Reklama
Reklama

Jak zrobić dżem malin bez pestek? Aksamitny, nie za słodki, pokochasz od razu pokochasz

Lato to czas, kiedy owoce pełne smaku i aromatu zachwycają nas w każdej postaci. Wykorzystujesz ten cudowny czas na zrobienie przetworów na zimę? Koniecznie sięgnij po maliny i to nie tylko do soku. Przedstawiam ci przepis, z którego dowiesz się, jak zrobić dobry dżem z malin. Będzie aksamitny i pozbawiony pestek, idealny do naleśników, kanapek, ciast oraz innych deserów.

Jak zrobić dobry dżem z malin?

Dżem malinowy bez pestek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli chcesz uzyskać aksamitną, delikatną konsystencję, bez chrupiących pestek, które psują przyjemność jedzenia, wypróbuj poniższe wskazówki. Zacznij od przygotowania składników:

Reklama
  • 1 kg świeżych malin (można użyć również mrożonych, ale przed przetworzeniem należy je rozmrozić),
  • 350-500 g cukru (w zależności od tego, jak słodki ma być dżem - mniej cukru, więcej naturalnej kwaskowatości),
  • 1 opakowanie pektyny (do zagęszczenia, dostępnej w sklepach spożywczych).

Dżem z malin bez pestek - przepis

1. Przygotowanie malin.

Zacznij od dokładnego umycia malin. Jeśli używasz świeżych owoców, usuń wszystkie szypułki, a jeśli maliny są mrożone, pozwól im się całkowicie rozmrozić. Następnie przełóż je do dużego garnka.

2. Gotowanie owoców. 

Na małym ogniu zacznij podgrzewać maliny. W miarę podgrzewania maliny puszczą sok i lekko się rozpadną. Mieszaj je delikatnie, aby uniknąć przypalenia. Po kilku minutach maliny będą gotowe do dalszego przetwarzania.

3. Usuwanie pestek. 

Aby zrobić gładki dżem bez pestek, musisz przejść do najważniejszego etapu: oddzielenia pestek od miąższu. Przełóż maliny przez sitko o drobnych oczkach lub użyj specjalnego przecieraka do owoców. W ten sposób pestki zostaną zatrzymane w sitku, a do miski przedostanie się tylko soczysty, gładki przecier malinowy.

4. Gotowanie dżemu. 

Przecier malinowy przełóż z powrotem do garnka i dodaj cukier. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wsyp pektynę, dokładnie wymieszaj, a potem gotuj masę przez kilka minut (zwykle 2-3 minuty, w zależności od instrukcji na opakowaniu pektyny). Pamiętaj, aby nie gotować dżemu zbyt długo, aby nie stracił koloru i świeżości.

5. Test konsystencji.

Aby sprawdzić, czy dżem osiągnął odpowiednią konsystencję, wykonaj prosty test: nałóż kroplę dżemu na zimny talerzyk i wstaw go do lodówki na kilka minut. Jeśli dżem stężał, oznacza to, że jest gotowy do przelania do słoików.

6. Przelewanie do słoików.

Gorący dżem przelej do wyparzonych, suchych słoików. Ważne jest, aby robić to szybko, gdyż gorący dżem wchłania się lepiej i dłużej zachowuje świeżość. Następnie zakręć słoiki i odstaw je do góry dnem na około 10-15 minut, by upewnić się, że zapasteryzowały się właściwie.

Sprawdź także: Jeśli lubisz borówki, wypróbuj ten przepis. Obłędna konfitura z trzech składników

Czy dżem z malin trzeba pasteryzować?

Dżem z malin tradycyjnie pasteryzuje się, aby dłużej przechować go na zimę. Pasteryzacja to proces, w którym słoiki z gorącym dżemem poddaje się działaniu gorącej wody przez określony czas (zwykle 15-20 minut). Pasteryzacja pomaga w utrwaleniu przetworów, zabijając bakterie i drobnoustroje, które mogłyby wpłynąć na trwałość dżemu.

Jeśli jednak przygotujesz dżem z malin tradycyjną metodą (czyli bez pektyny), a cukier będzie wystarczającym konserwantem, pasteryzacja nie jest konieczna. Wówczas wystarczy zamknąć dżem w czystych, wyparzonych słoikach, odwrócić je do góry dnem i poczekać, aż wystygną. Tak przygotowany dżem dobrze przechowa się przez kilka miesięcy w spiżarni.

Po zakończeniu pasteryzacji słoiki z dżemem należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w spiżarni. Dżem z malin bez pestek zachowa swój smak i aromat przez kilka miesięcy, a nawet do roku. Po otwarciu słoika najlepiej przechowywać go w lodówce.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kremowa masa, biszkopt i galaretka z owocami. Ciasto Baronówna na lato

Zalewam wiśnie puszystą masą. Wychodzi delikatne jak puch, szybkie ciasto do kawy

Robię takie placki, chrupią aż miło. Ten patent znam od babci

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory