-4 minuty na średniej prędkości, do połączenia.
Powoli dodawaj jogurt, cały czas mieszając. Następnie wlej olej i kontynuuj mieszanie.
Po ok. 10 minutach wsyp przesiane suche składniki – mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj całość drewnianą łyżką.
Do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia włóż wiśnie i wylej ciasto.
Wstaw placek z wiśniami do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut lub do czystego patyczka.
Ciasto wyjmij i pozostaw do ostudzenia na kratce. Podawaj na zimno, najlepiej posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany lub gałki lodów.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zamiast kanapek na kolację. Sycąca i zdrowa sałatka gotowa w kilka chwil
Przepyszne roladki na niedzielny obiad. Zrób z podwójnej porcji, bo na pewno zabraknie
Czy ogórki trzeba moczyć przed kiszeniem? Zrób w ten sposób, będą chrupiące i twarde