Jedno z najsmaczniejszych dań kuchni gruzińskiej. Przepis na chinkali z mięsem
Chinkali to słynny specjał gruzińskiej kuchni. Jego przygotowanie jest trochę bardziej pracochłonne niż w przypadku polskich pierogów, bo trzeba użyć sporo siły, by wyrobić twarde ciasto. Sam przepis nie jest jednak skomplikowany - każdy może samodzielnie zrobić prawdziwe pierożki gruzińskie.
Wyborne pierożki gruzińskie łączą w sobie ciasto z jedynie dwóch składników oraz aromatyczny, mięsny farsz. Nadzienie powinno być wyraziste, dobrze sprawdzi się do niego mięso mielone z łopatki oraz boczek. Nie możesz zapomnieć o odpowiedniej kompozycji przypraw, oprócz cebuli i czosnku, dodaj również mieloną kolendrę, kozieradkę, kmin rzymski i pieprz cayenne. Chinkali wychodzą przepyszne, rodzina na pewno będzie się zajadać.
Sprawdź także: Najlepszy dodatek do wołowiny. Wychodzi soczysta i nieco słodkawa
Do przygotowania ciasta na chinkali potrzebujesz jedynie:
- 400 g mąki (typ 480) + do podsypania stolnicy,
- 100-120 ml zimniej wody,
- ½ łyżeczki soli.
Farsz do pierożków gruzińskich zrobisz z:
- 200 g mielonej łopatki wołowej,
- 50 g boczku wieprzowego,
- 150 ml bulionu mięsnego,
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 1 łyżeczka suszonej kozieradki,
- ½ łyżeczki zmielonych ziaren kolendry,
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Przesiej mąkę przez sitko. Połącz z solą. Stopniowo dodawaj do mąki wodę. Cały czas wyrabiaj ciasto dłonią, regulując jego konsystencję ilością wody. Ciasto ma być zwarte i dość twarde, ale elastyczne (nie będzie jeszcze zupełnie gładkie). Gotowe owiń folią spożywczą i odłóż na pół godziny (w temperaturze pokojowej).
Posiekaj drobno cebulę i natkę pietruszki. Przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz w misce mięso mielone z łopatki, cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Dodaj przyprawy: roztartą w palcach kozieradkę, kolendrę, kmin rzymski, pieprz cayenne, sól i pieprz. Zalej bulionem (w temperaturze pokojowej) i wymieszaj wszystkie składniki (masa mięsna będzie mieć rzadką konsystencję). Odstaw na pół godziny.
Ponownie wyrób ciasto. Po wyrobieniu ma być zupełnie gładkie (bez grudek mąki).
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na gruby placek. Wytnij z niego (np. szklanką) krążki. Resztę zagnieć i ponownie rozwałkuj. Wycinaj krążki do wyczerpania ciasta.
Rozwałkuj każdy z krążków na cienki placuszek (o średnicy około 15 cm). Po kolei układaj placuszki na szklance i lekko wpychaj ciasto do środka, by powstało wgłębienie (dzięki temu farsz nie rozpłynie się). Nakładaj do dołków porcję farszu i zamykaj placuszki w szczelne sakiewki, zaklejając jej brzegi "na zakładkę".
Włóż pierogi do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gotuj przez około 10 minut, uważając, by pierożki nie przywarły do dna. Po ugotowaniu zahartuj zimną wodą.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ulubione ciasto Polaków, choć to wypiek od sąsiadów. Na święta jest pozycją obowiązkową
Prosty i szybki do zrobienia mazurek. Słodycz łączy z kwaśną nutą czarnej porzeczki
Zrobić sernik czy makowiec? Nie wybieraj, upiecz sernik makowy