Reklama
Reklama

Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste

Co zrobić ze schabu, jeśli nie kotlety schabowe? Jeśli szukasz nieco bardziej wykwintnego przepisu, idealną opcją będą Uroczyste Zrazy. Chociaż danie smakuje rewelacyjnie, wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso, oraz kilka łatwo dostępnych składników. Obiecujemy, że rodzina będzie się zajadać.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, jeśli już zastanawiasz się, jakie mięso przygotować na pierwsz lub drugie święto, przychodzimy z pomocą. Czas przećwiczyć przepis na Uroczyste Zrazy, ich sekretem jest wyjątkowy grzybowy farsz na śmietanie. Do jego przygotowania wykorzystaj suszone grzyby, cebulę, czosnek, i żółty ser. Roladki obtocz w specjalnej panierce, oprócz klasycznej bułki tatrej, dodaj do nich płatki kukurydziane, dzięki czemu zyska ona dodatkową chrupkość. Zrazy najlepiej smażyć na maśle klarowanym, które ma wysoką temperaturę pieczenia, dzięki czemu nic się nie przypali. Mięso wychodzi idealnie miękkie i soczyste. 

Sprawdź także: Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole

Przepis na Uroczyste Zrazy 

Gotowe zrazy podawaj z ziemniakami, kluskami śląskimi lub puree. Idealnie pasować będzie tu kapusta z grzybami lub domowa surówka z buraczków

Składniki: 

  • 1 kg schabu bez kości, 
  • 60 g suszonych prawdziwków albo podgrzybków, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 200 ml słodkiej śmietany (30 proc.), 
  • 100 g sera żółtego (np. cheddar), 
  • ½ małego pęczka świeżej natki pietruszki, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 2-3 jajka, 
  • około 150 g bułki tartej, 
  • około 50 g płatków kukurydzianych, 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • około 5 łyżek mąki, 
  • masło klarowane (do smażenia).

Jak zrobić Uroczyste Zrazy?

Namocz grzyby na około godzinę przed przygotowaniem farszu. Odcedź i pokrój. Pokrój cebulę w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodaj na patelnię grzyby. Wysmaż do miękkości, w trakcie dodając trochę masła. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i sól. 

Zalej grzyby śmietaną. Duś, aż śmietana się zredukuje. Dopraw do smaku pieprzem. Zdejmij z palnika. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Posiekaj drobno pietruszkę. Wymieszaj z grzybami na patelni. 

Oczyść mięso z błonek i tłuszczu. Podziel schab na 9-10 porcji. Każdą rozbij cienko tłuczkiem (przez woreczek foliowy). Oprósz solą i pieprzem. Na każdy kotlet nałóż porcję farszu. Zwiń mięso w ciasne roladki. 

Rozkłóć jajka w głębokim talerzu. Na płaski talerz wysyp mąkę, a na drugi bułkę tartą wymieszaną z drobno pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i sodą. Ilość składników na panierkę jest orientacyjna - możesz potrzebować ich trochę mniej lub więcej w zależności od tego, jaką powierzchnię będą miały zrazy. 

Obtocz zrazy w mące, a następnie w jajku i w mieszance z bułką tartą. Jeśli chcesz uzyskać grubszą panierkę, możesz ponownie obtoczyć zrazy z jajku i w bułce. 

Partiami usmaż zrazy (na złocisty kolor, po każdej ze stron) na dość dużej ilości masła klarowanego. Smażenie zawsze zaczynaj od boku z "łączeniem" roladki (dzięki temu się nie rozwinie). Usmażone zrazy odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne