Reklama
Reklama

Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza

Szykujesz przyjęcie dla rodziny? A może organizujesz grilla ze znajomymi? Zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku warto przygotować nie tylko danie główne i przystawki, ale też sałatkę. Zaskocz swoich gości i zaserwuj sałatkę drwala, która zniknie ze stołu w mgnieniu oka, dlatego najlepiej zrób podwójną porcję.

Lato trwa w najlepsze, a ciepła pogoda sprzyja organizowaniu przyjęć na zewnątrz. Ogromną popularnością cieszą się grille. Sprawdź przepis na uniwersalną sałatkę drwala, która smakuje dosłownie każdemu. 

Sałatka, która pierwsza znika ze stołu

W trakcie przyjęć i grilla obok dań głównych i przystawek nie może zabraknąć sałatki. Warto połączyć mięso, warzywa, kilka dodatków oraz sos. W ten sposób powstanie sycąca sałatka drwala

To danie zachwyca gości soczystym kurczakiem, którego łączymy z popularnymi warzywami, chrupiącymi grzankami i innymi, smakowitymi dodatkami. Całość dopełnia aksamitny sos o wyrazistym smaku. Właśnie dlatego ta sałatka znika pierwsza ze stołu. 

Sałatka drwala - przepis

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 opakowanie boczku wędzonego 
  • 1 sałata lodowa
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 20 dkg sera żółtego
  • grzanki czosnkowe
  • szczypiorek

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • opcjonalnie: sól

Wykonanie:

Robienie sałatki drwala zaczynamy od przygotowania składników. W tym celu kroimy cebulę w piórka, a filet z kurczaka, boczek i ogórki konserwowe w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni. Żółty ser ścieramy na tarce na grubych oczkach, szczypiorek siekamy, a sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki. 

Wszystkie składniki umieszczamy w osobnych miskach, podobnie jak sos, który powstaje przez połączenie jogurtu, majonezu, ketchupu i musztardy. Opcjonalnie możemy doprawić go solą. 

Sałatkę drwala układamy kolejno warstwami w naczyniu: sałata, połowa sosu, cebula, kurczak, ogórek konserwowy, ser żółty, druga część dressingu, grzanki czosnkowe i boczek. Całość obsypujemy szczypiorkiem. 

Źródło: youtube.com/@mojedomowejedzenie, smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki