Jajka w czyśćcu to tradycyjne danie starej, włoskiej kuchni. Smakowite, sycące, idealne na chłodne poranki
Jajecznica, na miękko, na twardo, lub w formie omleta. Jajka można zrobić na wiele pysznych sposobów. Jeśli masz ochotę na małą odmianę w swojej kuchni, możesz spróbować odtworzyć przepis na śniadanie rodem z Neapolu. Podpowiemy ci, jak zrobić potrawę o zaskakującej nazwie, czyli jajka w czyśćcu. Sprawdzi się idealnie na rodzinny posiłek.
Dietetycy zachęcają, aby włączać jajka do swojego jadłospisu, ponieważ mają szerokie działanie wspierające zdrowie. Znajdziesz w nich sporo białka, witamin i minerałów. Co więcej, wspierają pracę mózgu, serca, wzmacniają kości i mięśnie, dbają o dobry wzrok, a także sycą na długie godziny. Dlatego bez wahania, zacznij dzień od jajecznego śniadania. W poniższym artykule zdradzimy ci przepis na nietypowe danie, czyli jajka w czyśćcu.
W okresie jesienno-zimowy, kiedy poranki są chłodne, warto postawić na rozgrzewające śniadania. Jeżeli lubisz szakszukę, na pewno zasmakują ci również włoskie uova in purgatorio, czyli jajka w czyśćcu. Geneza nazwy tej potrawy może wywołać niemałe zdumienie. Pochodzi prawdopodobnie od dawnych wyobrażeń na temat czyśćca, gdzie dusze (jajka) mają być zatopione w ognistej przestrzeni zawieszonej pomiędzy światami (sos pomidorowy). Wzmianki o tym daniu pojawiły się w książce kucharskiej z 1837 roku autorstwa neapolitańskiego kucharza Ippolito Cavalcantiego pt. "Cucina teorico-pratica", po polsku "Gotowanie teoretyczne i praktyczne".
Warto dodać, że jajka w czyśćcu to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowie śniadanie. Jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędną substancją budulcową dla organizmu, oraz wpływa na sytość posiłku. Obecne są tu także witaminy A, tych z grupy B, D, E i K, a także minerały, w tym cynk, selen, fosfor i żelazo. Taka kompozycja składników odżywczych korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, mięśniowego, a także zdrowie oczu, kości, czy kondycję skóry.
Natomiast pomidory w formie sosu to doskonałe źródło likopenu, przeciwutleniacza, który działa przeciwzapalnie, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, a także wspiera układ krążenia. W daniu znajduje się również natka pietruszki, która dostarcza witaminy C, mającej działanie przeciwutleniające, wspierające odporność, a także zapewniające prawidłowe wchłanianie żelaza i syntezę kolagenu.
Oliwa z oliwek zawarta w daniu to źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które dbają o układ krążenia, zdrowie serca, a także działają przeciwmiażdżycowo, mają one również działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Z włoskimi, słodkimi pomidorami, pyszną oliwą i natką pietruszki doskonale łączy się czosnek, który nie tylko podbija smak potrawy, ale i stabilizuje poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Przyrządzając to danie, warto zainwestować w składniki najlepszej jakości. Wiejskie jajka, lub te z wolnego wybiegu, włoskie pomidory w puszce i dobrej jakości oliwa z oliwek, oryginalny włoski parmezan, a także polski czosnek, czy świeża i jędrna natka pietruszki. Dzięki temu danie będzie smakowało jeszcze lepiej.
W oryginalnym przepisie na jajka w czyśćcu znajdziemy większą ilość pomidorów (ok. 800 g), jednak wówczas czas redukcji sosu wynosi ok. 45 minut. Dlatego przygotowaliśmy wersję, która zajmie nieco mniej czasu. Dzięki czemu nie będziesz musiał długo czekać na pyszne śniadanie.
Do przygotowania dwóch porcji śniadania inspirowanego jajkami w czyśćcu, będziesz potrzebować:
- 4 jajek,
- 500 g pomidorów z puszki,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnki
- ½ pęczka natki pietruszki,
- soli i pieprzu do smaku,
- niedużego kawałka skórki z parmezanu.
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj do niej czosnek pokrojony w plastry. Smaż, aż będzie miał złoty kolor.
- Dodaj pomidory, warto wcześniej rozgnieść je widelcem.
- Dorzuć skórkę parmezanu, łodygi natki pietruszki, dopraw wszystko solą. Wymieszaj składniki, podsmażaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw potrawę pieprzem.
- Za pomocą szpatułki zrób w sosie cztery zagłębienia i wbij jajka, przykryj je pokrywką, poczekaj, aż się zetną.
- Pod koniec wyjmij skórkę z parmezanu i łodygi pietruszki.
- Na koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Możesz również do dania dodać swoje inne ulubione dodatki, np. paprykę, chili, oliwki, czy kapary. Gotowe jajka w czyśćcu zaserwuj z ulubionym pieczywem. Możesz również lekko podpiec je na suchej patelni.
Źródła: terazgotuje.pl, breadinthebeard.com
Zobacz też:
Goście opróżnią miskę do dna. Jedna z najzdrowszych sałatek
Jesienny zastrzyk dla zdrowia działa lepiej jak suplementy z apteki. 5 składników i 5 minut roboty
W Lidlu i Kauflandzie mają teraz w promocji. Warto kupić, bo to jedno z najzdrowszych mięs