Jak zrobić bandurjanki? Bieszczadzki skarb do schrupania
Bandurjanki to nietypowe połączenie placków ziemniaczanych z orzeźwiającą sałatką ze świeżych warzyw. Łączą w sobie różne tekstury i smaki, dlatego są tak wyjątkowe. Chrupiące placki przełożone są soczystym nadzieniem. Warto przygotować je na letni obiad, bo - choć są sycące - zbytnio nie obciążają żołądka.
Tradycyjnie placki przyrządzane z ziemniaków podaje się z gulaszem mięsnym. W tej wersji danie jest bardzo ciężkie i sycące, więc nie każdy ma na nie ochotę latem. Tymczasem bandurjanki to idealny obiad na gorące dni. Lekkie placuszki ziemniaczane połączone są ze świeżą sałatką.
Bandurjanki to klasyczne danie kuchni bieszczadzkiej. Choć na pierwszy rzut oka wyglądają zupełnie jak placki ziemniaczane, to są jeszcze bogatsze w smaku. Przygotowuje się je nie tylko z ziemniaków, ale również dodaje trochę półtłustego twarogu. Właśnie dlatego są jeszcze bardziej aromatyczne, aksamitne i pożywne. W połączeniu z farszem przypominającym świeżą i chrupiącą surówkę są orzeźwiające i niezwykle lekkie.
Jak zrobić bandurjanki? Przepis na chrupiące i sycące placuszki wcale nie jest skomplikowany. Najpierw przygotuj soczysty farsz, a dopiero potem zabierz się do zrobienia placków.
Składniki:
Bandurjanki:
- 500 g ziemniaków
- 150 g twarogu półtłustego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Farsz:
- 50 ml śmietany 12%
- ogórek zielony
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- kilka rzodkiewek
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Najpierw przygotuj farsz. Ogórka zielonego obierz i zetrzyj na tarce wraz z umytymi, osuszonymi i oczyszczonymi rzodkiewkami. Pomidory pokrój na mniejsze części. Z papryki odkrój gniazdo nasienne i posiekaj drobno. Przełóż wszystkie warzywa do miski, zalej śmietaną, wlej sok z cytryny i wsyp cukier. Posól i popieprz do smaku. Całość wymieszaj i włóż do lodówki.
Teraz zrób placki. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Przełóż je do miski i zostaw na jakiś czas. Kiedy puszczą wodę, odlej ją, ale zostaw skrobię, która pojawiła się na dnie. Wsyp dodatkowo łyżkę mąki. Dodaj jajko i twaróg. Dopraw papryką słodką oraz czosnkiem granulowanym. Całość wymieszaj aż do połączenia składników.
Rozgrzej olej na patelni i smaż bandurjanki z każdej strony, aż zrobią się złote oraz chrupiące. Przełóż gotowy placek ziemniaczany na talerz, na nim wyłóż łyżkę farszu i przykryj drugim plackiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut