Wyjątkowa zupa brokułowa z niebieskiej strefy. To jeden z przysmaków żyjących najdłużej
Dietetycy i lekarze są zgodni, jeśli przez długie lata chcesz cieszyć się zdrowiem, prawidłową wagę oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, musisz dbać o to, co jesz. Możesz zainspirować się mieszkańcami niebieskich stref, czyli miejsc na świecie, gdzie odnotowuje się największą ilość stulatków. Jakie dania znajdują się w ich codziennym menu? Przepis na jedno z nich, znajdziesz w poniższym artykule.
Niebieskie strefy to miejsca, w których ludzie żyją dłużej, do późnych lat ciesząc się dobrą kondycją fizyczną oraz świetnym samopoczuciem. Dużo rzadziej zapadają również na choroby układ krążenia, nowotwory, czy demencję. Termin "blue zones" opracował badacz i dziennikarz Dan Buettner, a swoje odkrycia spisał w książce "Wyzwanie długowieczności. Tajemnica niebieskich stref". Swoje badania przeprowadził wśród mieszkańców włoskiej Sardynii, japońskiej Okinawy, greckiej Ikarii, kalifornijskiego miasta Loma Linda, oraz półwyspu Nicoya w Kostaryce. Warto zainspirować się stylem życia stulatków i spróbować wprowadzić ich nawyki również do własnej codzienności. Pomoże ci w tym przepis na zupę z niebieskich stref. Sprawdź, jak ją zrobić.
Sprawdź także: Najlepsze śniadanie bez chleba. Połączenie jajek i tego warzywa syci na długo
Mieszkańcy niebieskich stref dużo rzadziej borykają się z nadwagą i otyłością. Zawdzięczają to odpowiedniemu stylowi życia, odżywiają się zdrowo, stawiają głównie na nieprzetworzoną żywność. Jedzą dużo owoców, warzyw, w tym strączków, np. fasoli, ciecierzycy, czy soi. Mięso spożywają sporadycznie, najczęściej jest to wieprzowina, która spożywana jest zaledwie pięć razy w miesiącu, w niewielkiej ilości. Do przyprawiania używają naturalnych ziół, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
Stosują także zasadę 80 procent, według której należy skończyć posiłek w momencie, kiedy żołądek napełniony jest w 80 procentach. Taki sposób odżywiania pomaga uniknąć przejadania się, a tym samym utrzymać prawidłową masę ciała. Nie bez znaczenia jest także ruch, mieszkańcy niebieskich stref po obiedzie nie zasiadają przed telewizorem na kanapie. Ich życie wypełniają spacery, prace w domu, oraz w ogrodzie. Naturalna, spontaniczna aktywność fizyczna pomaga im doczekać sędziwego wieku w dobrej kondycji fizycznej.
Mieszkańcy niebieskich stref często sięgają po zupy. Można w nich przemycić mnóstwo warzyw i zdrowych składników. Koniecznie wypróbuj przepis na brokułową zupę z orzechową nutą.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 brokuł,
- 3 marchewki,
- 2 średnie jabłka,
- 2 duże cebule, posiekane,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane.
Dodatkowo:
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka curry,
- 4 łyżki kremowego masła orzechowego,
- sok z połówki cytryny,
- szczypta płatków chili,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekane prażone orzeszki ziemne.
Zacznij od umycia warzyw, brokuły i marchew pokrój w małe kawałki. Do garnka wlej oliwę, rozgrzej go, a następnie przyrumień posiekaną cebulę, po chwili dodaj także czosnek i marchewkę. Podsmażaj, aż będą miały złoty kolor. Całość zalej bulionem, dodaj jabłko pokrojone w kostkę oraz curry. Gotuj przez kilka minut aż zacznie wrzeć, potem zmniejsz ogień wrzuć brokuły i gotuj bez przykrycia przez ok. 10-15 minut. Wrzuć masło orzechowe, dopraw solą, pieprzem, chili i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj. Gotową zupę podawaj z posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Źródła: bluezones.com/recipe, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut