Reklama
Reklama

Jesienią i zimą warto je jeść. Wspierają odporność i pomagają utrzymać wagę

Marynowane patisony to chrupiące, lekko pikantne i kolorowe warzywa, które są idealnym sposobem na zamknięcie smaków lata w słoikach. Świetnie sprawdzą się do sałatek, kanapek czy jako samodzielna przekąska. Są pełne pysznego, czosnkowego i ziołowego aromatu.

Czy patisony są zdrowe?

Patisony to warzywa niskokaloryczne, lekkostrawne i pełne cennych składników odżywczych. Zawierają witaminy A, C i te z grupy B, a także minerały, w tym potas, fosfor i magnez. Dzięki dużej zawartości wody i błonnika wspierają trawienie, poprawiają pracę jelit i pomagają utrzymać prawidłową wagę. Są też źródłem antyoksydantów, które wspierają układ odpornościowy i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Patisony świetnie sprawdzają się w dietach odchudzających i lekkostrawnych.

Marynowane również są wartościowe, choć tracą nieco witaminy C podczas pasteryzacji. Nadal jednak zachowują błonnik, minerały i korzystne właściwości dla zdrowia. Warto przygotować takie przetwory na zimę. Nie tylko pozwalają się cieszyć smakiem sezonowych warzyw przez cały rok, ale też wzbogacają dietę o składniki odżywcze, które wspierają układ pokarmowy i odporność.

Reklama

Marynowane patisony - przepis

Składniki:

  • kilogram małych patisonów, 
  • 2 marchewki, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 gałązki kopru, 
  • 2 plasterki cytryny, 
  • łyżeczka nasion kolendry,
  • łyżeczka nasion gorczycy, 
  • 8 ziaren pieprzu czarnego, 
  • 1/4 łyżeczki nasion selera, 
  • liść laurowy. 

Zalewa: 

  • 750 ml białego octu, 
  • 750 ml wody, 
  • 3 łyżki soli, 
  • 3 łyżki cukru. 

Sposób wykonania:

Małe patisony umyj i osusz. Marchewkę także umyj i pokrój w cienkie plastry.  

Na dnie czterech, czystych i wysterylizowanych słoików ułóż równomiernie pokrojone ząbki czosnku, po pół plasterka cytryny i przyprawy: koper, kolendrę, gorczycę, po ¼ liścia laurowego i pieprz czarny. 

Wymieszaj warzywa ze sobą i umieść je dość ciasno w słoikach. 

W garnku umieść ocet, wodę, sól i cukier. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zalej mieszaniną warzywa w słoikach, by patisony były całkowicie zanurzone, a na wierzchu znajduje się 5 mm wolnej przestrzeni. 

Zamknij szczelnie słoiki i odstaw na blacie do ostudzenia. Przechowuj w lodówce. Alternatywnie możesz je zapasteryzować - włóż je do garnka wyścielonego lnianą ściereczką i zalej wodą do wysokości ok. 3/4. Gotuj całość przez ok. 20 minut, a następnie wyjmij i postaw na blacie do góry dnem. Przetwory możesz wówczas przechowywać w spiżarce. 

Marynowane patisony są gotowe do spożycia już po 2 dniach od zamarynowania. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Danie jak z restauracji robię teraz regularnie. Nigdy nie lubiłam tego składnika, teraz jem regularnie

Obiad z kurczakiem nie musi być nudny. Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Mistrzowskie paszteciki z porem. Idealne na przyjęcie lub na ciepło do barszczu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przetwory