Reklama
Reklama

„Jesienna miska” to mój hit śniadaniowy. Syci, rozgrzewa i nie ma płatków owsianych

Ciemne i chłodne poranki to jesienna codzienność, do której początkowo zawsze trudno się przyzwyczaić. Aby umilić sobie początek dnia, warto sięgnąć po pyszne i rozgrzewające śniadanie, które nie tylko doda ci energii, ale i dostarczy cennych wartości odżywczych. „Jesienna miska”, czyli kasza jaglana na śniadanie, bogata jest w aromatyczne dodatki, dzięki czemu smakuje jak najlepszy deser.

Idealne śniadanie na jesień powinno być pełnowartościowe, sycące, a jednocześnie lekkostrawne. Odpowiednio zbilansowany posiłek sprawi, że będziesz mieć siłę na cały dzień i z łatwością skupisz się na pracy lub nauce. Jeśli szukasz alternatyw dla owsianki, nasza  "jesienna miska" może ci przypaść do gustu. Przygotowaliśmy prosty przepis na rozgrzewającą jaglankę z jabłkami. Sprawdź, jak ją zrobić.

Sprawdź także: Ognisty Cydr na odporność i zdrowie przez całą zimę. Działa lepiej niż witaminy z apteki

Kasza jaglana na śniadanie

Jaglanka to bardzo dobry wybór na śniadanie, można przygotować ją z płatków lub kaszy jaglanej. Taki posiłek będzie lekkostrawny, świetnie wzmacnia organizm, oraz zadziała rozgrzewająco. Ponadto kasza jaglana ma właściwości przeciwwirusowe oraz pomaga pozbyć się stanów zapalnych, dlatego warto jeść ją w okresie jesienno-zimowym, kiedy w szczególności jesteśmy narażeni na przeziębienia.

Obecny jest w niej również błonnik pokarmowy, który przede wszystkim pomaga dbać o zdrowie jelit, wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, a także zapewnia prawidłową mikroflorę jelitową. Dodatkowo syci oraz wspiera przemianę materii, dzięki czemu świetnie wspiera proces odchudzania. Co więcej, ma działanie stabilizujące poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Warto wspomnieć także, że jaglanka to świetne źródło krzemu, który świetnie wzmacnia  kondycję skóry, włosów i paznokci. Obecny jest tu także magnez, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy, serce oraz mięśnie; wapń i fosfor, które wspiera mocne kości i zęby, a także potas, regulujący ciśnienie krwi. W kaszy jaglanej znajdziesz także witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy oraz krążenia. Jaglanka zawiera także cenne antyoksydanty, który chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, pomagają neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, a także działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowa. Jaglanka ma także działanie pomagające utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.

Dodatek prażonych jabłek to także doskonałe źródło błonnika. Owoce te świetnie wpływają także na układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo cynamon ma działanie bakteriobójcze i rozgrzewające, wspiera odporność organizmu, oraz pomaga chronić go przed infekcjami. Cynamon obniża również zbyt wysoki poziom cukru we krwi, a także ma działanie wspierające metabolizm.

Rozgrzewająca jaglanka z jabłkami

Warto pamiętać, że zbilansowany posiłek, to taki, który będzie zawierał węglowodany, białko i tłuszcze. Dlatego jaglankę warto podać z dodatkami, np. wysokobiałkowym jogurtem bez cukru oraz orzechami.

Do przygotowania jesiennej jaglanki z jabłkami, będziesz potrzebować:

  • 50 g kaszy jaglanej,
  • 200 ml mleka roślinnego,
  • szczyptę soli,
  • 1 łyżkę miodu.

Prażone jabłka:

  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • Porządną szczyptę cynamonu,
  • odrobinę kardamonu,
  • odrobinę suszonego imbiru,
  • 1 łyżeczkę słodziku np. erytrytolu, ksylitolu, może być także cukier.

Dodatkowo:

  • kilku sztuk ulubionych orzechów,
  • małą garść suszonych owoców, np. rodzynek, żurawiny moreli,
  • 150 g jogurt wysokobiałkowy, np. skyr.

Zacznij od dokładnego wypłukania kaszy pod bieżącą wodą, dzięki czemu nie będzie gorzka. Następnie dodaj ją do garnka, wlej mleko, wsyp odrobinę soli i ugotuj na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby, jeśli kasza będzie zbyt gęsta, dolej nieco wody. Na koniec możesz dosłodzić ją miodem. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.

Przygotowania prażonych jabłek. Do osobnego rondelka wrzuć jabłko pokrojone w kostkę, dodaj sok z cytryny, słodzik oraz wszystkie przyprawy. Podpraż przez kilka minut, aż nieco zmiękną, możesz dodać odrobinę wody, aby nic się nie przypaliło.

Jaglankę przełóż do miski, dodaj prażone jabłka, jogurt, posiekane orzechy i wybrane bakalie. Gotowe.

Źródła: terazgotuje.pl, sante.pl

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania