Reklama
Reklama

Jak zrobić rybę po grecku? Sprawdzony przepis krok po kroku

Ryba po grecku to skarbnica białka i zdrowych tłuszczów. Warto zajadać ją nie tylko przy okazji świąt i rodzinnych uroczystości. Jeśli szukasz niezawodnego i sprawdzonego przepisu na rybę po grecku, który krok po kroku przeprowadzi cię przez etapy przygotowania, to właśnie go znalazłeś.

Co to jest ryba po grecku?

Ryba po grecku, czyli smażony filet z białej ryby pod pierzynką z duszonych warzyw, to klasyk... polskiej kuchni. Wbrew nazwie z kuchnią grecką nie ma nic wspólnego. Danie to od lat trafia na nasze stoły w Boże Narodzenie, choć niektórzy uwielbiają je tak bardzo, że przyrządzają je także przy innych okazjach. Rybę po grecku możesz podać zarówno na zimno, jak i na ciepło.  

Przepis na rybę po grecku

Składniki:

  • 600 g fileta z dorsza (świeżego), 
  • 450 ml bulionu warzywnego lub wody, 
  • 3 marchewki (około 400 g), 
  • 2 nieduże pietruszki (korzeń, około 120 g), 
  • kawałek korzenia selera (około 100 g), 
  • 2 nieduże cebule, 
  • biała część pora, 
  • 150 ml koncentratu pomidorowego, 
  • 2 listki laurowe, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • olej rzepakowy (do smażenia), 
  • mąka pszenna (do obtoczenia ryby), 
  • sól, pieprz, majeranek (do smaku). 

Sposób wykonania:

Obierz warzywa korzeniowe - marchewkę, pietruszki i seler. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

Obierz cebule i pokrój w piórka. Opłucz por i przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na półplasterki. 

Rozgrzej na dużej patelni 1-2 łyżki oleju. Przełóż na patelnię cebulę, a po chwili dodaj por. Gdy warzywa się zeszklą, dodaj marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż przez kilka minut. 

Dodaj na patelnię listki laurowe i ziele angielskie. Zalej warzywa bulionem. Duś na wolnym ogniu przez 10 minut. 

Odlej część bulionu z patelni i połącz go z koncentratem pomidorowym. Ponownie dodaj do warzyw. Duś je jeszcze przez kilka minut - do czasu, aż płyn się zredukuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

W czasie gdy warzywa będą się dusić, na osobnej patelni usmaż rybę. Osusz ją przedtem ręcznikiem papierowym, lekko posól, oprósz majerankiem i podziel na nieduże kawałki. Obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor - przez około minutę po każdej ze stron (w zależności od wielkości kawałków). 

Przełóż rybę do półmiska. Przykryj gorącymi warzywami. Gdy przestygną, przykryj rybę po grecku folią spożywczą i wstaw do lodówki. Pozostaw tam co najmniej na kilka godzin (najlepiej na noc). 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chrupiące, mocno przyprawione, palce lizać. Zaserwuj gościom śledzie opiekane, będą prosić o przepis

Ta sałatka śmiało może rywalizować z jarzynową. Goście będą zaskoczeni smakiem

Wyrazista przekąska na wigilię. Zrób pikantne śledzie na ostro

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | Boże Narodzenie | przekąski | kuchnia polska