Reklama
Reklama

Pasta kanapkowa dla sercowców. Zawiera zdrowe tłuszcze i dużo błonnika

Pasta kanapkowa dla sercowców to smaczny dodatek do pieczywa, ale również wsparcie dla serca i układu krwionośnego. Zawiera składniki bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i antyoksydanty, które pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu. Osoby zmagające się z chorobami serca powinny stosować specjalną dietę, a taka pasta to prosty sposób, by zadbać o zdrowie.

Pasta kanapkowa dla sercowców zawiera zdrowe tłuszcze

Pasta kanapkowa dla sercowców musi eliminować użycie składników bogatych w tłuszcze nasycone i cholesterol. W zamian za to należy użyć produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik. Dzięki temu wspiera funkcjonowanie serca i układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko nadmiernego obciążenia żył i tętnic. Całość musi być jednocześnie niezwykle pyszna i kremowa - stąd też idealne połączenie dwóch gatunków ryb, awokado i świeżych ziół. Zamiast majonezu - jogurt naturalny, który dodaje również charakterystycznej kwaskowatości. 

Reklama

Pasta kanapkowa dla sercowców - przepis

Składniki:

  • 180 g łososia wędzonego, 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym, 
  • 1/2 dojrzałego awokado, 
  • 1/2 małej cebuli,  
  • mały pęczek koperku, 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • łyżeczka musztardy dijon, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Łososia drobno posiekaj. Tuńczyka odsącz i rozdrobnij widelcem w misce. Ryby połącz ze sobą. 

Awokado obierz, rozgnieć widelcem i dodaj do ryby. Na koniec dołóż bardzo drobno posiekany koperek. 

Cebulę drobno posiekaj i sparz wrzątkiem. Osusz i ostudź, a następnie dodaj do ryby i pozostałych produktów. 

W osobnej miseczce wymieszaj jogurt, musztardę i sok z cytryny. Dodaj mieszaninę do pozostałych składników i całość dobrze wymieszaj. 

Dopraw całość pieprzem i solą. Wstaw pastę kanapkową dla sercowców do lodówki na co najmniej 30 minut, do połączenia smaków. Podawaj ją na pieczywie żytnim lub pełnoziarnistym. 

Danie zużyj w ciągu 3-4 dni. Przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | kanapki | zdrowie