Do chrupania zamiast chipsów. Pomaga się odchudzić, poprawia pamięć i stan skóry
Zrób raz i już nigdy nie sięgniesz po niezdrowe, tłuste chipsy ziemniaczane. Są idealnie do pochrupania w trakcie dnia czy do oglądania ulubionego filmu, a przy tym są naprawdę zdrowe. Pomagają w odchudzaniu, poprawiają pamięć i stan cery.
Smacznym i zdrowym zamiennikiem ziemniaczanym chipsów są chipsy z suszonej cukinii. Nie odstają smakiem od klasyka, wybornie chrupią i mają pozytywny wpływ na organizm. To bogactwo witamin i minerałów.
Suszona cukinia to przekąska, która obfituje w witaminy z grupy B (w tym B9), witaminę A, C, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz cynk. To zarazem bogactwo cennego błonnika, którego zawiera ponad 17 g na 100 g warzywa.
Dzięki temu suszona cukinia ma właściwości zapewniające prawidłowe działanie układu pokarmowego. Poprawi trawienie ciężkich pokarmów i będzie stymulować wydzielanie kwasów żołądkowych. Przyspieszy metabolizm, usprawni perystaltykę jelit oraz pomoże w wymiataniu złogów i toksyn z narządu.
Duża ilość minerałów nadaje suszonej cukinii właściwości wspierających układ nerwowy. Regularnie zajadana poprawi pamięć i ułatwi zapamiętywanie, naukę i koncentrację. Usprawni pracę mózgu, a przy tym polepszy nastrój. Suszone warzywo złagodzi się objawy wysokiego stresu, unormuje zasypianie i zmniejszy ilość stanów depresyjnych i lękowych.
Ponadto jedząc suszoną cukinię, zauważymy jej wpływ na układ odpornościowy. Układ immunologiczny zostanie podbudowany, a przez to zmniejszy się ilość stanów zapalnych i infekcji. Również wzmocnieniu ulegnie wzrok, stan włosów, skóry i paznokci.
Suszoną cukinię powinny jeść przede wszystkim osoby, które mają problem z podjadaniem niezdrowych przekąsek między posiłkami. Chipsy z warzywa zastąpią szkodliwe przysmaki, a zaspokoją potrzebę chrupania. Do tego pomogą w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, co niekiedy jest problemem u podjadających.
Po suszoną cukinię powinni sięgać także ci, którzy przebywają na diecie odchudzającej. Takie chipsy są lekkie i bardzo nisko kaloryczne. Przy tym dostarczają do organizmu błonnika, który wspiera zrzucanie zbędnych kilogramów. Składnik dodatkowo nasyci na długie godziny i zmniejszy apetyt. Należy jednak pamiętać, że jeśli do przygotowania takich cukinii użyjemy dużej ilości tłuszczu, efekt może być odwrotny.
Suszona cukinia polecana jest pacjentom zmagającym się z anemią. Warzywo to zawiera duże ilości żelaza, którego brakuje przy niedokrwistości. Ureguluje przyswajalność pierwiastka i pomoże w szybkim powrocie do zdrowia.
Przygotowanie chipsów z cukinii jest bardzo proste. Smakołyk wychodzi pełny smaku i wyjątkowo chrupiący. W pełni wykorzystuje potencjał dosyć neutralnej cukinii i czerpie z niej to, co najlepsze. Można go zajadać nie tylko jako przekąskę. Sprawdzi się m.in. zarówno jako dodatek do sałatek, zup krem, jak i do dań głównych. Przepis ten jest podstawową formą chipsów z cukinii. W zależności od preferencji można do nich użyć innych, ulubionych przypraw.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki w proszku.
Cukinie umyj i pokrój w cienkie plasterki. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, paprykę. Do marynaty wrzuć wcześniej pokrojone warzywa i delikatnie wymieszaj. Aby nabrały więcej aromatu, możesz je odstawić na godzinę na bok.
Po tym czasie blachę do pieczenia wyłóż papierem. Na niego wyłóż zamarynowaną cukinię. Plasterki nie mogą na siebie nachodzić. Cukinię piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 15-20 minut. Przez ten czas plastry powinny zrobić się chrupiące i zarumienione. Wtedy wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Gotowe chipsy z cukinii podawaj samodzielnie lub np. w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowego, hummusu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To nie porzeczka ani aronia. Te jagody to najlepsze lekarstwo dla serca, na odporność i zmęczenie