Reklama
Reklama

Już pojawiły się na bazarkach. Zrobisz z nich najpyszniejszą szarlotkę na świecie

Papierówki to jabłka, które większości z nas kojarzą się z wakacjami spędzonymi na wsi. Chociaż dosyć kwaśne i tak były najsmaczniejszą przekąską prosto z drzewa. Idealnie sprawdzają się do zrobienia obłędnej szarlotki, która będzie smakować jak ta u babci. W poniższym artykule sprawdzimy, jak przygotować to obłędne ciasto, oraz dlaczego warto jeść papierówki.

Według  doświadczonych cukierników najlepsze jabłka na szarlotkę powinny być kwaśne. Dlatego papierówki sprawdzą się w tym cieście doskonale. Dodatkowo pod wpływem obróbki termicznej rozpadają się, tworząc idealną, owocową masę. Zdradzimy ci przepis na szarlotkę z papierówek.

Papierówki - najlepsze jabłka lata

Papierówka to odmiana jabłek, która popularna jest w krajach nadbałtyckich. Owoce są niezbyt duże, mają jasnozielony kolor, który kiedy są bardzo dojrzałe, wpada niemal w biel. Ich miąższ jest kwaśny miąższ, o raczej kruchej strukturze. Papierówki są gotowe do zerwania zazwyczaj w drugiej połowie lipca. Można zajadać je na surowo, świetnie sprawdzają się także do przygotowania kompotu, musu, czy dżemu do słoików na zimę. Jednak chyba najsmaczniejsze są w postaci domowej szarlotki.

Reklama

Dlaczego warto jeść papierówki?

Podobnie jak inne odmiany jabłek, papierówki są bardzo zdrowe. Przede wszystkim są źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, poprawia perystaltykę jelit, zapewnia sytość i podkręca metabolizm. Błonnik pomaga także regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto obecne w jabłkach pektyny, rozpuszczalny błonnik, wspierają także mikroflorę jelitową. Co więcej, papierówki należą do owoców niskokalorycznych, mają ok. 55 kcal w 100 g, mają także niski indeks glikemiczny, dlatego mogą znaleźć się w diecie cukrzyków i osób z insulinoopornością.

Jabłka to także źródło antyoksydantów, które wspierają walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, stresem oksydacyjnym, oraz mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe. Obecne są tu także witaminy i minerały, między innymi:

  • witamina A - działa przeciwutleniająco i wspiera narząd wzroku,
  • witaminy z grupy B - wpływają na funkcjonowanie układu krążenia, nerwowego, oraz procesy metaboliczne;
  • witamina C - jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspiera układ odpornościowy,
  • witamina E - korzystnie działa na kondycję skóry, ma właściwości przeciwutleniające,
  • witamina K - wspiera prawidłową krzepliwość krwi oraz układ kostny,
  • potas - pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
  • wapń i fosfor - wzmacniają kości i zęby,
  • magnez - wspiera pracę mózgu, serca i mięśni.

Sprawdź także: Lepszy niż jagodzianki z kruszonką. Odwrócony jagodownik Rozkosznego to prawdziwy hit

Szarlotka z papierówek - przepis

Przygotowania pysznej szarlotki z papierówek na kruchym, maślanym cieście wcale nie jest trudne. Takie ciasto będzie doskonałym pomysłem na letni deser do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 żółtka.

Składniki na jabłkową masę:

  • 2 kg papierówek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Dodatkowo:

  • Cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Do miski przesyp mąkę, dodaj pokrojone masło, cukier i żółtka. Ciasto zagniataj, aż będzie gładkie. Uformuj kulę, podziel ją na dwie części, zawiń w folię i wstaw do zamrażarki na minimum kwadrans.
  2. W tym czasie umyj i obierz jabłka, wykrój z nich gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Dodaj do nich cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
  3. Wyciągnij ciasto z zamrażarki. Połową wyklej spód, nałóż na nie masę jabłkową. Na wierzch zetrzyj drugą połowę ciasta.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wierzch posyp cukrem pudrem.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Po tej zapiekance nie czuć ani głodu, ani ciężkości. Ma w sobie wyjątkowy składnik

Uwielbiałam, gdy babcia podawała na śniadanie. Często robię, bo przywołuje smaki i zapachy z dzieciństwa

Rwany chlebek to popisowe danie nie tylko na grilla. Jest tak dobry, że można jeść bez dodatków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta