Reklama
Reklama

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

Sezon na śliwki powoli się kończy, jeśli jednak w twojej kuchni znajduje się jeszcze nieco słodkich węgierek, koniecznie przygotuj ten obłędny deser. Śliwkowa fantazja to klasyczne ciasto, które przypomni ci mamine lub babcine wypieki. Taki smakołyk idealnie pasuje do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty, na pewno osłodzi ci szare, jesienne dni.

Śliwkowa fantazja to połączenie słodko-kwaśnych owoców, lekkiej, waniliowej pianki i maślanego, kruchego ciasta. Całość rozpływa się w ustach. Smakuje doskonale tuż po ostudzeniu, a także na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce. To klasyk domowych wypieków, idealny na każdą okazję. Domownicy na pewno będą się zajadać. 

Sprawdź także: Przepis na najlepsze kruche ciasto ze starego zeszytu babci. Jeden dodatek i szarlotka wychodzi niebiańska

Reklama

Przepis na śliwkową fantazję

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się forma o wymiarach 36 x 24 cm.

Do przygotowania kruchego ciasta, będziesz potrzebować:

  • 450 g mąki pszennej, 
  • 200 g masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 
  • 4 żółtka. 

Składniki na piankę: 

  • 4 białka, 
  • 150 g cukru, 
  • szczypta soli, 
  • 2 budynie waniliowe z cukrem. 

Dodatkowo: 

  • 500 g śliwek węgierek, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • cukier puder do posypania. 

Jak zrobić śliwkową fantazję? 

Zrób ciasto kruche. Do miski wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozcieraj palcami aż powstaną okruchy. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, większą i mniejszą. Owiń folią i włóż do lodówki na minimum 30 minut. 

Umyj śliwki, wypestkuj i przekrój na cztery części. Wymieszaj z cynamonem. 

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Wsyp budynie waniliowe i krótko zmiksuj, tylko do połączenia. 

Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 36 x 24 cm cm). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. 

Na podpieczonym spodzie ułóż równą warstwę śliwek skórką do dołu. Na wierzch wyłóż pianę z białek. Resztę ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp równomiernie po pianie. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 45 minut aż ciasto będzie złociste. 

Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Wilgotne, słodkie i pachnie cynamonem. Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi

Stulatkowie z Sardynii popijają go codziennie. Prosta recepta na dużo energii i długowieczność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta