Reklama
Reklama

Jak zrobić bandurjanki? Bieszczadzki skarb do schrupania

Bandurjanki to nietypowe połączenie placków ziemniaczanych z orzeźwiającą sałatką ze świeżych warzyw. Łączą w sobie różne tekstury i smaki, dlatego są tak wyjątkowe. Chrupiące placki przełożone są soczystym nadzieniem. Warto przygotować je na letni obiad, bo - choć są sycące - zbytnio nie obciążają żołądka.

Tradycyjnie placki przyrządzane z ziemniaków podaje się z gulaszem mięsnym. W tej wersji danie jest bardzo ciężkie i sycące, więc nie każdy ma na nie ochotę latem. Tymczasem bandurjanki to idealny obiad na gorące dni. Lekkie placuszki ziemniaczane połączone są ze świeżą sałatką. 

Bieszczadzkie bandurjanki 

Bandurjanki to klasyczne danie kuchni bieszczadzkiej. Choć na pierwszy rzut oka wyglądają zupełnie jak placki ziemniaczane, to są jeszcze bogatsze w smaku. Przygotowuje się je nie tylko z ziemniaków, ale również dodaje trochę półtłustego twarogu. Właśnie dlatego są jeszcze bardziej aromatyczne, aksamitne i pożywne. W połączeniu z farszem przypominającym świeżą i chrupiącą surówkę są orzeźwiające i niezwykle lekkie.

Bandurjanki - przepis

Jak zrobić bandurjanki? Przepis na chrupiące i sycące placuszki wcale nie jest skomplikowany. Najpierw przygotuj soczysty farsz, a dopiero potem zabierz się do zrobienia placków. 

Składniki:

Bandurjanki:

  • 500 g ziemniaków 
  • 150 g twarogu półtłustego 
  • 1 cebula 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego 
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz 

Farsz: 

  • 50 ml śmietany 12% 
  • ogórek zielony 
  • 2 pomidory 
  • 1 papryka czerwona 
  • kilka rzodkiewek 
  • pół łyżeczki cukru 
  • pół łyżeczki soku z cytryny 
  • sól i pieprz 

Sposób wykonania:

Najpierw przygotuj farsz. Ogórka zielonego obierz i zetrzyj na tarce wraz z umytymi, osuszonymi i oczyszczonymi rzodkiewkami. Pomidory pokrój na mniejsze części. Z papryki odkrój gniazdo nasienne i posiekaj drobno. Przełóż wszystkie warzywa do miski, zalej śmietaną, wlej sok z cytryny i wsyp cukier. Posól i popieprz do smaku. Całość wymieszaj i włóż do lodówki.   

Teraz zrób placki. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Przełóż je do miski i zostaw na jakiś czas. Kiedy puszczą wodę, odlej ją, ale zostaw skrobię, która pojawiła się na dnie. Wsyp dodatkowo łyżkę mąki. Dodaj jajko i twaróg. Dopraw papryką słodką oraz czosnkiem granulowanym. Całość wymieszaj aż do połączenia składników. 

Rozgrzej olej na patelni i smaż bandurjanki z każdej strony, aż zrobią się złote oraz chrupiące. Przełóż gotowy placek ziemniaczany na talerz, na nim wyłóż łyżkę farszu i przykryj drugim plackiem.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne | warzywa | placki