Polewam sałatkę takim dressingiem, smakuje zaskakująco. Nawet teściowa doceni
Dressing kawowy do sałatki to sos idealnie zrównoważony w smaku. Lekko słodki ocet i miód łączy się z pikantną musztardą i kwaskowatością. Kluczowym składnikiem jest jednak mocno zaparzona kawa, która dodaje charakterystycznej goryczki i głębi smaku. Szalotka nadaje całości ciekawej tekstury, a jeśli chcesz, możesz sos wzbogacić także o drobno posiekane orzechy pekan lub włoskie. Dressing świetnie się sprawdzi do różnego rodzaju sałatek – zarówno tych lżejszych, jak i cięższych.
Kiedy pierwszy raz przygotowałam sałatkę z tym dressingiem, mój mąż miał wątpliwości. Gdy jednak spróbował, przekonał się, że taki dodatek idealnie podkręca smak. Najlepsze jest to, że pasuje do różnych sałatek - to ty decydujesz, po jakie składniki sięgniesz.
- 50 ml oliwy z oliwek,
- ½ szalotki,
- 2 łyżki mocnej zaparzonej kawy,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta czarnego pieprzu.
Szalotkę bardzo drobno posiekaj, zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w robocie kuchennym.
W miseczce wymieszaj kawę, ocet, musztardę i miód do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dolewaj powoli oliwę, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec wmieszaj posiekaną szalotkę.
Dressing kawowy do sałatki odstaw na co najmniej 15 minut, by smaki się połączyły. Spróbuj całość i w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę miodu, jeśli lubisz słodsze dressingi.
Sosem zalej sałatkę i podawaj danie od razu po przygotowaniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepszy pasztet z mięsa z rosołu. Koniecznie dodaj do niego ten składnik
Zostały ci śliwki? Zrób z nich pachnące i wilgotne babeczki
Kremowa, lekko pikantna pasta na kanapki. Doskonale poprawia pracę jelit i zapobiega skokom cukru