Reklama
Reklama

​Idealna orzechówka z przepisu dziadka Stasia. Nie ma lepszego remedium na problemy żołądkowe

Lato to najlepsza pora, aby przygotować się na nadchodzącą jesień. Pojawiające się owoce stanowią świetną podstawę do przetworów, które najlepiej smakują, kiedy na zewnątrz robi się zimno. Warto je wykorzystać również do przygotowania nalewek, które wspierają nasze zdrowie. Poznaj przepis na jedną z nich. Wystarczy, że zbierzesz orzechy włoskie, a już niedługo będziesz mógł się cieszyć jej pysznym smakiem.

Nalewka orzechowa to jeden z najpyszniejszych przetworów, jakie możemy przygotować. Warto o tym wiedzieć, ponieważ niedługo zbliża się pora na jej przygotowanie.

Kiedy zbierać orzechy na nalewkę orzechową?

Zanim przejdziemy do przygotowania nalewki orzechowej, musimy wiedzieć, jakie orzechy nadają się do jej przygotowania. Okazuje się, że to wcale nie dojrzałe okazy będą nam potrzebne.

Na nalewkę sprawdzą się zielone orzechy włoskie, które są jeszcze miękkie. Tylko niedojrzałe egzemplarze nadają się do obróbki. Znajdziemy je na drzewach zwykle od końca czerwca do początku lipca, w zależności od regonu oraz temperatur, które panowały wiosną i latem. Zbierajmy ładnie wybarwione owoce, które bez problemu damy radę pokroić.

Zobacz także: Lekko słodkie, octowe ogórki smakują genialnie. Korniszony po kaszubsku to hit wśród tegorocznych przetworów

Orzechówka z przepisu dziadka Stasia

Składniki:

  • 20 zielonych orzechów włoskich,
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 proc.,
  • 200 ml wódki,
  • szklanka wody,
  • szklanka cukru.

Zebrane orzechy włoskie umyj i osusz. Pokrój je w ćwiartki oraz połówki. Wrzuć do sporego słoja, a następnie zalej alkoholem. Odstaw w zacienione miejsce na ok. 3-4 tygodnie i obserwuj. Kiedy orzechy puszczą soki, a całość nabierze ciemnej barwy, możesz przejść do następnego kroku.

Po tym czasie alkohol zlej do innego słoika. Do pozostałych, odcedzonych orzechów dodaj cukier oraz szklankę wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciemne miejsce. Co jakiś czas wstrząśnij słojem, aby całość się przemieszała, a cukier rozpuścił. Po ok. 2 tygodniach syrop będzie gotowy do dalszej obróbki.

Ostatnim krokiem jest odcedzenie orzechów. Syrop dodaj do uzyskanego wcześniej alkoholu. Dokładnie wymieszaj i odcedź przez gazę, aby pozbyć się resztek orzechów. Rozlej alkohol do butelek i zakręć. Po pół roku nalewka nabierze mocy i będzie gotowa do picia.

Zobacz także: Zwykle robimy dżem lub zalewamy syropem. Nalewka wychodzi taka, że każdy chce przepis

Na co pomaga orzechówka?

Niedojrzałe orzechy włoskie kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych. Zawierają witaminy z grupy B garbniki, a także olejki eteryczne. Dzięki tym substancjom mają one niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne, dzięki któremu wspierają nasz w kryzysach odporności oraz chronią przed łapaniem infekcji. Co więcej, mają one pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy. Mogą być pomocne szczególnie w przypadku problemach z trawieniem, dzięki temu, że wspierają pracę żołądka.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nalewki