Reklama
Reklama

Pasta kanapkowa dla sercowców. Zawiera zdrowe tłuszcze i dużo błonnika

Pasta kanapkowa dla sercowców to smaczny dodatek do pieczywa, ale również wsparcie dla serca i układu krwionośnego. Zawiera składniki bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i antyoksydanty, które pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu. Osoby zmagające się z chorobami serca powinny stosować specjalną dietę, a taka pasta to prosty sposób, by zadbać o zdrowie.

Pasta kanapkowa dla sercowców zawiera zdrowe tłuszcze

Pasta kanapkowa dla sercowców musi eliminować użycie składników bogatych w tłuszcze nasycone i cholesterol. W zamian za to należy użyć produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik. Dzięki temu wspiera funkcjonowanie serca i układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko nadmiernego obciążenia żył i tętnic. Całość musi być jednocześnie niezwykle pyszna i kremowa - stąd też idealne połączenie dwóch gatunków ryb, awokado i świeżych ziół. Zamiast majonezu - jogurt naturalny, który dodaje również charakterystycznej kwaskowatości. 

Reklama

Pasta kanapkowa dla sercowców - przepis

Składniki:

  • 180 g łososia wędzonego, 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym, 
  • 1/2 dojrzałego awokado, 
  • 1/2 małej cebuli,  
  • mały pęczek koperku, 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • łyżeczka musztardy dijon, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Łososia drobno posiekaj. Tuńczyka odsącz i rozdrobnij widelcem w misce. Ryby połącz ze sobą. 

Awokado obierz, rozgnieć widelcem i dodaj do ryby. Na koniec dołóż bardzo drobno posiekany koperek. 

Cebulę drobno posiekaj i sparz wrzątkiem. Osusz i ostudź, a następnie dodaj do ryby i pozostałych produktów. 

W osobnej miseczce wymieszaj jogurt, musztardę i sok z cytryny. Dodaj mieszaninę do pozostałych składników i całość dobrze wymieszaj. 

Dopraw całość pieprzem i solą. Wstaw pastę kanapkową dla sercowców do lodówki na co najmniej 30 minut, do połączenia smaków. Podawaj ją na pieczywie żytnim lub pełnoziarnistym. 

Danie zużyj w ciągu 3-4 dni. Przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Superfood zdrowszy od ziemniaka, w wersji kiszonej smakuje genialnie. Obniża cukier i cholesterol, poprawia pracę jelit

Najlepsze ciasto na pizzę, jak z włoskiej trattorii. Wszyscy będą brać od ciebie przepis

Biszkopt z orzeźwiającym kremem cytrynowym zaserwuję gościom. Jest obłędny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | kanapki | zdrowie