Jabłka w towarzystwie korzennych przypraw, ten smak zniewala. Banalnie proste ciasto
To łatwe ciasto herbaciane jest spełnieniem marzeń każdego miłośnika jabłek i głębokiego smaku korzennych przypraw. Wypiek jest miękki, wilgotny i niezwykle aromatyczny. Idealne na weekend.
Nie ma to jak połączenie jabłek i korzennych przypraw - takie zestawienia po prostu uwielbiam, moja rodzina także się zajada. Szczególnie w weekend, gdy mam więcej czasu, chętnie przygotowuję ten wypiek - łatwe ciasto herbaciane.
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 120 g masła,
- 100 g brązowego cukru,
- 100 g cukru,
- 100 ml musu jabłkowego,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- ½ łyżeczki soli.
Wierzch:
- 2 średnie jabłka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka masła,
- ½ łyżeczki cynamonu.
Posypka:
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka masła,
- ½ łyżeczki cynamonu.
Przygotuj ciasto.
W dużej misce wymieszaj trzepaczką mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Odstaw.
W osobnej misce ubij masło z oboma rodzajami cukrów, do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji, przez 1-2 minuty. Powoli wlej mus i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do połączenia.
Powoli wsypuj mieszankę mąki na przemian z mlekiem, w niewielkich partiach, dobrze mieszając po każdej z nich.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej ciasto. Wygładź wierzch szpatułką lub grzbietem łyżki.
Przygotuj wierzch.
Umyj i osusz jabłka. Wydrąż gniazda nasienne i pokrój owoce w cienkie plasterki. Umieść je w misce razem z cukrem i cynamonem. Wymieszaj do połączenia.
Włóż masło do żaroodpornej miseczki i podgrzej w kuchence, mieszając co 5 sekund, do rozpuszczenia. Wlej tłuszcz do jabłek i wymieszaj do rozpuszczenia.
Jabłka rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta, tworząc wachlarz.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 60 minut, do suchego patyczka.
Łatwe ciasto herbaciane wyjmij i pozostaw na kratce do ostudzenia na 10 minut. Zdejmij brzeg tortownicy.
Przygotuj posypkę.
Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej, mieszając co 5 sekund, do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj cynamon i cukier, a następnie wymieszaj.
Posypką posyp ciasto. Podawaj deser na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Prosta, a jaka smaczna. Sałatka na grilla z buraczkami w roli głównej
Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka