Reklama
Reklama

Idealnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Zrób chrupiące frytki domowe

Twoi domownicy kochają frytki i mogliby zajadać je, do każdego obiadu, niezależnie, czy jest to schabowy, mielony, czy ryba? Zamiast korzystać z gotowców z paczki, postaw na chrupiące frytki domowe z naszego przepisu. Potrzebujesz jedynie ziemniaków, oleju do smażenia i soli. W poniższym artykule znajdziesz przepis krok po kroku.

Czy przygotowanie chrupiących frytek domowych jest trudne? Wcale nie. Wymaga jednak poświęcenia dość dużo czasu. Niezbędne jest dokładne wypłukanie skrobi, a następnie osuszenie surowych kawałków przed włożeniem do gorącego tłuszczu. Co ciekawe, by frytki były naprawdę bardzo chrupiące, należy je smażyć dwukrotnie. Najpierw, by wewnątrz całkowicie zmiękły, a następnie - przy wyższej temperaturze - uzyskujemy bardzo chrupiącą skórkę, która utrzymuje się na frytce przez długi czas.  

Sprawdź także: Do chrupania zamiast chipsów. Pomaga się odchudzić, poprawia pamięć i stan skóry

Przepis na chrupiące frytki domowe 

Do przygotowania chrupiących frytek w domowej wersji, będziesz potrzebować: 

  • 10 dużych ziemniaków,
  • ½ łyżki soli.

Dodatkowo: 

  • 2 l oleju rzepakowego do smażenia.

Gotowe frytki możesz zajadać z solą, keczupem, lub przygotować do nich sos czosnkowy. Do miski przełóż cztery łyżki jogurtu greckiego, dwie łyżki majonezu, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dodaj sól i pieprz do smaku, oraz dwie-trzy łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku. Wszystko wymieszaj i gotowe. 

Jak zrobić chrupiące frytki domowe? 

Ziemniaki obierz i pokrój je w słupki o grubości ok. 1 cm. Możesz użyć dedykowanej krajalnicy do frytek. Przełóż słupki ziemniaków do dużej miski i zalej je zimną wodą. Mocz je przez co najmniej 1 godzinę, a najlepiej zostaw je w wodzie na całą noc. Im dłużej będą się moczyć, tym bardziej chrupiące będą. Frytki przepłucz dwukrotnie pod zimną, bieżącą wodą. Rozłóż je równomiernie na papierowych ręcznikach lub ściereczce. Osusz tak bardzo, jak jest to możliwe. 

We frytkownicy lub w dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej do temperatury 150 st. Celsjusza. Kładź frytki na rozgrzany olej w 5-6 partiach za pomocą łyżki cedzakowej. Smaż je przez 5-6 minut, a następnie odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Zwiększ temperaturę oleju do 200 st. Celsjusza i ponownie wkładaj frytki partiami do tłuszczu. Smaż je przez ok. 5 minut. 

Wyjmuj chrupiące frytki domowe łyżką cedzakową i odkładaj je na czystych ręcznikach papierowych. Od razu posyp solą. Frytki podawaj z dodatkiem ketchupu lub innego, ulubionego sosu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Babcie gotowały, gdy trzeba się było dobrze najeść. Dziś mało kto pamięta o tej zupie

Czekoladowe ciasto, śmietankowy krem i bananowy dodatek. Domowy Kopiec kreta

Nie musisz wychodzić na miasto, żeby go zjeść. Smażony makaron jak od "chińczyka" przygotujesz w mig

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki