Reklama
Reklama

Japoński serniczek z 3 składników. Obłędnie czekoladowy i puszysty jak obłoczek

Jak głosi znane przysłowie: "dla chcącego nic trudnego". Wystarczą tylko 3 składniki, żeby powstał deser, który wygląda jak z najlepszej japońskiej cukierni. Ten serniczek wychodzi puszysty jak chmurka, intensywnie czekoladowy i tak delikatny, że niemal od razu rozpływa się w ustach.

Desery z Azji fascynują swoją lekkością, prostotą i precyzją. Japoński serniczek wychodzi delikatny, sprężysty i lekki jak piórko. W wersji dla leniwych - tylko z 3 składników - staje się jeszcze bardziej kuszący. Nie wymaga mielenia sera, długiego ubijania masy czy większych umiejętności cukierniczych. Szybko stworzysz deser, który będzie idealnym dodatkiem do kawy.

Japoński sernik dla leniwych

Japoński sernik to zupełnie inny wypiek od klasycznego, ciężkiego deseru, znanego z europejskich stołów. Zazwyczaj jest jasny (choć w tej wersji głęboko czekoladowy), wysoki, sprężysty i lekko drżący, gdy porusza się talerzem, na którym stoi. Po przekrojeniu nie kruszy się i nie opada jak tradycyjny sernik, tylko miękko ugina się pod nożem. Jego struktura przypomina połączenie sufletu, pianki i delikatnego biszkoptu, jest kremowa i lekka.

Reklama

Co ważne, ciasto nie przytłacza, nawet po solidnym obiedzie. Sernik w tym stylu zwykle powstaje z kremowego serka, jajek i dodatku, który nadaje mu więcej smaku - wanilii, cytrusów czy - tak jak tutaj - czekolady. Kluczowa jest napowietrzona masa, która podczas pieczenia rośnie i zachowuje puszystość

W wersji dla leniwych wszystko jest maksymalnie uproszczone. Nie ma skomplikowanych proporcji ani długiego mielenia sera. Japoński sernik powstaje tylko z 3 składników, a mimo to smakuje jak deser z dobrej cukierni. Wychodzi mocno czekoladowy, ale nie jest ciężki i intensywny jak brownie. Będzie idealny, gdy najdzie cię nagła ochota na coś słodkiego. 

Japoński serniczek z 3 składników

Przepis na japoński serniczek z 3 składników zawsze warto mieć w zanadrzu. Sprawdzi się na każdą okazję - przy niezapowiedzianych gościach, na spontaniczny podwieczorek albo eleganckie, świąteczne przyjęcie. Robi się go szybko, więc możesz upiec go w tygodniu po pracy albo przygotować na spotkanie z przyjaciółmi, gdy brakuje czasu na stanie w kuchni. Jest błyskawiczny, bardzo prosty do zrobienia i nie wymaga żadnego specjalistycznego sprzętu. Tylko ty wiesz, jak łatwo go przyrządzić, a goście na pewno będą pod wrażeniem.

Japoński serniczek z 3 składników - przepis

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 jajka w rozmiarze L,
  • 120 g serka typu philadelphia,
  • oliwa do natłuszczenia formy.

Sposób wykonania:

1. Oddziel żółtka od białek. 

2. Białka ubij na sztywną pianę.

3. Gorzką czekoladę rozpuść w misce w mikrofali (ewentualnie w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła).

4. Do głębszej miski przełóż serek typu philadelphia. Dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę i przemieszaj silikonową łopatką.

5. Dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. 

6. Do jednolitej masy bardzo ostrożnie wmieszaj ubite białka (tak, żeby nie straciły napowietrzenia).

7. Niewielkie, okrągłe i szklane naczynie żaroodporne natłuść oliwą (spód i brzegi wysmaruj cienką warstwą przy pomocy silikonowego pędzelka). Przelej do niego masę i delikatnie wyrównaj. Umieść je następnie w większym naczyniu wypełnionym wodą (np. większym naczyniu żaroodpornym lub szczelnej tortownicy, wody nie ma być bardzo dużo). 

8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i pozostaw japoński serniczek w środku na kolejne 15 minut. 

9. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy wyjmij ciasto z formy

10. Jeśli chcesz, możesz ciasto udekorować z wierzchu polewą czekoladową (tabliczkę czekolady rozpuść w garnku z odrobiną płynnej śmietanki) albo kremem orzechowo-czekoladowym. 

To deser, który pokazuje, że nawet z małej liczby składników da się wyczarować coś pysznego. Wypiek jest lekki, elegancki i pasuje na każdą okazję. Jeśli lubisz szybkie przepisy, które zasmakują gościom, ten zdecydowanie powinien trafić na twoją listę ulubionych.

Źródło: terazgotuje.pl, Facebook @jedzfit

Zobacz też:

Omlet na bogato. Zrób, gdy nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację

Wigilijne danie z XVII wieku. Mało kto pamięta i robi, a jest bardzo smaczne

Wilgotny i pachnący piernik Magdy Gessler. Od razu do jedzenia, rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | kuchnia azjatycka