Jest bardzo smaczna, trzyma cukier w ryzach. Keto sałatka z kalafiora
Znudził ci się kalafior i brokuł gotowany w wodzie? Na obiad możesz przyrządzić keto sałatkę z kalafiora. Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga długiego czasu spędzonego w kuchni. Chrupiące warzywa w połączeniu z sosem na bazie majonezu, śmietany wyrazistego czosnku i świeżej natki pietruszki podbiją twoje kubki smakowe.
Dieta ketogeniczna opiera się przede wszystkim na produktach bogatych w tłuszcz i białko. Znajdzie się w niej również miejsce na dodatek warzyw, które mają niski indeks glikemiczny. Podstawą przepisu na keto sałatkę jest kalafior, brokuły i czerwona papryka, które w połączeniu z jajkami, tartym żółtym serem i śmietanowo-majonezowym sosem tworzą sycące danie. Keto sałatkę z kalafiora można zajadać samodzielnie, na przykład jako lunch lub kolację, lub podać do obiadu obok kawałka mięsa czy ryby. Możesz postawić ją także na imprezowym stole.
Sprawdź także: Zamiast surówki do obiadu podaj duszoną cukinię z marchewką. Proste, a jakie smaczne
Do przygotowania keto sałatki, będziesz potrzebować:
- pół kalafiora,
- pół brokuła,
- 4 jajka,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula czerwona,
- 60 g sera tartego żółtego.
Sos:
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Kalafiora i brokuła podziel na różyczki. Ugotuj na parze lub w osolonej wodzie przez ok. 5 minut, tak aby były jeszcze sprężyste. Odcedź i ostudź. Jajka ugotuj na twardo, następnie zalej zimną wodą, obierz i pokrój w kostkę.
Paprykę pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka lub drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W miseczce wymieszaj śmietanę, majonez i musztardę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W dużej misce połącz kalafiora, brokuła, jajka, paprykę i cebulę. Dodaj starty ser oraz przygotowany sos, a następnie delikatnie wymieszaj.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis na prawdziwe domowe masło. Sekretem jest odpowiednia śmietana
Sekretem jest mięsny dodatek. Zupa brukselkowa posmakuje nawet dzieciakom
Placki z nietypowym dodatkiem. Pierwszy raz jadłam w Turcji, teraz robię na okrągło