Już pojawiły się na bazarkach. Zrobisz z nich najpyszniejszą szarlotkę na świecie
Papierówki to jabłka, które większości z nas kojarzą się z wakacjami spędzonymi na wsi. Chociaż dosyć kwaśne i tak były najsmaczniejszą przekąską prosto z drzewa. Idealnie sprawdzają się do zrobienia obłędnej szarlotki, która będzie smakować jak ta u babci. W poniższym artykule sprawdzimy, jak przygotować to obłędne ciasto, oraz dlaczego warto jeść papierówki.
Według doświadczonych cukierników najlepsze jabłka na szarlotkę powinny być kwaśne. Dlatego papierówki sprawdzą się w tym cieście doskonale. Dodatkowo pod wpływem obróbki termicznej rozpadają się, tworząc idealną, owocową masę. Zdradzimy ci przepis na szarlotkę z papierówek.
Papierówka to odmiana jabłek, która popularna jest w krajach nadbałtyckich. Owoce są niezbyt duże, mają jasnozielony kolor, który kiedy są bardzo dojrzałe, wpada niemal w biel. Ich miąższ jest kwaśny miąższ, o raczej kruchej strukturze. Papierówki są gotowe do zerwania zazwyczaj w drugiej połowie lipca. Można zajadać je na surowo, świetnie sprawdzają się także do przygotowania kompotu, musu, czy dżemu do słoików na zimę. Jednak chyba najsmaczniejsze są w postaci domowej szarlotki.
Podobnie jak inne odmiany jabłek, papierówki są bardzo zdrowe. Przede wszystkim są źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, poprawia perystaltykę jelit, zapewnia sytość i podkręca metabolizm. Błonnik pomaga także regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto obecne w jabłkach pektyny, rozpuszczalny błonnik, wspierają także mikroflorę jelitową. Co więcej, papierówki należą do owoców niskokalorycznych, mają ok. 55 kcal w 100 g, mają także niski indeks glikemiczny, dlatego mogą znaleźć się w diecie cukrzyków i osób z insulinoopornością.
Jabłka to także źródło antyoksydantów, które wspierają walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, stresem oksydacyjnym, oraz mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe. Obecne są tu także witaminy i minerały, między innymi:
- witamina A - działa przeciwutleniająco i wspiera narząd wzroku,
- witaminy z grupy B - wpływają na funkcjonowanie układu krążenia, nerwowego, oraz procesy metaboliczne;
- witamina C - jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspiera układ odpornościowy,
- witamina E - korzystnie działa na kondycję skóry, ma właściwości przeciwutleniające,
- witamina K - wspiera prawidłową krzepliwość krwi oraz układ kostny,
- potas - pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
- wapń i fosfor - wzmacniają kości i zęby,
- magnez - wspiera pracę mózgu, serca i mięśni.
Sprawdź także: Lepszy niż jagodzianki z kruszonką. Odwrócony jagodownik Rozkosznego to prawdziwy hit
Przygotowania pysznej szarlotki z papierówek na kruchym, maślanym cieście wcale nie jest trudne. Takie ciasto będzie doskonałym pomysłem na letni deser do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 żółtka.
Składniki na jabłkową masę:
- 2 kg papierówek,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Dodatkowo:
- Cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Do miski przesyp mąkę, dodaj pokrojone masło, cukier i żółtka. Ciasto zagniataj, aż będzie gładkie. Uformuj kulę, podziel ją na dwie części, zawiń w folię i wstaw do zamrażarki na minimum kwadrans.
- W tym czasie umyj i obierz jabłka, wykrój z nich gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Dodaj do nich cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
- Wyciągnij ciasto z zamrażarki. Połową wyklej spód, nałóż na nie masę jabłkową. Na wierzch zetrzyj drugą połowę ciasta.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wierzch posyp cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Po tej zapiekance nie czuć ani głodu, ani ciężkości. Ma w sobie wyjątkowy składnik
Rwany chlebek to popisowe danie nie tylko na grilla. Jest tak dobry, że można jeść bez dodatków