Reklama
Reklama

Przepyszne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą maślane i chrupiące

Jeśli lubisz croissanty, upiecz domowe rogaliki śniadaniowe - o wiele smaczniejsze od tych dostępnych w marketach. Są delikatne, maślane i lekko chrupiące. Pachną cudownie, a smakują jeszcze lepiej. Sprawią, że zwykły poranek zamieni się w prawdziwą - słodką lub słoną - ucztę.

Smaczne rogaliki śniadaniowe

Choć przygotowanie rogalików śniadaniowych wymaga nieco czasu i cierpliwości, efekt naprawdę warty jest całego wysiłku. Złociste, miękkie w środku i pachnące masłem rogaliki to doskonały sposób na wyjątkowe śniadanie - takie, które sprawi przyjemność już od pierwszego kęsa. Przekąska będzie też wspaniałym prezentem dla bliskiej osoby, np. z okazji urodzin. 

Wystarczy, że upieczesz rogaliki wieczór wcześniej - o poranku wciąż będą przepyszne. Podawaj je zarówno na słodko - z konfiturą, cukrem pudrem i owocami, jak i na słono - z masłem orzechowym czy plasterkami sera i szynki. Nie zapomnij jednak o kawie, bo ta wyśmienicie pasuje do rogalików podanych solo.

Reklama

Rogaliki śniadaniowe - przepis

Składniki:

  • 14 g suchych drożdży, 
  • 70 ml letniej wody (około 35°C), 
  • 550 g mąki pszennej (typ 650), 
  • 50 g cukru, 
  • 250 ml letniego mleka (około 35°C), 
  • 10 g soli, 
  • 250 g lekko schłodzonego masła,  
  • jajko. 

Sposób wykonania:

1) Połącz drożdże z wodą i odstaw na kilka minut. 

2) Wymieszaj (wstępnie łyżką, potem mikserem z końcówką - hakiem) w dużej misce zaczyn drożdżowy z mąką, cukrem, mlekiem i solą. Mieszaj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Nie wyrabiaj zbyt długo. 

3) Uformuj z ciasta kulę i przełóż do lekko natłuszczonej miski. Odstaw na godzinę pod przykryciem ze ściereczki (w temperaturze pokojowej), po czym przenieś na pół godziny do lodówki. 

4) Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 25 x 35 cm. Pozostaw na kilka minut.  

5) Uformuj z masła mniejszy prostokąt o podobnych proporcjach jak prostokąt ciasta. Zamknij płat masła w cieście jak w kopercie, szczelnie zalepiając brzegi. 

6) Rozwałkuj ciasto na prostokąt 3 razy dłuższy od wyjściowego. Złóż na trzy, tak jak składa się list urzędowy. Przełóż na podsypaną mąką deskę i włóż na 10 minut do lodówki. 

7) Powtórz dwukrotnie wszystkie czynności - rozwałkuj prostokąt na 3 razy dłuższy i złóż jak list. Schłodź. Za trzecim razem włóż ciasto do lodówki na kilka godzin. 

8) Rozwałkuj schłodzone ciasto na cienki prostokąt o wymiarach około 30 x 75 cm. Przetnij ciasto wzdłuż na pół. Każdy z prostokątów pokrój w poprzek na 7-8 trójkątów. Zwiń je, zaczynając od podstawy trójkątów. Uformuj lekko wygięte w kształt księżyca rogaliki.  

9) Wyłóż papierem do pieczenia blachę piekarnika (jeśli wszystkie rogaliki się nie zmieszczą, upiecz je w dwóch turach - drugą partię przygotowanych rogalików wstaw na czas pieczenia pierwszej do lodówki). Posmaruj papier masłem. Na blachę wyłóż rogaliki - ułóż je w kilkucentymetrowych odstępach, tak, by wierzchołki trójkątów znalazły się pod spodem. Odstaw na 2 godziny do dalszego wyrastania. 

10) Posmaruj rogaliki z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego do 220°C piekarnika. Od razu obniż temperaturę do 200°C. Piecz rogaliki przez 15-20 minut - na złocisty kolor. Ostudź na kratce.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Polewam sałatkę takim dressingiem, smakuje zaskakująco. Nawet teściowa doceni

Najlepszy pasztet z mięsa z rosołu. Koniecznie dodaj do niego ten składnik

Zostały ci śliwki? Zrób z nich pachnące i wilgotne babeczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rogaliki | śniadania | słodycze | ciastka