Reklama
Reklama

Jabłka w towarzystwie korzennych przypraw, ten smak zniewala. Banalnie proste ciasto

To łatwe ciasto herbaciane jest spełnieniem marzeń każdego miłośnika jabłek i głębokiego smaku korzennych przypraw. Wypiek jest miękki, wilgotny i niezwykle aromatyczny. Idealne na weekend.

Nie ma to jak połączenie jabłek i korzennych przypraw - takie zestawienia po prostu uwielbiam, moja rodzina także się zajada. Szczególnie w weekend, gdy mam więcej czasu, chętnie przygotowuję ten wypiek - łatwe ciasto herbaciane.

Łatwe ciasto herbaciane - lista składników

Ciasto: 

Reklama
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 150 ml mleka, 
  • 120 g masła, 
  • 100 g brązowego cukru, 
  • 100 g cukru, 
  • 100 ml musu jabłkowego, 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Wierzch: 

  • 2 średnie jabłka, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 łyżka masła, 
  • ½ łyżeczki cynamonu. 

Posypka: 

  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 łyżka masła, 
  • ½ łyżeczki cynamonu. 

Łatwe ciasto herbaciane - przepis

Przygotuj ciasto. 

W dużej misce wymieszaj trzepaczką mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Odstaw. 

W osobnej misce ubij masło z oboma rodzajami cukrów, do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji, przez 1-2 minuty. Powoli wlej mus i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do połączenia. 

Powoli wsypuj mieszankę mąki na przemian z mlekiem, w niewielkich partiach, dobrze mieszając po każdej z nich. 

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej ciasto. Wygładź wierzch szpatułką lub grzbietem łyżki. 

Przygotuj wierzch. 

Umyj i osusz jabłka. Wydrąż gniazda nasienne i pokrój owoce w cienkie plasterki. Umieść je w misce razem z cukrem i cynamonem. Wymieszaj do połączenia. 

Włóż masło do żaroodpornej miseczki i podgrzej w kuchence, mieszając co 5 sekund, do rozpuszczenia. Wlej tłuszcz do jabłek i wymieszaj do rozpuszczenia. 

Jabłka rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta, tworząc wachlarz. 

Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 60 minut, do suchego patyczka. 

Łatwe ciasto herbaciane wyjmij i pozostaw na kratce do ostudzenia na 10 minut. Zdejmij brzeg tortownicy. 

Przygotuj posypkę. 

Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej, mieszając co 5 sekund, do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj cynamon i cukier, a następnie wymieszaj.

Posypką posyp ciasto. Podawaj deser na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosta, a jaka smaczna. Sałatka na grilla z buraczkami w roli głównej

Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka

W PRL-u był przysmakiem, dziś do kuchni wraca odmieniony. W każdej wersji będzie kojarzony z dzieciństwem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery