Idealne na kolację lub imprezową przystawkę. Oto chrupiące zapiekanki z grzybami
Tegoroczna jesień obfitowała w grzyby, z pewnością więc w niejednym domu zostały jeszcze ich spore zapasy. Jeśli nie wiesz, co z nich zrobić, możesz postawić na zapiekanki z grzybami. Takie danie idealnie sprawdzi się na kolację lub przystawkę na rodzinną imprezę, czy spotkania ze znajomymi. W tym roku ominęło cię grzybobranie? Bez obaw, możesz wymienić je na sklepowe pieczarki.
Smaczne dania, wcale nie muszą kosztować majątku, składać się z wymyślnych składników, ani zajmować ci wiele czasu w kuchni. Zapiekanki z grzybami są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu będą idealne dla osób zapracowanych i zabieganych. Dodatek dwóch rodzajów sera doda wyjątkowego, lekko ostrego i wyrazistego smaku. Potrawa będzie idealną alternatywą dla klasycznej bruschetty czy nawet bagietkowej zapiekanki.
Sprawdź także: Szybki kolacja dla miłośników parówek. Zrób z nich rewelacyjną zapiekankę
Zapiekanki możesz przyrządzić ze świeżych grzybów leśnych lub pieczarek. Przed wyłożeniem ich na zapiekanki, należy przesmażyć je na patelni. Dlatego równie dobrze możesz użyć rozmrożonych grzybów, lub namoczonych wcześniej grzybów suszonych.
Składniki:
- 6 kromek wiejskiego chleba,
- 200 g świeżych pieczarek lub innych grzybów,
- 50 g tartego sera żółtego dobrej jakości,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki białego pieprzu,
- ½ łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- oliwa do posmarowania.
Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Dodaj je na patelnię i smaż przez kilka minut. Dopraw grzyby solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty, aż pieczarki puszczą wodę. Odstaw.
Kromki chleba połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj je odrobiną oliwy. Na wierzchu połóż pieczarki, a następnie posyp grzanki oboma rodzajami sera. Wstaw kromki chleba pod grill na ok. 3 minuty, do ładnego rozpuszczenia sera.
Zapiekanki z grzybami podawaj na ciepło, posypane siekaną natką pietruszki. Zapiekanki nie są przeznaczone do odgrzewania, więc przygotuj porcję na jeden posiłek. Jeśli jednak musisz, użyj mikrofalówki, która na krótki czas zmiękczy chleb.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealnie współgrają z kawą lub herbatą. Na podwieczorek zrób kruche ciasteczka z żurawiną
Soczyste mielone z mozzarellą. Ser doda kotletom wyjątkowego smaku
Zupa na jesienny chłody. "Wkładka" jest tak treściwa, że nie potrzeba drugiego dania