Reklama
Reklama

Goście zadzwonili, że będą za godzinę. Ten przepis na szybki placek z wiśniami uratował sytuację

Placek z wiśniami to pyszny sposób na wykorzystanie owoców sezonowych – jest idealnie wilgotny, aromatyczny i rozpływający się w ustach. Ciasto przyrządzisz szybko i prosto, z podstawowych składników, które masz w lodówce. W niecałą godzinę wyczarujesz przepyszny deser czy podwieczorek. Ten placek uratuje cię też wtedy, kiedy nagle dowiadujesz się o niespodziewanych gościach pukających do twoich drzwi. Sprawdź, jak idealnie słodkie ciasto łączy się z kwaskowatymi wiśniami.

Uwielbiam sezonowe wypieki, a ten naprawdę nie ma sobie równych. W kilka chwil możesz wyczarować przepyszny deser dla swoich domowników czy gości - to dobra opcja, kiedy niespodziewanie ma cię ktoś odwiedzić. 

Placek z wiśniami - lista składników

  • 300 g cukru, 
  • 300 g wiśni, 
  • 260 g mąki pszennej, 
  • 180 ml jogurtu naturalnego, 
  • 100 ml oleju rzepakowego, 
  • 50 g płatków owsianych, 
  • 5 jajek, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • 1 szczypta soli. 

Placek z wiśniami - przepis

Wiśnie umyj i przedziel na połowy. Usuń pestki. 

Płatki owsiane zmiksuj na pył i wymieszaj je delikatnie z wiśniami. Odstaw. 

W misce utrzyj jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Miksuj całość przez 3-4 minuty na średniej prędkości, do połączenia. 

Powoli dodawaj jogurt, cały czas mieszając. Następnie wlej olej i kontynuuj mieszanie. 

Reklama

Po ok. 10 minutach wsyp przesiane suche składniki – mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj całość drewnianą łyżką. 

Do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia włóż wiśnie i wylej ciasto.

Wstaw placek z wiśniami do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut lub do czystego patyczka. 

Ciasto wyjmij i pozostaw do ostudzenia na kratce. Podawaj na zimno, najlepiej posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany lub gałki lodów. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zamiast kanapek na kolację. Sycąca i zdrowa sałatka gotowa w kilka chwil

Przepyszne roladki na niedzielny obiad. Zrób z podwójnej porcji, bo na pewno zabraknie

Czy ogórki trzeba moczyć przed kiszeniem? Zrób w ten sposób, będą chrupiące i twarde

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne