Jak zrobić rybę po grecku? Sprawdzony przepis krok po kroku
Ryba po grecku to skarbnica białka i zdrowych tłuszczów. Warto zajadać ją nie tylko przy okazji świąt i rodzinnych uroczystości. Jeśli szukasz niezawodnego i sprawdzonego przepisu na rybę po grecku, który krok po kroku przeprowadzi cię przez etapy przygotowania, to właśnie go znalazłeś.
Ryba po grecku, czyli smażony filet z białej ryby pod pierzynką z duszonych warzyw, to klasyk... polskiej kuchni. Wbrew nazwie z kuchnią grecką nie ma nic wspólnego. Danie to od lat trafia na nasze stoły w Boże Narodzenie, choć niektórzy uwielbiają je tak bardzo, że przyrządzają je także przy innych okazjach. Rybę po grecku możesz podać zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Składniki:
- 600 g fileta z dorsza (świeżego),
- 450 ml bulionu warzywnego lub wody,
- 3 marchewki (około 400 g),
- 2 nieduże pietruszki (korzeń, około 120 g),
- kawałek korzenia selera (około 100 g),
- 2 nieduże cebule,
- biała część pora,
- 150 ml koncentratu pomidorowego,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- olej rzepakowy (do smażenia),
- mąka pszenna (do obtoczenia ryby),
- sól, pieprz, majeranek (do smaku).
Sposób wykonania:
Obierz warzywa korzeniowe - marchewkę, pietruszki i seler. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Obierz cebule i pokrój w piórka. Opłucz por i przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na półplasterki.
Rozgrzej na dużej patelni 1-2 łyżki oleju. Przełóż na patelnię cebulę, a po chwili dodaj por. Gdy warzywa się zeszklą, dodaj marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż przez kilka minut.
Dodaj na patelnię listki laurowe i ziele angielskie. Zalej warzywa bulionem. Duś na wolnym ogniu przez 10 minut.
Odlej część bulionu z patelni i połącz go z koncentratem pomidorowym. Ponownie dodaj do warzyw. Duś je jeszcze przez kilka minut - do czasu, aż płyn się zredukuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W czasie gdy warzywa będą się dusić, na osobnej patelni usmaż rybę. Osusz ją przedtem ręcznikiem papierowym, lekko posól, oprósz majerankiem i podziel na nieduże kawałki. Obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor - przez około minutę po każdej ze stron (w zależności od wielkości kawałków).
Przełóż rybę do półmiska. Przykryj gorącymi warzywami. Gdy przestygną, przykryj rybę po grecku folią spożywczą i wstaw do lodówki. Pozostaw tam co najmniej na kilka godzin (najlepiej na noc).
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiące, mocno przyprawione, palce lizać. Zaserwuj gościom śledzie opiekane, będą prosić o przepis
Ta sałatka śmiało może rywalizować z jarzynową. Goście będą zaskoczeni smakiem
Wyrazista przekąska na wigilię. Zrób pikantne śledzie na ostro