Reklama
Reklama

Najlepszy dodatek do wołowiny. Wychodzi soczysta i nieco słodkawa

Lubisz połączenie słodkich i wytrawnych smaków w jednym daniu? Wołowina w karmelizowanej cebuli na pewno stanie się rarytasem w twojej kuchni. Mięso jest soczyste, a dodatki wspaniale podkręcają jego smak.

Wołowina w karmelizowanej cebuli

Wołowina w tym daniu urzeka swoją miękkością i wyrazistym smakiem. Smażenie, a potem pieczenie sprawia, że pozostaje soczysta i rozpływa się w ustach. Sekretem potrawy jest jednak karmelizowana cebula, powoli smażona na tłuszczu, gotowana w bulionie i z dodatkiem cukru. 

Ten proces wydobywa z warzywa słodycz, która wyczuwalna jest potem w całym daniu głównym. Wołowina w karmelizowanej cebuli przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy gustują w słodko-wytrawnych propozycjach.

Przeczytaj też: Co zrobić, żeby wołowina była miękka? Stosuj te triki, a będzie rozpływać się w ustach

Reklama

Wołowina w karmelizowanej cebuli - przepis

Składniki:

  • 500 g wołowiny, 
  • łyżka oleju, 
  • 2-3 łyżki mąki pszennej, 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina rozmarynu. 

Karmelizowana cebula: 

  • 3 cebule, 
  • marchewka, 
  • por, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 20 ml bulionu warzywnego, 
  • 20 ml octu balsamicznego, 
  • 3 łyżeczki cukru brązowego. 

Sposób wykonania:

Przygotuj najpierw dodatki. Cebule posiekaj w piórka, a obraną marchewkę w kostkę. Z pora odkrój białą część i pokrój drobno. Na patelni rozgrzej masło. Przełóż marchewkę z porem. Delikatnie zeszklij i przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego.  

Teraz dodaj na patelnię cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż uzyska złoty kolor. Dodaj mąkę, zamieszaj, a następnie wlej bulion. Zagotuj, a potem duś pod przykryciem około 10 minut. Następnie ponownie zwiększ ogień, wsyp cukier i wlej ocet balsamiczny. Smaż około 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Przełóż do pozostałych warzyw.  

Mięso wołowe opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz. Pokrój na plastry. Oprósz z każdej strony solą, pieprzem i rozmarynem. Skrop olejem z każdej strony, a następnie obtocz w mące. Patelnię mocno rozgrzej. Wołowinę smaż z każdej strony, aż się zarumieni (po kilka minut wystarczy). Przełóż do naczynia żaroodpornego z przygotowaną wcześniej karmelizowaną cebulą i warzywami. Jeśli został tłuszcz, również go przelej.  

Wstaw wołowinę w karmelizowanej cebuli do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę i zostaw jeszcze na 5 minut, podwyższając temperaturę do 180 stopni Celsjusza.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wiosenna odsłona ciasta cynamonowego z jabłkami. Na jednej blaszce się nie skończy

Klasyczny przepis w innym wydaniu. Pieczeń z jajkiem i parmezanem obowiązkowa na Wielkanoc

Zrobisz w mig, od razu zniknie ze stołu. Najlepsza szybka babka na oleju

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wołowina | dania główne | warzywa