Reklama
Reklama

Ognisty Cydr na odporność i zdrowie przez całą zimę. Działa lepiej niż witaminy z apteki

Chłodne poranki i zimne wieczory powoli stają się normą. Wychłodzenie organizmu oraz obniżona odporność to przepis na nabawienie się przeziębienia lub grypy. Warto zadbać o zdrowie zarówno od zewnątrz – ubierając się odpowiednio do pogody, jak i od wewnątrz – zwracając uwagę na swoje codzienne żywienie. Dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do jesiennej rutyny naturalnego suplementu diety. Sprawdź, jak zrobić Ognisty Cydr na odporność.

Co jeść, aby nie chorować? Przede wszystkim posiłku powinny być zbilansowane i pełnowartościowe. Nie zapomnij także o "naturalnych antybiotykach". Wśród nich wyróżnić możemy produkty o działaniu bakteriobójczym i przeciwwirusowym, np. czosnek i cebulę. Obowiązkowa jest także porządna dawka witaminy C, którą znajdziesz między innymi w cytrusach, zielonej pietruszce, czarnej porzeczce, dzikiej róży, czy czerwonej papryce. Świetnie sprawdzą się także wszelkie rozgrzewające przyprawy, np. imbir i cynamon. Nie wszyscy pamiętają o tym, że odporność wspiera także witamina D oraz nienasycone kwasy omega-3, te składniki znajdziesz między innymi w tłustych rybach, oliwie z oliwek, czy jajkach. W okresie jesienno-zimowym, warto zwiększyć podaż tych składników w diecie, między innymi poprzez domowe mikstury wspierające układ immunologiczny. Podpowiemy ci, jak przyrządzić Ognisty Cydr na odporność.

Sprawdź także: W hipermarkecie omijamy, bo dziwnie wygląda. Żaden inny owoc nie działa tak dobrze na serce, stawy i odporność

Ognisty Cydr na odporność

Oryginalny przepis na Ognisty Cydr, z angielskiego Fire Cider, stworzyła Rosemary Gladstar, Amerykanka, która nazywana jest matką współczesnego zielarstwa. Bazą receptury jest chrzan, imbir, czosnek oraz cebula - składniki te działają bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, dzięki czemu nie tylko wspierają odporność, ale i pomagają radzić sobie z infekcjami. Świetnie sprawdzą się, gdy dopadną cię dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi, takie jak katar i kaszel. Ponadto imbir ma działanie przeciwwymiotne oraz wspierające trawienie, co będzie korzystne przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, np. niestrawności.

Warto wspomnieć także, że wyżej wymienione składniki to kombinacja idealna do wsparcia układu sercowo-naczyniowego. Pomaga zadbać o prawidłowy poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Wspierają także utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz wzmacniają serce, chroniąc je przed chorobami.

Miód oprócz właściwości antybakteryjnych ma działanie łagodzące, dlatego będzie doskonały na podrażnione gardło. Pomoże pozbyć się stanu zapalnego, chrypki oraz zadziała przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i przeciwbólowo. Działa także wzmacniająco na organizm.

Ognisty Cydr zawiera również ocet jabłkowy, który również ma korzystne działanie na układ odpornościowy. Co więcej, pomaga przyspieszyć metabolizm oraz wesprze usuwanie toksyn z organizmu. Natomiast dodatek ostrej papryczki oraz cynamonu pomoże ci świetnie rozgrzać organizm. 

Obecny w miksturze tymianek i rozmaryn nie tylko zadbają o jej walory zapachowe. Składniki te zawierają także cenne przeciwutleniacze, które mają działanie wspierające walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Natomiast pomarańcza i cytryny  dodadzą Ognistemu Cydrowi walorów smakowych. Cytrusy są jednaj przede wszystkim źródłem witaminy C, która ma działanie wspierające odporność, a także jest źródłem przeciwutleniaczy.

Jak przyrządzić ognisty cydr?

Przed rozpoczęciem pracy, przygotuj duży słoik, dokładnie go umyj i wyparz. Do zrobienia  Ognistego Cydru, będziesz potrzebować następujących składników:  

  • 2 szklanek octu jabłkowego,
  • 1 szklanki miodu,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 1 małej cebuli,
  • 1 ostrej papryczki, 
  • 1 cytryny,
  • 2 pomarańczy,
  • sporego kawałka imbiru,
  • sporego kawałka chrzanu,
  • łyżki kurkumy,
  • 1 łyżeczki ziaren pieprzu,
  • 2 lasek cynamonu,
  • kilku gałązek rozmarynu,
  • kilku gałązek tymianku.

Do dużego słoja dodaj obrane i pokrojone w mniejsze kawałki chrzan, imbir, cebulę, czosnek, ostrą papryczkę, cytrynę i pomarańczę (cytrusy warto uprzednio wyparzyć). Dorzuć także wszystkie przyprawy, dodaj gałązki rozmarynu i tymianku. Ocet wymieszaj z miodem i zalej nim wszystkie składniki, tak aby całkowicie je zakryć. Następnie dokręć zakrętkę. Odstaw na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce, pamiętaj aby codziennie dokładnie potrząsnąć słoikiem. Po tym czasie, przecedź miksturę i rozlej do czystych butelek. Przechowuj w lodówce.  

Jak stosować Ognisty Cydr? Pij codziennie rano 1 lub 2 łyżki mikstury. Jeśli ma dla Ciebie zbyt mocny smak, możesz dodać ją do wody lub przestudzonej  herbaty.

Źródła: terazgotuje.pl, www.f5.pl 

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje