Lepszy niż jagodzianki z kruszonką. Odwrócony jagodownik Rozkosznego to prawdziwy hit
Odwrócony jagodownik Rozkosznego robi się dużo prościej niż klasyczne jagodzianki. To świetny sposób, żeby wykorzystać sezonowe owoce, które są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Kryją potężną dawkę antyoksydantów i witamin, korzystnie wpływających niemal na cały organizm. Sprawdź, jak zrobić deser.
Znalazłam przepis Rozkosznego na odwrócony jagodownik i nie mogłam się oprzeć, musiałam spróbować go zrobić. Sam pomysł, żeby deser "postawić na głowie" podczas pieczenia wydał mi się interesujący. Zmniejszył ryzyko zakalca i pozwolił na umieszczenie dużej porcji owoców. Uwielbiam klasyczne ciasta z jagodami, ale takiego wypieku nie próbowałam. Tym bardziej że sezon na jagody trwa teraz w najlepsze i warto z niego skorzystać.
Sezon na jagody w pełni, a to oznacza, że zaczyna się prawdziwa uczta dla miłośników tych małych, granatowych owoców. Na pierwszy rzut oka jagody mogą przypominać borówki, ale wystarczy się im przyjrzeć, żeby dostrzec różnicę. Jagody są okrągłe, lekko matowe, z ciemnogranatową, niemal czarną skórką. Pod palcami łatwo je rozgnieść, uwalniając intensywny, fioletowy sok, który barwi język i usta. Borówka jest większa i ma charakterystyczny niebiesko-fioletowy kolor. Po przekrojeniu miąższ jagody będzie fioletowy, a borówki - lekko beżowy.
Jagody to owoce dziko rosnące w lasach, o lekko kwaskowatym smaku. Zazwyczaj dostępne są od końca czerwca do sierpnia. W zależności od warunków atmosferycznych sezon może zacząć i skończyć się jednak wcześniej lub znacznie później. Przy sprzyjającej pogodzie znajdzie się je na straganach nawet we wrześniu.
Gdy sezon na jagody w pełni trudno oprzeć się przygotowaniu z nich najróżniejszych smakołyków. Większość przyrządza słodkości, czyli pierogi czy naleśniki z jagodami, obficie posypane cukrem pudrem i polane śmietaną. Wśród letnich klasyków nie brakuje też jagodzianek, czyli drożdżowych bułek wypełnionych po brzegi jagodowym nadzieniem. Letnie owoce sprawdzają się też w wytrawnych potrawach. Można zrobić z nich aromatyczny sos do dziczyzny, który podkreśli smak mięsa. Owoce świetnie przełamią aromaty sałatki z kozim serem i orzechami.
Przeczytaj też: Sałatki z ogórków do słoika. Przepisy ze starego zeszytu babci
Michał Korkosz, kulinarny twórca internetowy, który miłośnikom jedzenia znany jest w internecie jako Rozkoszny, podzielił się przepisem na odwrócony jagodownik. To puszyste ciasto ucierane, a na nim pokaźna warstwa upieczonych, soczystych jagód, zatopionych w karmelu. Całość przepięknie pachnie i apetycznie wygląda. Przyznam, że jak tylko spróbowałam pierwszego kawałka, od razu wiedziałam, że upiekę je jeszcze raz.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej),
- 150 g cukru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka otartej skórki z limonki,
- 2 jajka w rozmiarze L (w temperaturze pokojowej),
- 120 g kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej),
- 200 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej.
Na wierzch:
- 50 g masła,
- 80 g cukru trzcinowego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- 400 g jagód (świeżych lub mrożonych).
Sposób wykonania:
Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia, a boki formy wysmaruj masłem. Świeże jagody przemyj i odstaw na później.
Zabierz się za robienie "udawanego" karmelu z przepisu Rozkosznego. W garnku rozpuść masło z cukrem trzcinowym, sokiem z limonki i solą. Intensywnie mieszaj podczas gotowania (przez ok. 3 minuty), żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Mają utworzyć jednolitą polewę.
Wylej karmel na pokryte papierem dno tortownicy i rozprowadź równą warstwę. Na wierzchu rozsyp wszystkie jagody, aby powstała równa warstwa. Jeśli korzystasz z mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej.
Teraz zrób ciasto. Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając, dodaj ekstrakt waniliowy, skórkę z limonki (cytrus najpierw przeparz lub dokładnie wyszoruj) i wbijaj jaja (jedno po drugim). Dołóż jeszcze śmietanę i zmiksuj krótko, tylko do połączenia. W osobnym naczyniu połącz suche składniki - wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsyp je do pozostałych produktów i wymieszaj krótko szpatułką, ponownie tylko do połączenia.
Ciasto wyłóż na jagody, wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra-dół) na ok. 40 - 50 minut. Po tym czasie przeprowadź test suchego patyczka. Jeśli nie będzie obklejony ciastem, możesz wyciągnąć i odstawić na ok. 10 minut na blat kuchenny.
Następnie nożem przejedź wokół brzegów jagodownika, aby oddzielić masę od rantów tortownicy. Połóż większy niż forma talerz na jej wierzchu i pewnym ruchem odwróć ciasto. Pamiętaj, że przy tym kroku na pewno ucieknie trochę soku jagodowego. Może być trudno go sprać z ubrań, więc odpowiednio się zabezpiecz. Ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy i odklej papier od owoców.
Podawaj od razu, gdy ciasto jeszcze jest nieco ciepłe. Rozkoszny sugeruje, aby ozdobić odwrócony jagodownik kleksem kwaśnej śmietany, odrobiną mascarpone lub gałką lodów waniliowych. Jeśli nie masz tych składników, w mojej opinii, możesz też po prostu oprószyć całość niewielką ilością cukru pudru.
Źródło: rozkoszny.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekki, szybki i pyszny. Ten gulasz robię teraz bardzo często
Najlepsze ciasto na naleśniki jakie znam. Puszyste, elastyczne, nie przywiera do patelni
Wyborne roladki schabowe z oryginalnym nadzieniem. Zrób więcej, bo rozchodzą się w kilka minut