Sałatka z orzechami włoskimi. Zrobisz na świętach, powtórzysz na sylwestra, bo rodzina będzie prosić
Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja do przygotowania przepysznej sałatki. Choć na polskich stołach najczęściej króluje klasyczna jarzynowa, to warto spróbować również innego wariantu tego rodzaju dania. Mowa konkretnie o sałatce z orzechami włoskimi. Jak ją przyrządzić? Sprawdź przepis.
Wielu osobom orzechy włoskie kojarzą się ze świętami. Nic dziwnego, używamy ich najczęściej do przyrządzenia aromatycznych wypieków, takich jak makowiec, blok czekoladowy czy ciasto bakaliowe. Co ważne, te zdrowe produkty doskonale sprawdzą się również w przypadku różnego typu sałatek. Fantastycznie łączą się z rukolą, serem pleśniowym, żurawiną czy winogronami.
Warto jeść orzechy włoskie głównie ze względu na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6). Wspomagają one pracę serca oraz mózgu, a także stanowią świetne źródło witamin i minerałów.
Orzechy włoskie możemy wykorzystać do przygotowania pewnej wariacji na temat sałatki jarzynowej. To idealne danie nie tylko na święta - przepis można powtórzyć również na sylwestra, bądź inną okazję. Rodzinie z pewnością zasmakuje.
Przeczytaj też: Bez tej sałatki nie ma Bożego Narodzenia. Prosty przepis na tradycyjną jarzynową
Przepis na sałatkę z orzechami włoskimi nie jest skomplikowany. Oto pełna lista niezbędnych do przygotowania potrawy składników:
- 3 jajka,
- 2 średnie ziemniaki,
- 2 marchewki,
- seler,
- pietruszka,
- mała puszka kukurydzy konserwowej,
- puszka konserwowej fasolki szparagowej,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki majonezu,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- sól i pieprz,
- koperek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, marchewki, seler oraz pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo (około 9-10 minut od momentu zagotowania wody).
- Ugotowane jajka studzimy, a potem obieramy ze skorupki i szatkujemy. Wrzucamy je do dużej miski. W tym samym naczyniu umieszczamy ugotowane warzywa. Dodajemy puszkę kukurydzy konserwowej, puszkę fasolki szparagowej, posiekane orzechy oraz jogurt i majonez. Mieszamy całość i doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
- Gotową sałatkę ozdabiamy drobno posiekanym koperkiem. Opcjonalnie do sałatki możemy dodać także gotowane buraki pokrojone w kostkę oraz groszek konserwowy.
Danie najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami, choć równie dobrze smakuje bez żadnych innych dodatków. Sałatka z orzechami włoskimi podana podczas świąt Bożego Narodzenia (lub w trakcie innego uroczystego spotkania rodzinnego) z pewnością okaże się hitem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostszy przepis na paszteciki z mięsem. Będą pasować do czerwonego barszczu