Najlepszy dodatek do wołowiny. Wychodzi soczysta i nieco słodkawa
Lubisz połączenie słodkich i wytrawnych smaków w jednym daniu? Wołowina w karmelizowanej cebuli na pewno stanie się rarytasem w twojej kuchni. Mięso jest soczyste, a dodatki wspaniale podkręcają jego smak.
Wołowina w tym daniu urzeka swoją miękkością i wyrazistym smakiem. Smażenie, a potem pieczenie sprawia, że pozostaje soczysta i rozpływa się w ustach. Sekretem potrawy jest jednak karmelizowana cebula, powoli smażona na tłuszczu, gotowana w bulionie i z dodatkiem cukru.
Ten proces wydobywa z warzywa słodycz, która wyczuwalna jest potem w całym daniu głównym. Wołowina w karmelizowanej cebuli przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy gustują w słodko-wytrawnych propozycjach.
Przeczytaj też: Co zrobić, żeby wołowina była miękka? Stosuj te triki, a będzie rozpływać się w ustach
Składniki:
- 500 g wołowiny,
- łyżka oleju,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- odrobina rozmarynu.
Karmelizowana cebula:
- 3 cebule,
- marchewka,
- por,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 20 ml bulionu warzywnego,
- 20 ml octu balsamicznego,
- 3 łyżeczki cukru brązowego.
Sposób wykonania:
Przygotuj najpierw dodatki. Cebule posiekaj w piórka, a obraną marchewkę w kostkę. Z pora odkrój białą część i pokrój drobno. Na patelni rozgrzej masło. Przełóż marchewkę z porem. Delikatnie zeszklij i przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego.
Teraz dodaj na patelnię cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż uzyska złoty kolor. Dodaj mąkę, zamieszaj, a następnie wlej bulion. Zagotuj, a potem duś pod przykryciem około 10 minut. Następnie ponownie zwiększ ogień, wsyp cukier i wlej ocet balsamiczny. Smaż około 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Przełóż do pozostałych warzyw.
Mięso wołowe opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz. Pokrój na plastry. Oprósz z każdej strony solą, pieprzem i rozmarynem. Skrop olejem z każdej strony, a następnie obtocz w mące. Patelnię mocno rozgrzej. Wołowinę smaż z każdej strony, aż się zarumieni (po kilka minut wystarczy). Przełóż do naczynia żaroodpornego z przygotowaną wcześniej karmelizowaną cebulą i warzywami. Jeśli został tłuszcz, również go przelej.
Wstaw wołowinę w karmelizowanej cebuli do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę i zostaw jeszcze na 5 minut, podwyższając temperaturę do 180 stopni Celsjusza.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wiosenna odsłona ciasta cynamonowego z jabłkami. Na jednej blaszce się nie skończy
Klasyczny przepis w innym wydaniu. Pieczeń z jajkiem i parmezanem obowiązkowa na Wielkanoc
Zrobisz w mig, od razu zniknie ze stołu. Najlepsza szybka babka na oleju