Jesienią i zimą warto je jeść. Wspierają odporność i pomagają utrzymać wagę
Marynowane patisony to chrupiące, lekko pikantne i kolorowe warzywa, które są idealnym sposobem na zamknięcie smaków lata w słoikach. Świetnie sprawdzą się do sałatek, kanapek czy jako samodzielna przekąska. Są pełne pysznego, czosnkowego i ziołowego aromatu.
Patisony to warzywa niskokaloryczne, lekkostrawne i pełne cennych składników odżywczych. Zawierają witaminy A, C i te z grupy B, a także minerały, w tym potas, fosfor i magnez. Dzięki dużej zawartości wody i błonnika wspierają trawienie, poprawiają pracę jelit i pomagają utrzymać prawidłową wagę. Są też źródłem antyoksydantów, które wspierają układ odpornościowy i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Patisony świetnie sprawdzają się w dietach odchudzających i lekkostrawnych.
Marynowane również są wartościowe, choć tracą nieco witaminy C podczas pasteryzacji. Nadal jednak zachowują błonnik, minerały i korzystne właściwości dla zdrowia. Warto przygotować takie przetwory na zimę. Nie tylko pozwalają się cieszyć smakiem sezonowych warzyw przez cały rok, ale też wzbogacają dietę o składniki odżywcze, które wspierają układ pokarmowy i odporność.
Składniki:
- kilogram małych patisonów,
- 2 marchewki,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 gałązki kopru,
- 2 plasterki cytryny,
- łyżeczka nasion kolendry,
- łyżeczka nasion gorczycy,
- 8 ziaren pieprzu czarnego,
- 1/4 łyżeczki nasion selera,
- liść laurowy.
Zalewa:
- 750 ml białego octu,
- 750 ml wody,
- 3 łyżki soli,
- 3 łyżki cukru.
Sposób wykonania:
Małe patisony umyj i osusz. Marchewkę także umyj i pokrój w cienkie plastry.
Na dnie czterech, czystych i wysterylizowanych słoików ułóż równomiernie pokrojone ząbki czosnku, po pół plasterka cytryny i przyprawy: koper, kolendrę, gorczycę, po ¼ liścia laurowego i pieprz czarny.
Wymieszaj warzywa ze sobą i umieść je dość ciasno w słoikach.
W garnku umieść ocet, wodę, sól i cukier. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zalej mieszaniną warzywa w słoikach, by patisony były całkowicie zanurzone, a na wierzchu znajduje się 5 mm wolnej przestrzeni.
Zamknij szczelnie słoiki i odstaw na blacie do ostudzenia. Przechowuj w lodówce. Alternatywnie możesz je zapasteryzować - włóż je do garnka wyścielonego lnianą ściereczką i zalej wodą do wysokości ok. 3/4. Gotuj całość przez ok. 20 minut, a następnie wyjmij i postaw na blacie do góry dnem. Przetwory możesz wówczas przechowywać w spiżarce.
Marynowane patisony są gotowe do spożycia już po 2 dniach od zamarynowania.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obiad z kurczakiem nie musi być nudny. Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Mistrzowskie paszteciki z porem. Idealne na przyjęcie lub na ciepło do barszczu