Reklama
Reklama

Gulasz długowieczności bez grama mięsa. Jedzą go Ikaryjczycy, dożywają sędziwego wieku

Odpowiednio zbilansowana dieta bogata w pełnowartościowe produkty pomaga zachować zdrowie przez długie lata. Przykładem tej teorii są mieszkańcy Ikarii, większość z nich do późnych lat starości cieszy się dobrą kondycją fizyczną oraz świetnym samopoczuciem. Podpowiemy ci, jak zrobić obiad w stylu „niebieskich stref długowieczności”, czyli pyszny, bezmięsny gulasz.


Grecka wyspa Ikaria należy do tzw. "niebieskich stref" (blue zones), miejsc na Ziemi, w których najwięcej osób dożywa sędziwego wieku w dobrym zdrowiu. Jedna na trzy osoby doczekuje się tam 90. urodzin. Mieszkańcy tych terenów dużo rzadziej borykają się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, demencją, nowotworami, czy cukrzycą. Zasadą, którą stosują od lat, jest dbanie o to, co znajduje się na ich talerzu. Zainspiruj się ich stylem życia i spróbuj odtworzyć jedno z dań we własnej kuchni. Sprawdź, jak zrobić gulasz długowieczności Ikaryjczyków.

Sprawdź także: Wyjątkowa zupa brokułowa z niebieskiej strefy. To jeden z przysmaków żyjących najdłużej

Mieszkańcy Ikarii żyją dłużej

Sposób na długowieczność mieszkańców Ikarii nie jest wcale skomplikowany. Przede wszystkim stawiają na naturalne formy ruchu, spacery, pracę w domu i ogrodzie, oraz spotykają się także z rodziną i przyjaciółmi. Dbają o kontakty społeczne, unikają stresu, dbają o jakościowy sen, oraz to, co jedzą. Stawiają na naturalną, lokalną żywność, unikają przetworzonego jedzenia, bogatego w nasycone tłuszcze i cukier.

Dobry stan zdrowia zawdzięczają diecie śródziemnomorskiej, która opiera się na świeżych warzywach, w szczególności fasoli i ziemniakach, owocach, rybach, ziołach, oraz oczywiście oliwie z oliwek, która obfituje w zdrowe tłuszcze. Oliwa z oliwek to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, która dbają o układ krążenia, pomagają obniżyć cholesterol i działają przeciwmiażdżycowo. Co więcej, oliwa korzystnie wpływa na układ nerwowy, w tym pracę mózgu, a także pomaga dbać o dobrą kondycję skóry. C

o ciekawe, mieszkańcy Ikarii zamiast mleka krowiego sięgają po mleko kozie. Swoje dania przyprawiają ziołami, które przemycają również w naparach. Najczęściej używają rozmarynu, oregano, oraz szałwii, mają one właściwości przeciwutelniające, a także pomagają dbać o prawidłowe ciśnienie krwi.

Gulasz długowieczności Ikaryjczyków

W ikaryjskim gulaszu nie znajdziesz mięsa, nie oznacza to jednak, że po jego zjedzeniu będziesz głodny. W jego składzie znajduje się sporo białka i błonnika, dzięki zawartości fasoli, która jest wyjątkowo sycąca. Do tego realizacji przepisu, warto przygotować się kilka godzin wcześniej. Fasolę wystarczy wsypać do miski i przez kilka godzin namoczyć, następnie odlać wodę, będzie gotowa do użycia i dużo szybciej się ugotuje.

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli, najlepiej sprawdzi się czarna,
  • 2 pomidory,
  • 1 bulwa kopru włoskiego, zamiast niego możesz użyć selera korzeniowego,
  • 1 duża czerwona cebula,  
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól do smaku,
  • 1 pęczek koperku lub zielonej pietruszki,
  • Ok. 100 ml woda.

Do garnka wlej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojony w kostkę koper włoski. Podsmażaj przez kilka minut, aż się zarumienią. Dodaj namoczoną fasolę, pokrojone pomidory, koncentrat, oraz wodę - tyle, aby zakryła wszystkie składniki. Dorzuć także liście laurowe. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż fasola zmięknie. Na koniec całość dopraw solą, oraz posyp gulasz posiekanym koperkiem lub zieloną pietruszką. 


Źródła: bluezones.com/recipe, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL