Jak zrobić najlepszą sałatkę jarzynową? Magda Gessler przestrzega przed składnikiem, który rujnuje jej smak
Mało osób wyobraża sobie święta bez sałatki jarzynowej. To kultowe danie gości na naszych stołach w trakcie wielu uroczystych okazji. Jeżeli szykujemy na Wszystkich Świętych okolicznościowy obiad z rodziną, to wówczas warto przygotować taką sałatkę. Jaki jest jej najlepszy wariant? Sprawdź przepis!
Sałatka jarzynowa to niezwykle popularna w Polsce sałatka, którą przygotowuje się z gotowanych jarzyn, jajek, majonezu oraz innych dodatków. Mało kto wyobraża sobie święta lub inne uroczyste okazje bez owej sałatki. Jest smaczna i niezwykle sycąca – stanowi nieodłączne danie na bożonarodzeniowym lub wielkanocnym stole.
Istnieje wiele wariantów sałatki jarzynowej – w niemal każdej polskiej rodzinie króluje inny sposób jej przyrządzenia. Choć poszczególne wersje tej lubianej potrawy mogą się od siebie nieco różnić, to jednak w każdym przypadku po pierwszym kęsie da się rozpoznać, że mamy do czynienia z sałatką jarzynową.
Przygotowując sałatkę jarzynową wiele osób może zastanawiać się, czy można dodawać do niej cebulę. Wiele autorytetów kulinarnych stanowczo odracza ten składnik. Magda Gessler podkreśla, że to warzywo, ze względu na swój mocny aromat, może zrujnować smak sałatki.
Zamiast cebuli, do sałatki jarzynowej możemy dodać szczypiorek. Rzeczony składnik sprawi, że danie będzie smakowało wyraziście, a całość będzie prezentować się bardziej kolorowo.
Przeczytaj też: Pasta kanapkowa dla sercowców. Zawiera zdrowe tłuszcze i dużo błonnika
Jeżeli planujemy zaprosić rodzinę na uroczysty obiad w dzień Wszystkich Świętych, to warto wcześniej przygotować sałatkę jarzynową. Jednak jaki wariant wybrać? Okazuje się, że najlepsza i najbardziej uniwersalna jest klasyka. Potrzebne będą następujące składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków;
- 3 marchewki;
- 2 pietruszki (korzeń);
- 5 jajek na twardo;
- 4 ogórki kiszone;
- 1 duża puszka konserwowego groszku (400 ml);
- 4-5 łyżek majonezu;
- 1 łyżka jogurtu naturalnego;
- 2 łyżeczki musztardy;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj duży garnek, do którego wlej wodę i dodaj dwie łyżeczki soli. Następnie ugotuj w nim obrane ziemniaki, marchewki oraz pietruszki. Gdy warzywa będą miękkie, pozwól im nieco przestygnąć i pokrój wszystko w kostkę.
- Ugotowane jarzyny umieść w dużej misce. Teraz zajmij się jajkami – ugotuj je na twardo, przestudź i posiekaj w kostkę. Dodaj do przygotowanych wcześniej warzyw. Odsącz konserwowy groszek i uzupełnij nim resztę składników. Ogórki kiszone pokrój w kostkę i wrzuć do miski.
- Weź drugą, nieco mniejszą miskę, w której wymieszaj majonez z musztardą i jogurtem. Następnie powstałą mieszaniną polej pokrojone składniki i dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem, a na sam koniec wstaw sałatkę do lodówki na minimum godzinę.
Gotową sałatkę jarzynową można przyozdobić drobno poszatkowanym koperkiem bądź natką pietruszki. Ów specjał dobrze jest podawać razem z pieczywem.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Soczyste klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie. Jesienią to mój ulubiony obiad