Reklama
Reklama

Już dojrzewają na krzakach, mają ogrom witaminy C. Robię zapas konfitur

W trakcie sezonu na robienie przetworów u mnie zawsze królują konfitury. Mam ich kilka rodzajów, z przeróżnych owoców, ale największą furorę robią te z owoców dzikiej róży. W rodzinie cenimy je nie tylko za wspaniały smak i aromat, ale także porządną dawkę witamin i minerałów. Jest najlepsza.

Owoce dzikiej róży należy zbierać od września do października. W tym czasie powinny być już dojrzałe, przez co kryją w sobie pełnię soków i właściwości zdrowotnych. Zwlekanie ze zbiorami i przeprowadzenie ich później może mieć znaczący wpływ na aromat owoców i ich skład.

Jakie właściwości mają owoce dzikiej róży?

Owoce dzikiej róży to przede wszystkim bogactwo witaminy C, ale nie tylko. Dostarczają one witaminy A, E, K, witamin z grupy B. Do tego obfituje w związki takie jak karotenoidy, flawonoidy, garbniki, pektyny, kwasy organiczne czy olejki eteryczne.

Taki skład sprawia, że owoce dzikiej róży wykazują właściwości wspierające układ odpornościowy. Zadziała zarówno zapobiegawczo, zmniejszając ryzyko wystąpienia przeziębień, jak i wesprze proces leczenia ich.

Dzięki dużej zawartości kwasu askorbinowego i przeciwutleniaczy owoce dzikiej róży mają właściwości antyoksydacyjne. W ten sposób ochronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ograniczą ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby układu sercowo-naczyniowego i układu krążenia. Zwiększy się również odporność na działanie stresu oksydacyjnego.

Właściwości przeciwzapalne owoców dzikiej róży pomogą w łagodzeniu objawów chorób reumatycznych. Zadziałają też przeciwbólowo i poprawią ogólną sprawność. Co więcej, regularne przyjmowanie dzikiej róży do organizmu może zapobiec osteoporozie i zregeneruje chrząstkę stawową.

Owoce dzikiej róży wykazują zarazem pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Chroni ją przed uszkodzeniami błon i przywraca odpowiedni poziom enzymów wątrobowych. Dodatkowo zredukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Owoce dzikiej róży - zastosowanie w kuchni

Owoce dzikiej róży są wykorzystywane w kuchni na przeróżny sposób. Najpopularniejszym przetworem są jednak konfitury i dżemy. Taka słodka masa z powodzenie może być dodawana do słodkiego pieczywa, naleśników czy gofrów. Wzbogaci wypieki takie jak m.in. ciasta, torty, ciasteczka.

Z owoców dzikiej róży często wykonywane są także soki, syropy, kompoty czy nawet herbaty. Wielbiciele mocniejszych napoi chętnie przerabiają je na nalewki.

Konfitura z owoców dzikiej róży - przepis

Konfitura z owoców dzikiej róży zachwyca swoim smakiem i aromatem. Z tego przepisu wychodzi nieco kwaskowa, przez co idealnie sprawdzi się jako przełamanie słodkich wypieków. Przed rozpoczęciem gotowania należy jednak odpowiednio przygotować owoce. To może być kluczowe dla smaku konfitury.

Składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 300 g cukru
  • 1 cytryna
  • 16 g cukru waniliowego
  • woda.

Owoce oczyść pod bieżącą wodą i usuń resztki kwiatostanów. Owoce osusz, a następnie przełóż do pojemników lub torebek przeznaczonych do mrożenia. Umieść je w zamrażarce na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyciągnij je i pozostaw do rozmrożenia.

Rozmrożone owoce przekrój na pół i usuń pestki. Oczyszczone połówki umieść w garnku, zasyp je 150 g cukru i 8 g cukru waniliowego oraz dolej sok z połowy cytryny. Całość zacznij podsmażać, podlewając owoce wodę. Po około 10-15 minutach róża powinna stać się szklista. Wówczas garnek zdejmij z ognia i odstaw go na 24 godziny.

Po tym czasie do owoców dodaj resztę cukrów i soku z cytryny. Zawartość garnka gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Masę gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Gotową konfiturę z owoców dzikiej róży przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To danie przekona cię do tofu. Syczuański sos jest prawdziwą bombą smaku

Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | owoce