Jeśli lubisz borówki, wypróbuj ten przepis. Obłędna konfitura z trzech składników
Trwa sezon na borówki amerykańskie, to właśnie teraz owoce te nie tylko są najsmaczniejsze, ale i można kupić je w najlepszej cenie. Jeśli udało ci się nabyć większą ilość, możesz je zamrozić, lub przygotować z nich przepyszną konfiturę, będzie znacznie smaczniejsza niż te ze sklepu. Do przygotowania borówkowych przetworów, będziesz potrzebować tylko trzech składników.
Borówki amerykańskie to bardzo zdrowe owoce, zawierają witaminy z grupy, B, C, E i K, minerały, takie jak magnez, cynk, fosfor, czy wapń, błonnik, oraz cenne antyoksydanty. Działają także przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo, dlatego warto jeść je jak najczęściej. Świetnie sprawdzają się również do koktajli, deserów, oraz oczywiście przetworów. Jeśli masz ochotę na pyszną konfiturę z borówki amerykańskiej na zimę, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem.
Zanim zabierzesz się za przygotowanie konfitury borówkowej, zaopatrz się w czyste i wyparzone słoiki.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 kg borówki amerykańskiej,
- 300 g cukru białego (może być więcej, jeśli chcesz bardziej słodką konfiturę),
- sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Gotową konfiturę podawaj na świeżym pieczywem, świetnie sprawdzi się także do naleśników, gofrów czy racuchów. Możesz także przełożyć nią ciasto.
Owoce umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są widoczne ogonki, usuń je. Dokładnie wyczyść powierzchnię z zanieczyszczeń i wybierz tylko te owoce, które są w dobrym stanie.
Przygotuj szeroki garnek z dużym dnem. Wsyp borówki amerykańskie. To jest dobry moment na to, aby je zblendować albo rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków czy też widelca.
Następnie zasyp je cukrem. Zacznij gotować na średnim ogniu i delikatnie przemieszaj całość, aby słodycz dostała się w każde miejsce. Możesz też odstawić na chwilę zasypane owoce, aby puściły sok i dopiero wtedy zacząć grzanie.
Kiedy w garnku borówki amerykańskie zaczną wrzeć, zmniejsz palnik do minimum. Mieszaj od czasu do czasu przez około 40 minut. Pod koniec dodaj sok z cytryny i całość jeszcze trzymaj na palniku przez 5 minut. Masa powinna być gęsta i delikatnie zmienić swój kolor. Jeśli będzie jeszcze rzadka, wydłuż czas gotowania.
Gorącą konfiturę przekładaj do wyprzonych, suchych i czystych słoików. Mocno zakręć i odstaw do góry dnem. Przykryj ściereczką, poczekaj aż wystygną.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zalewam wiśnie puszystą masą. Wychodzi delikatne jak puch, szybkie ciasto do kawy
Robię takie placki, chrupią aż miło. Ten patent znam od babci
Jak zrobić dżem malin bez pestek? Aksamitny, nie za słodki, pokochasz od razu pokochasz